Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ουκρανικός στρατός ζητά την επιστράτευση επιπλέον 450 — 500 χιλ. ανθρώπων για τον πόλεμο

Ο Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι δήλω­σε σήμε­ρα ότι ο ουκρα­νι­κός στρα­τός έχει ζητή­σει την επι­στρά­τευ­ση επι­πλέ­ον 450.000–500.000 ανθρώ­πων για να συνε­χί­σει τον πόλε­μο κατά της ρωσι­κής εισβο­λής, με τον Ουκρα­νό πρό­ε­δρο να ανα­φέ­ρει ωστό­σο ότι δεν έχει ληφθεί τελι­κή από­φα­ση για αυτό.

Ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε στο Κίε­βο, μιλώ­ντας για ευρεία γκά­μα ζητη­μά­των, τόνι­σε ότι υψη­λό­βαθ­μοι στρα­τιω­τι­κοί και κυβερ­νη­τι­κοί αξιω­μα­τού­χοι ανα­μέ­νε­ται να συζη­τή­σουν «αυτό το πολύ ευαί­σθη­το ζήτη­μα της επι­στρά­τευ­σης» και ότι στη συνέ­χεια η Βου­λή θα το εξε­τά­σει. Όπως σημεί­ω­σε, μια επι­στρά­τευ­ση σε τέτοια κλί­μα­κα θα απαι­τού­σε πρό­σθε­τη χρηματοδότηση.

«… πρό­τει­ναν την επι­στρά­τευ­ση επι­πλέ­ον 450.000–500.000 ανθρώ­πων. Αυτός είναι ένας πολύ σοβα­ρός αριθ­μός», τόνι­σε ο Ζελέν­σκι, σημειώ­νο­ντας πως: «Είπα ότι θα χρεια­στώ περισ­σό­τε­ρα επι­χει­ρή­μα­τα για να υπο­στη­ρί­ξω αυτήν την κίνη­ση. Επει­δή πρω­τί­στως είναι ζήτη­μα ανθρώ­πων, δευ­τε­ρευό­ντως είναι ζήτη­μα δικαιο­σύ­νης, ζήτη­μα αμυ­ντι­κής ικα­νό­τη­τας και οικο­νο­μι­κό ζήτη­μα», υπογράμμισε.

Όπως τόνι­σε, θα χρεια­στούν επι­πλέ­ον 500 δισε­κα­τομ­μύ­ρια χρίβ­να (13,5 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια) για τη χρη­μα­το­δό­τη­ση μιας επι­στρά­τευ­σης τέτοιας κλί­μα­κας. Ο πρώ­ην υπουρ­γός Άμυ­νας Ολέ­ξι Ρέζ­νι­κοφ είχε ανα­φέ­ρει το περα­σμέ­νο καλο­καί­ρι ότι περί­που 1 εκα­τομ­μύ­ριο άνθρω­ποι απα­σχο­λού­νται στον τομέα της ασφά­λειας και της άμυ­νας της χώρας.

Παράλ­λη­λα ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος δήλω­σε βέβαιος ότι θα συνε­χι­στεί η κρί­σι­μης σημα­σί­ας οικο­νο­μι­κή βοή­θεια των ΗΠΑ και της Ευρώ­πης στην Ουκρα­νία. Όπως είπε ο Ουκρα­νός ηγέ­της, «κανείς» δεν μπο­ρεί να πει με βεβαιό­τη­τα πότε θα τελειώ­σει ο πόλε­μος με τη Ρωσία, μετά από σχε­δόν δύο χρό­νια ρωσι­κής εισβολής.

«Εργα­ζό­μα­στε πολύ σκλη­ρά για αυτό και είμαι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ δεν θα μας προ­δώ­σουν», ανέ­φε­ρε, προ­σθέ­το­ντας ότι ανα­μέ­νει η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση να εγκρί­νει σύντο­μα ένα πακέ­το βοή­θειας 50 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ.

Επι­πρό­σθε­τα δια­βε­βαί­ω­σε ότι η Ουκρα­νία θα λάβει «αρκε­τά» νέα αμε­ρι­κα­νι­κά συστή­μα­τα αερά­μυ­νας Patriot. «Δεν θα δώσω αριθ­μό, αλλά πολ­λά συστή­μα­τα Patriot θα στα­λούν στην Ουκρα­νία για να προ­στα­τεύ­σουν τη χώρα μας κατά τη διάρ­κεια του χει­μώ­να», τόνι­σε σε μια περί­ο­δο που το Κίε­βο ανη­συ­χεί για την υπο­χώ­ρη­ση της δυτι­κής βοήθειας.

Μιλώ­ντας για τη διε­ξα­γω­γή βου­λευ­τι­κών εκλο­γών, επα­νέ­λα­βε ότι δεν μπο­ρούν να διε­ξα­χθούν αυτές ενώ μαί­νε­ται ο πόλε­μος κατά της ρωσι­κής εισβολής.

Η ιδέα της διε­ξα­γω­γής εκλο­γών έχει συζη­τη­θεί ευρέ­ως στην Ουκρα­νία, παρά το γεγο­νός ότι αυτές απα­γο­ρεύ­ο­νται βάσει του στρα­τιω­τι­κού νόμου που έχει κηρυ­χθεί στη χώρα από την έναρ­ξη του πολέ­μου. Ο Ζελέν­σκι έχει επα­νει­λημ­μέ­να τονί­σει ότι η διε­ξα­γω­γή εκλο­γών θα μπο­ρού­σε να υπο­νο­μεύ­σει την ενό­τη­τα και να γίνει εύκο­λα εκμε­τάλ­λευ­ση από τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι απορρίπτει την πιθανότητα διαπραγμάτευσης με την “αλαζονική” Ρωσία

Ο πρό­ε­δρος της Ουκρα­νί­ας Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι απέρ­ρι­ψε σήμε­ρα κάθε πιθα­νό­τη­τα δια­πραγ­μά­τευ­σης με την «αλα­ζο­νι­κή» Ρωσία, παρά τις δυσκο­λί­ες που αντι­με­τω­πί­ζει ο ουκρα­νι­κός στρα­τός στο μέτω­πο και την εντει­νό­με­νη πίε­ση από τις ρωσι­κές ένο­πλες δυνάμεις.

«Σήμε­ρα, δεν είναι χρή­σι­μο κάτι τέτοιο. Δεν βλέ­πω κάποιο αίτη­μα εκ μέρους της Ρωσί­ας. Δεν το βλέ­πω στις πρά­ξεις τους. Βλέ­πω μόνο αλα­ζο­νεία και θάνα­το στη ρητο­ρι­κή τους», είπε ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος στην ετή­σια συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Ζελέν­σκι παρα­τή­ρη­σε ότι οι ανταλ­λα­γές αιχ­μα­λώ­των συνε­χί­ζο­νται, αλλά με πιο αργούς ρυθ­μούς εξαι­τί­ας συγκε­κρι­μέ­νων λόγων από τη ρωσι­κή πλευ­ρά και εξέ­φρα­σε την ελπί­δα ότι σύντο­μα θα αυξηθούν.

Ανα­φε­ρό­με­νος στα δημο­σιεύ­μα­τα περί ρήξης του με τον αρχη­γό των ενό­πλων δυνά­με­ων Βαλέ­ρι Ζαλούζ­νι επει­δή η πολυα­να­με­νό­με­νη ουκρα­νι­κή αντε­πί­θε­ση του καλο­και­ριού δεν οδή­γη­σε στην ανά­κτη­ση σημα­ντι­κών εδα­φών, ο Ζελέν­σκι τα απέρ­ρι­ψε, σημειώ­νο­ντας ότι έχει «σχέ­ση συνερ­γα­σί­ας» με τον στρα­τη­γό. Περιέ­γρα­ψε τις στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις ως «μια πολυ­σύν­θε­τη ιστο­ρία» στην οποία εμπλέ­κε­ται συλ­λο­γι­κά όλη η στρα­τιω­τι­κή ηγε­σία της Ουκρα­νί­ας και υπο­στή­ρι­ξε ότι η θερι­νή αντε­πί­θε­ση «ήταν δύσκο­λη στα νότια» επει­δή «όλοι συζη­τού­σαν ποια είναι τα σχέ­διά μας».

Ο Ζελέν­σκι είπε επί­σης ότι η χώρα του σκο­πεύ­ει να κατα­σκευά­σει ένα εκα­τομ­μύ­ριο μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη εντός του 2024. Η Ουκρα­νία προ­σπα­θεί να ενι­σχύ­σει την εγχώ­ρια αμυ­ντι­κή βιο­μη­χα­νία της από την έναρ­ξη του πολέ­μου, τον Φεβρουά­ριο του 2022.

Η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έχει «σοβαρές συνέπειες»

Η επι­στρο­φή του Ντό­ναλντ Τραμπ στον Λευ­κό Οίκο θα μπο­ρού­σε να έχει «σοβα­ρές συνέ­πειες» στην εξέ­λι­ξη του πολέ­μου, προει­δο­ποί­η­σε ο Ζελέν­σκι, καθώς απο­μέ­νει λιγό­τε­ρο από ένας χρό­νος μέχρι τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του 2024 στις ΗΠΑ.

«Εάν η πολι­τι­κή του επό­με­νου προ­έ­δρου, όποιος και αν είναι αυτός, είναι δια­φο­ρε­τι­κή απέ­να­ντι στην Ουκρα­νία, πιο ψυχρή ή πιο φει­δω­λή, τότε νομί­ζω ότι αυτές οι ενδεί­ξεις θα έχουν πολύ σοβα­ρή επί­πτω­ση όσον αφο­ρά την εξέ­λι­ξη του πολέ­μου», είπε.

Λίγο νωρί­τε­ρα ο Ζελέν­σκι σχο­λί­α­σε ότι ο Ντό­ναλντ Τραμπ έχει «δια­φο­ρε­τι­κό χαρα­κτή­ρα» από τον νυν πρό­ε­δρο Τζο Μπάι­ντεν και επο­μέ­νως θα ακο­λου­θή­σει «δια­φο­ρε­τι­κή πολι­τι­κή». Εξέ­φρα­σε όμως την ελπί­δα να μην αλλά­ξει η επί­ση­μη πολι­τι­κή της Ουά­σινγ­κτον απέ­να­ντι στο Κίεβο.

Οι προ­ε­δρι­κές εκλο­γές θα διε­ξα­χθούν στις αρχές Νοεμ­βρί­ου του 2024 και πολ­λοί ανα­λυ­τές θεω­ρούν ήδη ότι θα απο­τε­λέ­σουν το «κλει­δί» για τη στή­ρι­ξη της Δύσης στην Ουκρανία.

«Ο κάθε ηγέ­της ασκεί επιρ­ροή στην κοι­νω­νία και τις ενέρ­γειες της κυβέρ­νη­σής του», πρό­σθε­σε ο Βολο­ντί­μιρ Ζελένσκι.

Ενδε­χό­με­νη μεί­ω­ση της αμε­ρι­κα­νι­κής βοή­θειας θα μπο­ρού­σε να επη­ρε­ά­σει και τη βοή­θεια που στέλ­νει η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, εξή­γη­σε, τονί­ζο­ντας όμως ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ «δεν θα μας προ­δώ­σουν» και «όσα συμ­φω­νή­σα­με με τις ΗΠΑ θα γίνουν σεβαστά».

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο