Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Η πυρκαγιά στη γέφυρα της Κριμαίας οφειλόταν σε όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά (ΒΙΝΤΕΟ) — Θα υπάρξουν αντίποινα;

Η πυρ­κα­γιά στη γέφυ­ρα που συν­δέ­ει τη χερ­σό­νη­σο της Κρι­μαί­ας με το δίκτυο μετα­φο­ρών και συγκοι­νω­νιών της Ρωσί­ας οφει­λό­ταν στην ανα­τί­να­ξη οχή­μα­τος παγι­δευ­μέ­νου με εκρη­κτι­κά, ανα­κοί­νω­σε η ρωσι­κή αντι­τρο­μο­κρα­τι­κή επι­τρο­πή, σύμ­φω­να με πρα­κτο­ρεία ειδή­σε­ων της χώρας, προ­σθέ­το­ντας πως το τμή­μα της γέφυ­ρας που χρη­σι­μο­ποιεί­ται από τα αυτο­κί­νη­τα έχει υπο­στεί ζημιά.

«Στις 06:07 (σ.σ. τοπι­κή ώρα και ώρα Ελλά­δας) στο οδι­κό τμή­μα της γέφυ­ρας της Κρι­μαί­ας (…) σημειώ­θη­κε έκρη­ξη οχή­μα­τος παγι­δευ­μέ­νου με εκρη­κτι­κά, που προ­κά­λε­σε πυρ­κα­γιά σε επτά βαγό­νια τρέ­νου που κατευ­θυ­νό­ταν προς την Κρι­μαία», ανέ­φε­ρε η επιτροπή.

Νωρί­τε­ρα, οι ρωσι­κές αρχές έκα­ναν λόγο για πυρ­κα­γιά πάνω στην τερά­στια γέφυ­ρα αυτή, στο Στε­νό του Κερτς, που προ­κά­λε­σε δια­κο­πή της κυκλοφορίας.

«Δεξα­με­νή καυ­σί­μων σιδη­ρο­δρο­μι­κού συρ­μού έπια­σε φωτιά», ανέ­φε­ρε ο οργα­νι­σμός σιδη­ρο­δρό­μων της Κριμαίας.

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν έδω­σε εντο­λή για επί­ση­μη έρευ­να για τα αίτια της πυρ­κα­γιάς στη γέφυ­ρα της Κρι­μαί­ας, δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ, σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Interfax.

Η γέφυ­ρα, η οποία κατα­σκευά­στη­κε ‑με μεγά­λο κόστος- κατ’ εντο­λή του Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, επι­τρέ­πει τη μετα­φο­ρά ρωσι­κού στρα­τιω­τι­κού υλι­κού στις δυνά­μεις που επι­χει­ρούν στην Ουκρα­νία. Την εγκαι­νί­α­σε προ­σω­πι­κά ο πρό­ε­δρος Πού­τιν το 2018, τέσ­σε­ρα χρό­νια μετά την προ­σάρ­τη­ση της χερ­σο­νή­σου της Ουκρα­νί­ας από τη Ρωσία.

Μέσω αυτής διέρ­χο­νται τόσο τρέ­να όσο και οχή­μα­τα και έχει καί­ριο ρόλο ως προς τη μετα­φο­ρά προ­σώ­πων και αγα­θών στη χερ­σό­νη­σο. Από την άλλη, για το Κίε­βο απο­τε­λεί μιση­τό σύμ­βο­λο της προ­σάρ­τη­σης της Κριμαίας.

Η Ρωσία δια­βε­βαί­ω­νε πρό­σφα­τα πως η γέφυ­ρα είναι ασφα­λής, παρά τον πόλε­μο, αλλά ταυ­τό­χρο­να είχε απει­λή­σει με αντί­ποι­να την Ουκρα­νία αν οι δυνά­μεις της απο­πει­ρα­θούν να την καταστρέψουν.

Η έκρη­ξη σημειώ­θη­κε μια ημέ­ρα αφό­του ο Ρώσος πρό­ε­δρος γιόρ­τα­σε τα 70ά του γενέ­θλια και εν μέσω αυξα­νό­με­νης κρι­τι­κής στη Μόσχα για το πόλε­μο με την Ουκρα­νία, μετά από μια σει­ρά απο­τυ­χιών στο πεδίο της μάχης, τις τελευ­ταί­ες εβδομάδες.

Αμέ­σως μετά την έκρη­ξη εμφα­νί­στη­καν ανα­φο­ρές για κατοί­κους στην Κρι­μαία που σπεύ­δουν στα πρα­τή­ρια βεν­ζί­νης ανη­συ­χώ­ντας για την έλλει­ψη καυσίμων.

Στην Κρι­μαία έχουν κατα­γρα­φεί αρκε­τές εκρή­ξεις τους τελευ­ταί­ους μήνες, πιθα­νόν εξαι­τί­ας ουκρα­νι­κών στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων, όπως η έκρη­ξη σε απο­θή­κη πυρο­μα­χι­κών στη στρα­τιω­τι­κή βάση Τζάν­κοϊ τον Αύγου­στο, που προ­κά­λε­σε εκτε­τα­μέ­νες καταστροφές.

Μιχαΐλο Ποντολιάκ. σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας: «Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί»

Ο Μιχα­ΐ­λο Ποντο­λιάκ, σύμ­βου­λος της ουκρα­νι­κής προ­ε­δρί­ας, τόνι­σε μέσω Twitter, ανα­φε­ρό­με­νος στις αντι­φα­τι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες για έκρη­ξη ή πυρ­κα­γιά σήμε­ρα που προ­κά­λε­σε ζημιές στη γέφυ­ρα η οποία συν­δέ­ει τη ρωσι­κή ενδο­χώ­ρα με την κατε­χό­με­νη ουκρα­νι­κή χερ­σό­νη­σο της Κρι­μαί­ας, ότι αυτή είναι μόνο «η αρχή», χωρίς ωστό­σο να πει άμε­σα πως η Ουκρα­νία ανα­λαμ­βά­νει την ευθύνη.

«Οτι­δή­πο­τε παρά­νο­μο πρέ­πει να κατα­στρα­φεί, οτι­δή­πο­τε κλεμ­μέ­νο πρέ­πει να επι­στρα­φεί στην Ουκρα­νία, η Ρωσία πρέ­πει να εκδιω­χθεί από οτι­δή­πο­τε κατέ­χει», ανέ­φε­ρε ο Μιχα­ΐ­λο Ποντολιάκ.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο