Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πυρομαχικά για την Ουκρανία: Τα αποθέματα του στρατού των ΗΠΑ αρχίζουν να μειώνονται

Ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρα­τός δεν μπο­ρεί πλέ­ον να προ­μη­θεύ­ει την Ουκρα­νία με τον στρα­τιω­τι­κό εξο­πλι­σμό και τα πυρο­μα­χι­κά αιχ­μής στις ποσό­τη­τες που τής τα διέ­θε­τε μέχρι τώρα, καθώς τα απο­θέ­μα­τά του αρχί­ζουν να φθά­νουν στα όριά τους, ειδι­κά σε ό,τι αφο­ρά τα πυρο­μα­χι­κά, σύμ­φω­να με αμε­ρι­κα­νούς αξιω­μα­τού­χους και ειδικούς.

Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγα­λύ­τε­ρος δωρη­τής όπλων και πυρο­μα­χι­κών των ουκρα­νι­κών δυνά­με­ων αφό­του άρχι­σε η εισβο­λή του στρα­τού της Ρωσί­ας την 24η Φεβρουα­ρί­ου: η Ουά­σινγ­κτον έχει χορη­γή­σει στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια αξί­ας 16,8 δισεκ. δολα­ρί­ων στο Κίεβο.

Όμως τα αμε­ρι­κα­νι­κά στοκ ως προς ορι­σμέ­να είδη οπλι­σμού «φθά­νουν στα ελά­χι­στα απαι­τού­με­να όρια για τον σχε­δια­σμό και την εκπαί­δευ­ση» κι ο ανε­φο­δια­σμός, η ανα­πλή­ρω­ση των απο­θε­μά­των στα επί­πε­δα όπου βρί­σκο­νταν πριν από τη ρωσι­κή εισβο­λή, θα χρεια­στεί «χρό­νια», σημεί­ω­σε ο Μαρκ Κάν­σιαν, από­στρα­τος αξιω­μα­τι­κός των Πεζο­ναυ­τών, σήμε­ρα ανα­λυ­τής στο Κέντρο Στρα­τη­γι­κών και Διε­θνών Μελε­τών (CSIS).

Παλαιό­τε­ρος εξο­πλι­σμός υπάρ­χει πάντως δια­θέ­σι­μος και θα «αντι­προ­σω­πεύ­ει ολο­έ­να μεγα­λύ­τε­ρο μέρος των παρα­δό­σε­ων» στο κοντι­νό μέλ­λον, πρό­σθε­τε σε πρό­σφα­το σημεί­ω­μά του ο συνταγ­μα­τάρ­χης ε.α., ο οποί­ος υπήρ­ξε αρμό­διος για την προ­μή­θεια οπλι­σμού στο Πεντά­γω­νο από το 2008 ως το 2015.

«Αντλού­με μαθή­μα­τα» για τις ανά­γκες σε πυρο­μα­χι­κά που θα είχε ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρα­τός σε περί­πτω­ση σύρ­ρα­ξης με άλλη μεγά­λη δύνα­μη, θα ήταν «πολύ μεγα­λύ­τε­ρες» από ό,τι προ­βλε­πό­ταν, ανα­γνώ­ρι­σε εξάλ­λου αμε­ρι­κα­νός εν ενερ­γεία αξιω­μα­τι­κός, που μίλη­σε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αμε­ρι­κα­νι­κή αμυ­ντι­κή βιο­μη­χα­νία, που ανα­γκά­στη­κε να μειώ­σει δρα­στι­κά την παρα­γω­γή της τα χρό­νια του 1990, όταν οι ΗΠΑ έσπευ­δαν να δρέ­ψουν τα οφέ­λη της ειρή­νης μετά τη διά­λυ­ση της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης και το τέλος του ψυχρού πολέ­μου, πέρα­σε φάση συγκέ­ντρω­σης για την απορ­ρό­φη­ση των κρα­δα­σμών. Ο αριθ­μός των ομί­λων του τομέα της άμυ­νας και της αερο­ναυ­πη­γι­κής μειώ­θη­κε από τους 51 στους 5 μέσα σε μερι­κά χρόνια.

Σήμε­ρα, η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θεί να πεί­σει τη βιο­μη­χα­νία να ξανα­νοί­ξει αλυ­σί­δες παρα­γω­γής και να επι­τα­χύ­νει παρα­γω­γή ειδών που είχε εγκα­τα­λει­φθεί, για παρά­δειγ­μα αυτή των φορη­τών αντια­ε­ρο­πο­ρι­κών πυραύ­λων Stinger, που τερ­μα­τί­στη­κε το 2020.

Κάποια από τα όπλα αυτά μετα­τρά­πη­καν σε εμβλή­μα­τα του πολέ­μου για τους Ουκρα­νούς, όπως ο Javelin, ο αντιαρ­μα­τι­κός πύραυ­λος που χρη­σι­μο­ποιού­σαν στην πρώ­τη φάση της σύρ­ρα­ξης για να εμπο­δί­σουν ρωσι­κά άρμα­τα που προ­σπα­θού­σαν να προ­ε­λά­σουν προς το Κίε­βο, ή τα HIMARS, συστή­μα­τα εκτό­ξευ­σης πολ­λα­πλών πυραύ­λων προ­σαρ­μο­σμέ­να σε φορ­τη­γά με ελα­φριά θωρά­κι­ση, που έχουν σημα­ντι­κό ρόλο στις ουκρα­νι­κές αντε­πι­θέ­σεις στο ανα­το­λι­κό και στο νότιο τμή­μα της χώρας.

«Κοντά στα όρια»

Τα αμε­ρι­κα­νι­κά απο­θέ­μα­τα των πυρο­μα­χι­κών για τα HIMARS, πυραύ­λων κατευ­θυ­νό­με­νων με GPS, γνω­στών ως GMLERS, με βελη­νε­κές 80 χιλιο­μέ­τρων, έχουν πλέ­ον μειω­θεί πολύ, σύμ­φω­να με τον κ. Κάνσιαν.

«Αν οι ΗΠΑ εφο­δί­α­σαν την Ουκρα­νία με το ένα τρί­το του απο­θέ­μα­τός τους των GMLERS, όπως έκα­ναν με τους Javelin και τους Stinger, η Ουκρα­νία έχει λάβει από 8.000 ως 10.000» τέτοιους πυραύ­λους, ποσό­τη­τα που αρκεί για «μερι­κούς μήνες», εξή­γη­σε ο ειδι­κός του CSIS.

Η Lockheed Martin δεν παρά­γει σήμε­ρα παρά 5.000 τέτοιους πυραύ­λους υψη­λής ακρί­βειας σε ετή­σια βάση, και μολο­νό­τι η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση εκτα­μί­ευ­σε κεφά­λαια για να επι­τα­χυν­θεί η παρα­γω­γή τους, οι ΗΠΑ θα χρεια­στούν αρκε­τά χρό­νια για να ανα­πλη­ρώ­σουν τα απο­θέ­μα­τά τους, συμπλήρωσε.

Η Ουά­σινγ­κτον προ­μή­θευ­σε στο Κίε­βο κάπου 8.500 πυραύ­λους Javelin, όταν η ετή­σια παρα­γω­γή αυτού του όπλου δεν φθά­νει παρά τα 1.000 τεμάχια.

Οι ΗΠΑ παρήγ­γει­λαν τον Μάιο ένα­ντι 350 εκατ. δολα­ρί­ων περισ­σό­τε­ρους στην κοι­νο­πρα­ξία των Raytheon και Lockheed Martin που τους κατα­σκευά­ζει, όμως, και σε αυτή την περί­πτω­ση, θα χρεια­στούν χρό­νια προ­τού ανα­πλη­ρω­θούν τα αμε­ρι­κα­νι­κά στοκ.

Ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρα­τός έχει προ­μη­θεύ­σει με 880.000 οβί­δες 155 χιλιο­στών τις ουκρα­νι­κές δυνά­μεις, με άλλα λόγια έστει­λε τα τρία τέταρ­τα του συνό­λου των πυρο­μα­χι­κών του πυρο­βο­λι­κού προ­δια­γρα­φών NATO που του έχουν παρα­δώ­σει οι δυτι­κές χώρες, του­λά­χι­στον με βάση τους αριθ­μούς του Πενταγώνου.

«Πιθα­νόν βρι­σκό­μα­στε κοντά στα όρια αυτών που μπο­ρούν να δια­θέ­σουν οι ΗΠΑ χωρίς να δια­κιν­δυ­νεύ­σουν τις δικές τους αμυ­ντι­κές δυνα­τό­τη­τες», συνό­ψι­σε ο κ. Κάν­σιαν. Ωστό­σο υπάρ­χουν πολ­λές ακό­μα χώρες που κατα­σκευά­ζουν τέτοια πυρο­μα­χι­κά και μοιά­ζει απί­θα­νο οι παρα­δό­σεις στην Ουκρα­νία να στα­μα­τή­σουν, συμπλήρωσε.

Η παρα­γω­γή της αμε­ρι­κα­νι­κής αμυ­ντι­κής βιο­μη­χα­νί­ας «επι­τα­χύ­νε­ται», δια­βε­βαί­ω­νε πάντως την Τρί­τη η Λόρα Κού­περ, αξιω­μα­τού­χος του αμε­ρι­κα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας, επα­να­βε­βαιώ­νο­ντας τη θέση πως η Ουά­σινγ­κτον θα συνε­χί­σει να χορη­γεί στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια στην Ουκρα­νία «για όσο χρειαστεί».

Πηγή: ΑΠΕ

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο