Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Κομμουνιστές βουλευτές καταδικάζουν τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία

Την αντί­θε­ση τους στον πόλε­μο που διε­ξά­γει η ρωσι­κή αστι­κή τάξη στην Ουκρα­νία εξέ­φρα­σαν βου­λευ­τές της κρα­τι­κής Δού­μας- μέλη του Κομ­μου­νι­στι­κου Κόμ­μα­τος της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας (ΚΚΡΟ).

Παρά το γεγο­νός ότι η επί­ση­μη θέση του ΚΚΡΟ, όπως αυτή εκφρά­στη­κε σε ανα­κοι­νώ­σεις του κόμ­μα­τος και δηλώ­σεις του προ­έ­δρου Γκ. Ζιου­γκά­νοφ, είναι υπέρ των στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων του ρωσι­κού στρα­τού στην Ουκρα­νία, τρεις βου­λευ­τές – που ψήφι­σαν υπέρ της ανα­γνώ­ρι­σης των «Λαϊ­κών Δημο­κρα­τιών» του Ντον­μπάς — αμφι­σβή­τη­σαν τους σκο­πούς που εξυ­πη­ρε­τεί η εισβο­λή και ο πόλε­μος στη γει­το­νι­κή χώρα.

Σε μήνυ­μα του στο Twitter, λίγο μετά την έναρ­ξη της ρωσι­κής εισβο­λής, ο βου­λευ­τής του ΚΚΡΟ Μιχα­ήλ Ματ­βέ­εφ έγρα­ψε: «Ο πόλε­μος πρέ­πει να στα­μα­τη­σει άμε­σα. Ψηφί­ζο­ντας υπέρ της ανα­γνώ­ρι­σης των Λ.Δ. Ντο­νέ­τσκ και Λου­χάνσκ, ψήφι­σα υπέρ της ειρή­νης, όχι για πόλε­μο. Έτσι ώστε η Ρωσία να γίνει ασπί­δα, όχι να βομ­βαρ­δί­ζει το Ντον­μπάς και το Κίε­βο». Περιέρ­γως το tweet του Ματ­βέ­εφ φαί­νε­ται να έχει διαγραφεί.

Κατά της ρωσι­κής εισβο­λής στην Ουκρα­νία τάχθη­κε και ο Βιά­τσε­σλαβ Μαρ­κά­εφ, βου­λευ­τής του ΚΚΡΟ από την Μπουρ­για­τία (σύνο­ρα με Μογ­γο­λία). Σε μήνυ­μα του το μέλος της Κρα­τι­κής Δού­μας σημεί­ω­σε: «Με τερά­στια λύπη μου δια­πι­στώ­νω ότι πίσω από την καμπά­νια για την ανα­γνώ­ρι­ση των Λ.Δ του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­χάνσκ κρύ­βο­νταν τελεί­ως δια­φο­ρε­τι­κές προ­θέ­σεις και σχέ­δια. Ως απο­τέ­λε­σμα αυτών, βρι­σκό­μα­στε τώρα σε πόλε­μο μετα­ξύ δυο χωρών».

Ο κομ­μου­νι­στής βου­λευ­τής υπο­γράμ­μι­σε επί­σης: «Κατα­δι­κά­ζω την άδι­κη στρα­τη­γι­κή της Δύσης, τα δύο μέτρα και δυο σταθ­μά της πολι­τι­κής τους, την προ­ώ­θη­ση των συμ­φε­ρό­ντων τους με ανα­τρο­πές νόμι­μων κυβερ­νή­σε­ων και την αρπα­γή εδα­φών υπό το ψευ­δε­πί­γρα­φο πρό­σχη­μα της υπε­ρά­σπι­σης της δημο­κρα­τί­ας. Κατα­δι­κά­ζω επί­σης την ρωσι­κή κυβέρ­νη­ση η οποία έχει ξεκι­νή­σει να εφαρ­μό­ζει και κεί­νη δυο μέτρα και δυο σταθ­μά. Χρη­σι­μο­ποι­ή­σα­με την ανα­γνώ­ρι­ση των ΛΔ Ντο­νέ­τσκ και Λου­χάνσκ υπο­κρύ­πτο­ντας το σχέ­διο μας για πόλε­μο με τον πιο κοντι­νό μας γείτονα».

Στο ίδιο μήκος κύμα­τος κινή­θη­κε και ο βου­λευ­τής του ΚΚΡΟ Όλεγκ Σμο­λίν που δήλω­σε «σοκα­ρι­σμέ­νος» εξαι­τί­ας της ρωσι­κής εισβολής.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως περισ­σό­τε­ροι από 13.000 άνθρω­ποι υπο­λο­γί­ζε­ται πως έχουν συλ­λη­φθεί σε συνο­λι­κά πάνω από 150 πόλεις της Ρωσί­ας τις τελευ­ταί­ες περί­που δύο εβδο­μά­δες, επει­δή τόλ­μη­σαν να εκδη­λώ­σουν την αντί­θε­σή τους στον πόλεμο.

Η στά­ση των κομ­μου­νι­στών απέ­να­ντι στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο της Ουκρανίας

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο