Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σήμερα παρουσιάζει η κυβέρνηση το νέο αντεργατικό νομοθετικό τερατούργημα — Όλοι στους δρόμους!

Σε θέσεις μάχης τα συνδικάτα, διεκδικώντας να μην κατατεθεί και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο

Σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι ανα­μέ­νε­ται η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ να παρου­σιά­σει δια­δι­κτυα­κά το νέο αντερ­γα­τι­κό έκτρω­μα που ετοι­μά­ζε­ται να φέρει στη Βου­λή και το οποίο φέρει κατ’ ευφη­μι­σμό τον τίτλο «Για την προ­στα­σία της Εργα­σί­ας», ενώ ο πραγ­μα­τι­κός του τίτλος θα μπο­ρού­σε να είναι «Ενας ακό­μα νόμος για το ξεζού­μι­σμα των εργα­ζο­μέ­νων και το χτύ­πη­μα της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης».

Από τις μέχρι σήμε­ρα δηλώ­σεις κυβερ­νη­τι­κών στε­λε­χών και τα σχε­τι­κά δημο­σιεύ­μα­τα στον αστι­κό Τύπο, βασι­κοί άξο­νες του αντερ­γα­τι­κού νομο­σχε­δί­ου είναι:

  • Η άρση εμπο­δί­ων στην επι­βο­λή της 10ωρης και 12ωρης εργα­σί­ας, και μάλι­στα χωρίς επι­πλέ­ον αμοι­βή, στο πλαί­σιο μιας ακό­μα εφαρ­μο­γής της «διευ­θέ­τη­σης του εργά­σι­μου χρό­νου», δηλα­δή ξηλώ­μα­τος του 8ώρου, και μάλι­στα μέσα από ατο­μι­κές συμβάσεις.
  • Η αύξη­ση του αριθ­μού των υπε­ρω­ριών ανά έτος (από 96 στη βιο­μη­χα­νία και 120 στους άλλους κλά­δους σε 150 για όλους) τις οποί­ες μπο­ρεί να επι­βά­λει στον εργα­ζό­με­νο ο εργο­δό­της, ως μία ακό­μα επι­λο­γή έντα­σης της εκμετάλλευσης.
  • Το παρα­πέ­ρα ξήλω­μα της κυρια­κά­τι­κης αργί­ας με τη διεύ­ρυν­ση των κλά­δων που θα μπο­ρούν να δου­λεύ­ουν τις Κυρια­κές, όπως φαρ­μα­κα­πο­θή­κες, εφο­δια­στι­κή αλυ­σί­δα, data centers κ.λπ.
  • Η νομι­μο­ποί­η­ση και γενί­κευ­ση της τηλεργασίας.
  • Η καθιέ­ρω­ση της ψηφια­κής κάρ­τας εργασίας.
  • Το παρα­πέ­ρα χτύ­πη­μα του δικαιώ­μα­τος στην απερ­γία και γενι­κό­τε­ρα της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης, με το φακέ­λω­μα των συν­δι­κά­των, τη δημιουρ­γία μηχα­νι­σμών απο­τρο­πής της περι­φρού­ρη­σης της απερ­γί­ας, την καθιέ­ρω­ση της «Ελά­χι­στης Εγγυ­η­μέ­νης Υπη­ρε­σί­ας» σε μέρα απερ­γί­ας, σε μια προ­σπά­θεια να ακυ­ρώ­νε­ται στην πρά­ξη η απερ­για­κή μάχη των εργαζομένων.
  • Η παρα­πέ­ρα απε­λευ­θέ­ρω­ση των απο­λύ­σε­ων, αφού απαλ­λάσ­σει την εργο­δο­σία από την υπο­χρέ­ω­ση να επα­να­προ­σλά­βει παρά­νο­μα απο­λυ­θέ­ντα εργα­ζό­με­νο, δίνο­ντάς του μια απο­ζη­μί­ω­ση «αν το επι­τρέ­πει η οικο­νο­μι­κή κατά­στα­ση της επιχείρησης».

Ολοι στο πόδι!

Απέ­να­ντι σε αυτήν την επί­θε­ση, Συν­δι­κά­τα και Ομο­σπον­δί­ες, μετά την επι­τυ­χη­μέ­νη απερ­για­κή Πρω­το­μα­γιά­τι­κη κινη­το­ποί­η­ση στις 6 Μάη, ήδη οργα­νώ­νουν την κλι­μά­κω­ση της πάλης.
Σε μαζι­κή σύσκε­ψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Αθή­να την περα­σμέ­νη Δευ­τέ­ρα, τα συν­δι­κά­τα έστει­λαν καθα­ρό μήνυ­μα στους εργα­ζό­με­νους: «Ούτε λεπτό εφη­συ­χα­σμός. Η απερ­γία της 6ης Μάη ήταν ένα επι­τυ­χη­μέ­νο βήμα. Συνε­χί­ζου­με με μεγα­λύ­τε­ρη ορμή».
Απο­φά­σι­σαν πως με τη δημο­σιο­ποί­η­ση του νομο­σχε­δί­ου προ­χω­ρά­νε σε συλ­λα­λη­τή­ρια στην Αθή­να και σε άλλες πόλεις της χώρας, με αίτη­μα «Να μην κατα­τε­θεί, να απο­συρ­θεί άμε­σα — Να ξηλω­θεί όλο το αντερ­γα­τι­κό νομι­κό οπλο­στά­σιο». Και δίνουν συνέ­χεια με μεγά­λη πανελ­λα­δι­κή πανερ­γα­τι­κή απερ­γία σε χρό­νο που θα κρι­θεί ο πιο κατάλληλος.
Τα ΔΣ των συν­δι­κά­των κατα­στρώ­νουν σχέ­διο παρεμ­βά­σε­ων στους χώρους δου­λειάς και στους κλά­δους, ενη­με­ρώ­νουν και εξη­γούν στους εργα­ζό­με­νους τον βαθύ αντερ­γα­τι­κό χαρα­κτή­ρα του νομο­σχε­δί­ου που φέρ­νει η κυβέρ­νη­ση, δεί­χνουν για­τί στο στό­χα­στρο του εργα­τι­κού κινή­μα­τος δεν μπαί­νει μόνο το νομο­σχέ­διο που έρχε­ται, αλλά όλο το αντερ­γα­τι­κό νομι­κό οπλο­στά­σιο που έχουν δια­μορ­φώ­σει οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Εξη­γούν για­τί είναι ανά­γκη οι εργα­ζό­με­νοι να δώσουν μαζι­κά ενιαία αγω­νι­στι­κή απά­ντη­ση στην ενιαία επί­θε­ση που δέχο­νται από τους εργο­δό­τες και τις κυβερ­νή­σεις τους.

Σε αυτήν την κατεύ­θυν­ση, στη σύσκε­ψη αποφασίστηκε:

Τα συν­δι­κά­τα φτιά­χνουν το δικό τους σχέ­διο, το οποίο αντι­πα­ρα­τάσ­σουν στην επί­θε­ση που δέχο­νται οι εργα­ζό­με­νοι. Επα­να­φέ­ρουν επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νο το σχέ­διο νόμου που υιο­θε­τή­θη­κε από 530 σωμα­τεία και αφο­ρού­σε Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις, μισθό, ωρά­ριο, εργα­σια­κές σχέ­σεις. Η επι­και­ρο­ποί­η­σή του έγκει­ται στον εμπλου­τι­σμό του με τα εξής στοιχεία:

  • Κατάρ­γη­ση των νόμων «διευ­θέ­τη­σης» του χρό­νου εργασίας.
  • Κατάρ­γη­ση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη «διευ­θέ­τη­ση» του χρό­νου εργα­σί­ας των νοσο­κο­μεια­κών γιατρών.
  • Κατάρ­γη­ση των νόμων που περιο­ρί­ζουν το δικαί­ω­μα της απερ­γί­ας και των διαδηλώσεων.
  • Κατάρ­γη­ση του «μίνι Εργα­σια­κού» της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, που πέρα­σε μέσα στην πανδημία.

Αυτό το επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νο σχέ­διο νόμου στη συνέ­χεια θα κατα­τε­θεί στα πολι­τι­κά κόμ­μα­τα, με την απαί­τη­ση να συζη­τη­θεί και να γίνει νόμος.

Σύσκεψη Ομοσπονδιών και Συνδικάτων για την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα-να μην κατατεθεί στη Βουλή

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σωματεία οργανώνουν την κλιμάκωση της πάλης

  • Αύριο Πέμ­πτη η σύσκε­ψη, στις 6.30 μ.μ.
  • Συσκέ­ψεις σωμα­τεί­ων και σε άλλες πόλεις

Σύσκε­ψη για την κλι­μά­κω­ση του αγώ­να ενά­ντια στο αντερ­γα­τι­κό νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης προ­γραμ­μα­τί­ζουν εργα­τι­κά σωμα­τεία της Θεσ­σα­λο­νί­κης, αύριο Πέμ­πτη, στις 6.30 μ.μ., στο «Πάρ­κο των 4 επο­χών» στη νέα Παραλία.

Στη σύσκε­ψη καλούν τα Σωμα­τεία: Οικο­δό­μων και Εργα­ζο­μέ­νων στα Δομι­κά Υλι­κά και τις Κατα­σκευ­ές, Εργα­ζο­μέ­νων στις Επι­χει­ρή­σεις Παρα­γω­γής Επι­σι­τι­στι­κών Προ­ϊ­ό­ντων, Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων, Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων Μετάλ­λου και Εργα­ζο­μέ­νων Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας, Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων Τηλε­πι­κοι­νω­νιών και Πλη­ρο­φο­ρι­κής, Γρα­φι­κών Τεχνών Τύπου — Χάρ­του, Εργα­ζο­μέ­νων ΟΤΑ και Δημο­τι­κών Επιχειρήσεων.

Απευ­θύ­νουν πλα­τύ κάλε­σμα στα εργα­τι­κά σωμα­τεία και συλ­λό­γους της πόλης, προ­κει­μέ­νου να υψώ­σουν τεί­χος αντί­στα­σης στα βάρ­βα­ρα κυβερ­νη­τι­κά σχέ­δια. «Είναι ώρα ευθύ­νης για κάθε σωμα­τείο, για κάθε τίμιο συν­δι­κα­λι­στή. Είναι ώρα να συζη­τή­σου­με και να σχε­διά­σου­με την κλι­μά­κω­ση της δρά­σης ενά­ντια στην προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να επι­βά­λει έναν νέο εργα­σια­κό μεσαί­ω­να. Να οργα­νώ­σου­με την πάλη για την υπε­ρά­σπι­ση της υγεί­ας και των δικαιω­μά­των μας», ανα­φέ­ρουν μετα­ξύ άλλων.

Σε άλλες πόλεις

  • Το Συν­δι­κά­το Μετάλ­λου Μαγνη­σί­ας «Μήτσος Παπα­ρή­γας», ο Σύν­δε­σμος Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων και Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων και ο Σύλ­λο­γος Διοι­κη­τι­κού Προ­σω­πι­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λί­ας καλούν σωμα­τεία, συν­δι­κα­λι­στές και εργα­ζό­με­νους του Βόλου να συμ­με­τά­σχουν στη σύσκε­ψη που θα γίνει σήμε­ρα Τετάρ­τη, στις 6.30 μ.μ., στον προ­αύ­λιο χώρο του Μεταξουργείου.
  • Στα Γιάν­νε­να, σε σύσκε­ψη καλεί το Εργα­τι­κό Κέντρο Ιωαν­νί­νων την Πέμ­πτη 13 Μάη, στις 7 το από­γευ­μα, στο Θεα­τρά­κι στη Σκάλα.
  • Στη Μεσ­ση­νία, σύσκε­ψη θα γίνει την Πέμ­πτη 13 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στον αίθριο χώρο της Περι­φέ­ρειας (πρώ­ην Νομαρχία).
  • Στα Χανιά, σωμα­τεία καλούν σε σύσκε­ψη την Παρα­σκευή 14 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στο Πάρ­κο Ειρή­νης και Φιλί­ας των Λαών.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο