Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σίγησε η φωνή του Βασίλη Γεωργίου

Την τελευ­ταία του πνοή σε ηλι­κία 86 ετών άφη­σε ο Βασί­λης Γεωρ­γί­ου, σκορ­πώ­ντας θλί­ψη στον χώρο του ελλη­νι­κού μπά­σκετ και της δημο­σιο­γρα­φί­ας που «υπη­ρέ­τη­σε» για πολ­λά χρόνια.

Ο εκλι­πών ήταν μία από τις πιο χαρα­κτη­ρι­στι­κές φωνές στα ερτζια­νά, με πιο ξεχω­ρι­στή την περι­γρα­φή του στον τελι­κό του Κυπέλ­λου Κπελ­λού­χων μπά­σκετ του 1968, όταν η ΑΕΚ είχε κατα­κτή­σει το τρό­παιο επι­κρα­τώ­ντας της Σλά­βια Πρά­γας στο Καλλιμάρμαρο.

Ξεκί­νη­σε την καριέ­ρα του στην δημο­σιο­γρα­φία το 1962 στο ραδιό­φω­νο και από το 1968 στην τηλε­ό­ρα­ση, Το 1967 παρου­σί­α­σε μαζί με τον Γαβά­κη την εκπο­μπή Ματιές στα Σπορ την πρώ­τη αθλη­τι­κή εκπο­μπή στην Ελλά­δα. Ήταν επί­σης ο πρώ­τος Έλλη­νας δημο­σιο­γρά­φος που μετέ­δω­σε αγώ­να μπά­σκετ και βόλεϊ.

Αφό­του έγι­νε γνω­στή η είδη­ση του θανά­του του η Ελλη­νι­κή Ομο­σπον­δία Μπά­σκετ εξέ­δω­σε την ακό­λου­θη ανακοίνωση:

«Ο άνθρω­πος που έμει­νε στην ιστο­ρία της ελλη­νι­κής ραδιο­φω­νί­ας αλλά και του αθλη­τι­σμού ως “η Βέμπο του μπά­σκετ”, έφυ­γε σήμε­ρα από τη ζωή σε ηλι­κία 86 ετών.

Ο δημο­σιο­γρά­φος Βασί­λης Γεωρ­γί­ου, του οποί­ου η περι­γρα­φή του τελι­κού του 1968 στο Καλ­λι­μάρ­μα­ρο, που έστε­ψε την ΑΕΚ κυπελ­λού­χο Ευρώ­πης έμει­νε στην ιστο­ρία, πέθα­νε στην Πάτρα όπου και διέμενε.

Ο πρό­ε­δρος της ΕΟΚ Ευάγ­γε­λος Λιό­λιος και τα μέλη του Δ.Σ. εκφρά­ζουν τη βαθιά τους θλί­ψη και τα θερ­μά τους συλ­λυ­πη­τή­ρια στους οικεί­ους και τον γιο του, επί­σης μπα­σκε­τι­κό δημο­σιο­γρά­φο, Σωτήρη.

Ο Βασί­λης Γεωρ­γί­ου “σημά­δε­ψε” μια ολό­κλη­ρη επο­χή, κατά την οποία το αγα­πη­μέ­νο μας άθλη­μα έκα­νε τα βήμα­τά του προς την καθιέ­ρω­ση στο ελλη­νι­κό αθλη­τι­κό τοπίο. Ας είναι ελα­φρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.»

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο