Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα ιδρύθηκε η Ρεάλ Μαδρίτης — Ποια η σχέση της με το βασιλιά και τον Φράνκο;

Στην Ιστο­ρία του ποδο­σφαί­ρου υπάρ­χουν πολ­λές ημε­ρο­μη­νί­ες που παρα­μέ­νουν ανε­ξί­τη­λες. Ανά­με­σα τους και η 6η Μαρ­τί­ου 1902, καθώς τότε, «γεν­νή­θη­κε» η πιο διά­ση­μη ομά­δα του, η Ρεάλ Μαδρίτης.Μόνο που τότε έφε­ρε το όνο­μα «Ποδο­σφαι­ρι­κός Σύλ­λο­γος Μαδρί­τη» και  από το έμβλη­μά της έλει­πε η κορώνα.

emvlima real

Το όνο­μα Ρεάλ (δηλα­δή «βασι­λι­κή») το έδω­σε ο Βασι­λιάς της Ισπα­νί­ας Αλφόν­σο ΙΓ΄ με διά­ταγ­μά του το 1920, οπό­τε μπή­κε και η κορώ­να στο έμβλη­μα και έγι­νε «βασί­λισ­σα». Η Ρεάλ ήταν ομά­δα της Μαδρί­της και η Μαδρί­τη πόλη της βασι­λι­κής οικογένειας.

Οι οπα­δοί της Ρεάλ την περί­ο­δο πριν τον Ισπα­νι­κό Εμφύ­λιο ήταν στην πλειο­ψη­φία τους δεξιοί και συντη­ρη­τι­κοί, ενώ αργό­τε­ρα υπο­στή­ρι­ζαν τον δικτά­το­ρα Φραν­θί­σκο Φράνκο.

Πρό­ε­δρος της Ρεάλ επί 35 χρό­νια ο Σαντιά­γο Μπερ­να­μπέ­ου (τo όνο­μά του φέρει σήμε­ρα το γήπε­δο της ομά­δας) ο οποί­ος είχε στε­νές σχέ­σεις του με τον δικτά­το­ρα Φράν­κο, συμ­με­τεί­χε στο πλευ­ρό του στον ισπα­νι­κό εμφύλιο.

Η θητεία του Μπερ­να­μπέ­ου στον προ­ε­δρι­κό «θώκο» των «Μερέν­χες» διήρ­κη­σε 35 χρό­νια (1943 – 1978) και συνέ­πε­σε με την περί­ο­δο της δικτα­το­ρί­ας του Φράν­κο. Χαρα­κτη­ρι­στι­κή ήταν η φρά­ση του Μπερ­να­μπέ­ου το 1968 όταν κλή­θη­κε να σχο­λιά­σει τις σχέ­σεις ανά­με­σα στη Ρεάλ Μαδρί­της και το καθε­στώς Φράν­κο. «Το ποδό­σφαι­ρο προ­σέ­φε­ρε τις υπη­ρε­σί­ες του στην πατρίδα…»

Μία ημέ­ρα σαν σήμε­ρα, πριν από 118 χρό­νια όταν εξε­λέ­γη το πρώ­το διοι­κη­τι­κό συμ­βού­λιο της Madrid Foot Ball Clu, ξεκι­νώ­ντας τo μύθο της στον χώρο του αθλη­τι­σμού ως «Βασί­λισ­σα της Ευρώπης».

Σήμε­ρα, 118 χρό­νια μετά, η Ρεάλ Μαδρί­της, που είναι ο σύλ­λο­γος που έχει κερ­δί­σει τα περισ­σό­τε­ρα ευρω­παϊ­κά Κύπελ­λα και τους περισ­σό­τε­ρους διη­πει­ρω­τι­κούς τίτλους στην Ιστο­ρία του ποδο­σφαί­ρου. Γι αυτό, ο σύλ­λο­γος είχε την τιμή να ανα­δει­χθεί από τη FIFA στις 23 Δεκεμ­βρί­ου 2000, ως ο καλύ­τε­ρος σύλ­λο­γος του 20ού αιώνα.

Εκτός από το Κύπελ­λο Κυπελ­λού­χων, τα κέρ­δι­σε όλα και… πολύ. Τα τρία δια­δο­χι­κά Champions League είναι μόνο ένα από τα ρεκόρ που έχει να επι­δεί­ξει στην μακρά δια­δρο­μή της.

Συνο­λι­κά, το ρεκόρ της Ρεάλ Μαδρί­της είναι ακό­μα πιο εντυ­πω­σια­κό με 13 Κύπελ­λα Πρωταθλητριών/Champions League, 4 Παγκό­σμια Κύπελ­λα, 3 διη­πει­ρω­τι­κά Κύπελ­λα, 4 Ευρω­παϊ­κά Σού­περ Κύπελ­λα, 2 Κύπελ­λα UEFA, 2 Κύπελ­λα «Latin», 33 Πρω­τα­θλή­μα­τα, 19 ισπα­νι­κά Κύπελ­λα, 10 ισπα­νι­κά Σού­περ κύπελ­λα και 1 Λιγκ Καπ, μετα­ξύ άλλων.

Είναι μια από τις τρεις ομά­δες που δεν έχουν υπο­βι­βα­στεί ποτέ από την πρώ­τη κατη­γο­ρία του ισπα­νι­κού ποδο­σφαί­ρου, μαζί με την Αθλέ­τικ Μπιλ­μπάο και την Μπαρτσελόνα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο