Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 16 Νοεμβρίου — Γεγονότα και πρόσωπα

42 π.Χ. Γεν­νή­θη­κε ο Ρωμαί­ος αυτο­κρά­το­ρας, Τιβέ­ριος, επί των ημε­ρών του οποί­ου σταυ­ρώ­θη­κε ο Ιησούς Χριστός

534 Δημο­σιεύ­ε­ται η δεύ­τε­ρη και τελι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση του Ιου­στι­νιά­νειου Κώδι­κα. Αρχί­ζουν να δημο­σιεύ­ο­νται οι «Νεα­ρές».

1380 Ο βασι­λιάς Κάρο­λος ΣΤ’ της Γαλ­λί­ας ανα­κοι­νώ­νει την κατάρ­γη­ση όλων των φόρων στη χώρα του.

1532 Ο Ισπα­νός εξε­ρευ­νη­τής και κατα­κτη­τής, Φραν­σί­σκο Πιζά­ρο, αιχ­μα­λω­τί­ζει τον αυτο­κρά­το­ρα των Ίνκας Ατα­χουάλ­πα και κατα­λύ­ει την αυτο­κρα­το­ρία τους. Θα τον εκτε­λέ­σει τον Αύγου­στο του 1533 μαζί με 2.000 συμπα­τριώ­τες του, παρά την κατα­βο­λή τερά­στιων ποσο­τή­των χρυ­σού από τους ιθα­γε­νείς για την απε­λευ­θέ­ρω­σή τους.

1717 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος μαθη­μα­τι­κός, Ζαν Λε Ρον Ντ’ Αλα­μπέρ, συνερ­γά­της της «Εγκυ­κλο­παί­δειας» του Ντε­νί Ντιντερό

1776 Στις ΗΠΑ, γερ­μα­νοί μισθο­φό­ροι της Αγγλί­ας κατα­λαμ­βά­νουν το Fort Washington στη Νέα Υόρ­κη από τους επα­να­στά­τες. Την ίδια μέρα οι Κάτω χώρες ανα­γνω­ρί­ζουν τις ΗΠΑ.

1822 Δολο­φο­νή­θη­κε ο αγω­νι­στής της Ελλη­νι­κής Επα­νά­στα­σης, Πανα­γιώ­της Κρεββατάς

1829 Γεν­νή­θη­κε ο Ρώσος συν­θέ­της και διευ­θυ­ντής ορχή­στρας Άντον Ρου­μπιν­στάιν, ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους βιο­λο­νί­στες του 19ου αιώνα

1828 Υπο­γρά­φε­ται στο Λον­δί­νο πρω­τό­κολ­λο από τους εκπρο­σώ­πους των Τριών Μεγά­λων Δυνά­με­ων, Ρωσία, Αγγλία και Γαλ­λία, με το οποίο καθο­ρί­ζο­νται τα σύνο­ρα του νέου ελλη­νι­κού κρά­τους. Αφή­νει εκτός ελλη­νι­κής επι­κρά­τειας τη Στε­ρεά Eλλά­δα, ενώ περι­λαμ­βά­νο­νται μόνο η Πελο­πόν­νη­σος και οι Κυκλάδες.

1831 Πεθαί­νει ο Πρώ­σος στρα­τιω­τι­κός και θεω­ρη­τι­κός του πολέ­μου Καρλ Φίλιπ Γκότ­φριντ φον Κλά­ου­ζε­βιτς, διά­ση­μος για τη ρήση του «ο πόλε­μος είναι η συνέ­χεια της πολι­τι­κής με άλλα μέσα».

1841 Ο Ναπο­λέ­ων Γκου­ε­ρίν πατε­ντά­ρει το πρώ­το σωσί­βιο κατα­σκευα­σμέ­νο από φελλό.

1849 Ο Ρώσος συγ­γρα­φέ­ας, Φιο­ντόρ Ντο­στο­γιέφ­σκι, κατα­δι­κά­ζε­ται σε θάνα­το για αντι­κυ­βερ­νη­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα που σχε­τί­ζο­νταν με μια ριζο­σπα­στι­κή ομά­δα δια­νο­ού­με­νων. Αργό­τε­ρα η ποι­νή του θα μετα­τρα­πεί σε κατα­να­γκα­στι­κά έργα.

1860 Δια­λύ­ε­ται η Βου­λή από τον Όθω­να και προ­κη­ρύσ­σο­νται εκλο­γές για τον Ιανουά­ριο του 1861.

1864 Ο Γεώρ­γιος Α’ παρου­σιά­ζε­ται στη Βου­λή, ορκί­ζε­ται πίστη στο νέο Σύνταγ­μα της χώρας και γίνε­ται ο πρώ­τος συνταγ­μα­τι­κός βασι­λιάς της Ελλά­δας. Την ίδια ημέ­ρα η εθνο­συ­νέ­λευ­ση διαλύεται.

1893 Ιδρύ­ε­ται στην Πρά­γα η ποδο­σφαι­ρι­κή ομά­δα Σπάρτα.

1904 Η Γαλ­λία παρα­χω­ρεί την κατα­σκευή της Διώ­ρυ­γας του Πανα­μά στις ΗΠΑ, μετά την αγο­ρά όλων των οικο­νο­μι­κών δικαιω­μά­των της γαλ­λι­κής εται­ρεί­ας που είχε αρχί­σει το έργο.

1907 Η Οκλα­χό­μα γίνε­ται η 46η Πολι­τεία των ΗΠΑ.

1914 Αρχί­ζει τη λει­τουρ­γία της η κεντρι­κή τρά­πε­ζα των ΗΠΑ, Federal Reserve Bank.

1918 Από τα συντρίμ­μια της Αυστρο­ουγ­γρι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας ξεπη­δά η Δημο­κρα­τία της Ουγ­γα­ρί­ας. Η Ουγ­γα­ρία ανα­κη­ρύσ­σε­ται ανε­ξάρ­τη­τη δημο­κρα­τία με προ­σω­ρι­νό πρό­ε­δρο τον κόμη Μίχα­λι Κάρολι.

1920 Ιδρύ­ε­ται η αυστρα­λια­νή αερο­πο­ρι­κή εται­ρεία QANTAS.

1922 Γεν­νιέ­ται ο Πορ­το­γά­λος κομ­μου­νι­στής συγ­γρα­φέ­ας Ζοζέ ντε Σόζα Σαρα­μά­γκου (βρα­βείο Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας, 1998).

1933 Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ συνά­πτουν διπλω­μα­τι­κές σχέ­σεις, 16 χρό­νια μετά την επι­κρά­τη­ση των μπολσεβίκων.

1939 Ιδρύ­ε­ται η Εθνι­κή Ακα­δη­μία Σωμα­τι­κής Αγω­γής (Γυμνα­στι­κή Ακαδημία).

1942 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Το υπο­βρύ­χιο «Τρί­των» (κυβερ­νή­της υπο­πλοί­αρ­χος Επα­μει­νών­δας Κοντο­γιάν­νης) επι­τί­θε­ται ενα­ντί­ον γερ­μα­νι­κής νηο­πο­μπής στον Καφη­ρέα, βυθί­ζει ένα πετρε­λαιο­φό­ρο και, ενώ προ­σπα­θεί να δια­φύ­γει, δέχε­ται την επί­θε­ση γερ­μα­νι­κού κατα­διω­κτι­κού και τελι­κά βυθί­ζε­ται. Δεκα­εν­νέα μέλη του πλη­ρώ­μα­τος χάνο­νται μαζί του.

1943 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός σκη­νο­θέ­της του κινη­μα­το­γρά­φου Μάικλ Τσι­μί­νο («Ελα­φο­κυ­νη­γός»)

1945 Ιδρύ­ε­ται στο Λον­δί­νο η UNESCO, ο εκπαι­δευ­τι­κός, επι­στη­μο­νι­κός και πολι­τι­στι­κός οργα­νι­σμός των Ηνω­μέ­νων Εθνών.

1950 Στη διάρ­κεια του Β’ Παγκό­σμιου Συνε­δρί­ου των Υπε­ρα­σπι­στών της Ειρή­νης που διε­ξή­χθη στη Βαρ­σο­βία (16–22/11/1950) ιδρύ­ε­ται το Παγκό­σμιο Συμ­βού­λιο Ειρήνης.

1951 Εκδί­δε­ται η κατα­δι­κα­στι­κή σε θάνα­το από­φα­ση του στρα­το­δι­κεί­ου για το Νίκο Μπε­λο­γιάν­νη και άλλα 11 στε­λέ­χη του ΚΚΕ (Ε. Ιωαν­νί­δου, Στ. Γραμ­μέ­νο, Δ. Καλο­φω­λιά, Θ. Γεωρ­γιά­δου, Αφρ. Μανιά­τη, Αθ. Κανελ­λό­που­λο, Δ. Κανελ­λό­που­λο, Π. Παπα­νι­κο­λά­ου, Στ. Δρο­μά­ζο, Καλ. Παπα­δο­πού­λου και Λ. Κόττου).Άλλοι 15 κατη­γο­ρού­με­νοι κατα­δι­κά­στη­καν σε ποι­νές, που κυμαί­νο­νταν από ισό­βια δεσμά έως και τριε­τή φυλά­κι­ση με ανα­στο­λή. Οι θανα­τι­κές κατα­δί­κες δεν εκτε­λέ­στη­καν. Ήταν κατα­δί­κες που στη­ρί­ζο­νταν στον Α.Ν. 509 και αφο­ρού­σαν απο­κλει­στι­κά στις πολι­τι­κές πεποι­θή­σεις των κατα­δι­κα­σμέ­νων. Το καθε­στώς ήθε­λε να απο­φύ­γει μια διε­θνή κατα­δί­κη για διά­πρα­ξη πολι­τι­κών εγκλη­μά­των. Ήθε­λε, όμως, να σπεί­ρει και την τρο­μο­κρα­τία με τις κάνες των όπλων του εκτε­λε­στι­κού απο­σπά­σμα­τος. Έτσι, κατα­σκευά­στη­κε μια δεύ­τε­ρη δίκη, όπου ο Μπε­λο­γιάν­νης και 28 ακό­μα σύντρο­φοί του σύρ­θη­καν να δικα­στούν με την αισχρή κατη­γο­ρία του κατα­σκό­που (Πηγή 902.gr).

1952 Ο Ελλη­νι­κός Συνα­γερ­μός του στρα­τάρ­χη Αλέ­ξαν­δρου Παπά­γου κερ­δί­ζει τις εκλο­γές. Λαμ­βά­νει το 49,22% των ψήφων και 247 έδρες.

1960 Πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός, Κλαρκ Γκέιμπλ («Όσα παίρ­νει ο άνεμος»)

1964 Παραι­τεί­ται ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Συντο­νι­σμού, Ανδρέ­ας Παπαν­δρέ­ου, λόγω δια­φω­νί­ας με τον πατέ­ρα του πρω­θυ­πουρ­γό, Γεώρ­γιο Παπαν­δρέ­ου, αλλά και των κατη­γο­ριών μερί­δας του Τύπου για χαρι­στι­κές ανα­θέ­σεις έργων.

1967 Κορυ­φώ­νε­ται μια ακό­μη κρί­ση στην Κύπρο. Δυνά­μεις της ελλη­νο­κυ­πρια­κής πλευ­ράς, με επι­κε­φα­λής τον ίδιο τον Γρί­βα, μπαί­νουν στο υπό τουρ­κο­κυ­πρια­κό έλεγ­χο χωριό του Αγί­ου Θεο­δώ­ρου. Οι συγκρού­σεις γενι­κεύ­ο­νται, με τη χρή­ση τεθω­ρα­κι­σμέ­νων, βαρέ­ων όπλων και πυρο­βο­λι­κού. Το βρά­δυ της 15ης του Νοέμ­βρη, οι δυνά­μεις του Γρί­βα, ο οποί­ος κινεί­ται βάσει σχε­δί­ου που έχει εγκρι­θεί προ­κα­τα­βο­λι­κά από τη χού­ντα της Αθή­νας, κατα­λαμ­βά­νουν τα χωριά Κοφι­νού και Αγιος Θεό­δω­ρος. Τα γεγο­νό­τα της Κοφι­νού προ­κα­λούν μεί­ζο­να κρί­ση στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις, καθώς η Τουρ­κία προ­χώ­ρη­σε σε επι­δει­κτι­κές παρα­βιά­σεις του κυπρια­κού θαλάσ­σιου και ενα­έ­ριου χώρου. Στα παρα­σκή­νια έχει ήδη αρχί­σει το έγκλη­μα σε βάρος της Κύπρου, το οποίο ολο­κλη­ρώ­θη­κε τον Ιού­λη του 1974 (Πηγή 902.gr).

1970 Πέθα­νε ο πολι­τι­κός και πρω­θυ­πουρ­γός, Κων­στα­ντί­νος Τσαλδάρης

1971 Πέθα­νε ο ρεμπέ­της, Στρά­τος Παγιουμτζής

1973 Με ανα­κοί­νω­σή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «καλεί το λαό μας να εκδη­λώ­σει μαζι­κά τη συμπα­ρά­στα­σή του στους φοιτητές».

1980 Η πορεία για το γιορ­τα­σμό του Πολυ­τε­χνεί­ου δέχε­ται τη βάρ­βα­ρη επί­θε­ση της αστυ­νο­μί­ας. Η 20χρονη εργά­τρια Στα­μα­τί­να Κανελ­λο­πού­λου και ο Κύπριος φοι­τη­τής Ιάκω­βος Κου­μής χάνουν τη ζωή τους από χτυ­πή­μα­τα κλομπ αστυ­νο­μι­κών, ενώ οι τραυ­μα­τί­ες ανέρ­χο­νται σε 150.

1981 Οι αμε­ρι­κα­νι­κές υγειο­νο­μι­κές αρχές εγκρί­νουν το εμβό­λιο κατά της ηπα­τί­τι­δας Β.

1988 Στις εκλο­γές που γίνο­νται στο Πακι­στάν, για πρώ­τη φορά μετά από το 1977, ο λαός επι­λέ­γει τη Μπε­να­ζίρ Μπού­το για πρω­θυ­πουρ­γό της χώρας. Είναι η πρώ­τη γυναί­κα που ανα­λαμ­βά­νει την πρω­θυ­πουρ­γία ενός μου­σουλ­μα­νι­κού κράτους.

1989 Εγκαι­νιά­ζε­ται ο πρώ­τος μη κρα­τι­κός τηλε­ο­πτι­κός σταθ­μός πανελ­λα­δι­κής εμβέ­λειας, το MEGA Channel.

1991 Η ρωσι­κή κυβέρ­νη­ση απο­φα­σί­ζει την απέ­λα­ση του πρώ­ην προ­έ­δρου της Ανα­το­λι­κής Γερ­μα­νί­ας, Έρικ Χόνεκερ.

1993 Αμε­ρι­κα­νι­κό εφε­τείο χαρα­κτη­ρί­ζει αντι­συ­νταγ­μα­τι­κή την απα­γό­ρευ­ση σε ομο­φυ­λό­φι­λους να υπη­ρε­τούν στις ένο­πλες δυνάμεις.

1994 Η Τουρ­κία ανα­κοι­νώ­νει ότι θεω­ρεί αιτία πολέ­μου την ενδε­χό­με­νη επέ­κτα­ση των ελλη­νι­κών χωρι­κών υδά­των στα 12 μίλια.

2000 Ο Μπιλ Κλί­ντον γίνε­ται ο πρώ­τος εν ενερ­γεία πρό­ε­δρος των ΗΠΑ που επι­σκέ­πτε­ται το κομ­μου­νι­στι­κό Βιετνάμ.

2006 Πέθα­νε ο νομπε­λί­στας Αμε­ρι­κα­νός οικο­νο­μο­λό­γος και γκου­ρού του νεο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού, Μίλ­τον Φρίντμαν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο