Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 31 Ιουλίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 31 Ιουλίου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

30 π.Χ. Ο Μάρ­κος Αντώ­νιος νικά­ει στη μάχη της Αλε­ξάν­δρειας τις δυνά­μεις του Οκτα­βια­νού αλλά στη συνέ­χεια οι περισ­σό­τε­ροι στρα­τιώ­τες του λιπο­τα­κτούν, γεγο­νός που την επό­με­νη μέρα τον οδη­γεί στην αυτοκτονία.

781 Η παλαιό­τε­ρη κατα­γε­γραμ­μέ­νη έκρη­ξη του όρους Φούτζι(γιάμα), που είναι ενερ­γό ηφαί­στειο ακό­μη σήμερα.

904 Οι Σαρα­κη­νοί κατα­λαμ­βά­νουν τη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Οι κάτοι­κοι της πόλης αιχ­μα­λω­τί­ζο­νται και πωλού­νται στη συνέ­χεια στα σκλα­βο­πά­ζα­ρα της Αφρικής.

1498 Στο τρί­το του ταξί­δι προς το Δυτι­κό Ημι­σφαί­ριο, ο Χρι­στό­φο­ρος Κολόμ­βος γίνε­ται ο πρώ­τος Ευρω­παί­ος που ανα­κα­λύ­πτει το νησί του Τρινιντάντ.

1784 Πέθα­νε ο Γάλ­λος εγκυ­κλο­παι­δι­στής και λόγιος, Ντε­νί Ντιντερό

1790 Εκδί­δε­ται το πρώ­το αμε­ρι­κα­νι­κό δίπλω­μα ευρε­σι­τε­χνί­ας (δίδε­ται στον Σάμιου­ελ Χόπ­κινς για μία δια­δι­κα­σία παρα­γω­γής ποτάσας).

1801 Ο λόρ­δος Έλγιν μετα­φέ­ρει την πρώ­τη μετό­πη από τα Μάρ­μα­ρα του Παρ­θε­νώ­να στο Λονδίνο.

1818 Πεθαί­νει ο Νικό­λα­ος Σκου­φάς, από τα ιδρυ­τι­κά μέλη της Φιλι­κής Εταιρίας.

1856 Mε βασι­λι­κό διά­ταγ­μα του Όθω­να απα­γο­ρεύ­ε­ται το κάπνι­σμα στους δημό­σιους κλει­στούς χώρους. Αιτία της απα­γό­ρευ­σης απο­τέ­λε­σε ο κίν­δυ­νος πυρ­καϊ­άς. Η Ελλά­δα είναι από τις πρώ­τες χώρες που δημιουρ­γούν θεσμι­κό πλαί­σιο για την απα­γό­ρευ­ση του καπνίσματος.

1886 Πέθα­νε ο Ούγ­γρος μου­σουρ­γός, Φραντς Λιστ (Franz ή Ferenc Liszt)

1914 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος ηθο­ποιός, Λουί ντε Φινές

1914 Δολο­φο­νεί­ται ο Γάλ­λος σοσια­λι­στής ηγέ­της Ζ. Ζωρές, από τους πιο ένθερ­μους πολέ­μιους του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου που μόλις άρχι­ζε. Παρό­λα αυτά, καμιά αντί­δρα­ση δεν υπήρ­ξε από τους Γάλ­λους Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες. Αντι­θέ­τως, στις 4 Αυγού­στου, στην κηδεία του Ζωρές, οι εργά­τες άκου­σαν από τους ηγέ­τες του σοσια­λι­στι­κού κόμ­μα­τος και της Γενι­κής Συνο­μο­σπον­δί­ας Εργα­σί­ας το προ­δο­τι­κό σύν­θη­μα της «εθνι­κής ενό­τη­τας» και της κατά­παυ­σης του ταξι­κού αγώ­να. Οι Γάλ­λοι σοσιαλ­σω­βι­νι­στές δια­βε­βαί­ω­ναν τους εργά­τες πως οι χώρες της Αντάντ είναι τάχα η «αμυ­νό­με­νη πλευ­ρά», οι «φορείς της προ­ό­δου» στον αγώ­να ενα­ντί­ον του «επι­θε­τι­κού πρωσ­σι­σμού» (902.gr)

1919 Τίθε­ται σε ισχύ το Σύνταγ­μα της Βαϊ­μά­ρης στη Γερ­μα­νία, το οποίο θα προ­κα­λέ­σει ένα αστα­θές πολι­τι­κό σκη­νι­κό που θα διευ­κο­λύ­νει μερι­κά χρό­νια αργό­τε­ρα την άνο­δο του Αδόλ­φου Χίτλερ και των ναζι­στών στην εξουσία.
Στις 6 Φεβρουα­ρί­ου 1919, στην πόλη της Βαϊ­μά­ρης, μακριά από τα εργα­τι­κά επα­να­στα­τι­κά κέντρα, συνέρ­χε­ται η Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση της Γερ­μα­νί­ας. Στην πορεία της επα­νά­στα­σης του Νοέμ­βρη του 1918 στη Γερ­μα­νία δημιουρ­γή­θη­καν παντού Σοβιέτ εργα­τών και στρα­τιω­τών. Ετσι, η αστι­κή τάξη, μαζί με τους αρχη­γούς της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, από φόβο για την ανα­πτυσ­σό­με­νη επα­νά­στα­ση, ζήτη­σε να συγκλη­θεί σύντο­μα Συντα­κτι­κή Συνέλευση.
Μετά την κατα­στο­λή της εξέ­γερ­σης των εργα­τών του Βερο­λί­νου από τη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση και τη δολο­φο­νία των επι­κε­φα­λής του γερ­μα­νι­κού προ­λε­τα­ριά­του Καρλ Λίμπ­κνεχτ και Ρόζας Λού­ξε­μπουργκ, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν γενι­κές εκλο­γές (19/1/1919), όπου την πλειο­ψη­φία κέρ­δι­σαν τα αστι­κά κόμ­μα­τα (54,5%). Στις 11/2 η Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση της Βαϊ­μά­ρης εξέ­λε­ξε προ­σω­ρι­νό Πρό­ε­δρο της Γερ­μα­νί­ας τον σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη Φ. Εμπερτ, πρό­σω­πο εμπι­στο­σύ­νης της αστι­κής τάξης και πρω­τα­γω­νι­στή στην κατα­στο­λή της επα­να­στα­τη­μέ­νης γερ­μα­νι­κής εργα­τι­κής τάξης. Στις 13/2 συγκρο­τή­θη­κε κυβέρ­νη­ση συνα­σπι­σμού (με το Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα, τα κόμ­μα­τα του Κέντρου και το Γερ­μα­νι­κό Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα), με επι­κε­φα­λής τον σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη Φ. Σάι­ντε­μαν. Η Συνέ­λευ­ση ψήφι­σε επί­σης νόμους, που απέ­βλε­παν στην εδραί­ω­ση της αστι­κής εξου­σί­ας. Λίγους μήνες αργό­τε­ρα, στις 31/7/1919 ψηφί­στη­κε και το Σύνταγ­μα της Βαϊ­μά­ρης , με το οποίο «γεν­νή­θη­κε» η λεγό­με­νη «Δημο­κρα­τία της Βαϊ­μά­ρης» (Ριζο­σπά­στης).

1920 Ιου­λια­νά: Μαζι­κή βία εκ μέρους των βενι­ζε­λι­κών στην Αθή­να, καθώς η είδη­ση της από­πει­ρας δολο­φο­νί­ας του Ελευ­θε­ρί­ου Βενι­ζέ­λου στο Παρί­σι την προη­γού­με­νη φτά­νει αρχι­κά παρα­ποι­η­μέ­νη ως δολο­φο­νία. Ο Ίων Δρα­γού­μης δολο­φο­νεί­ται από βενι­ζε­λι­κούς αξιω­μα­τι­κούς στη δια­σταύ­ρω­ση των οδών Βασι­λίσ­σης Σοφί­ας (τότε Κηφι­σί­ας) και Παπαδιαμαντοπούλου.

dragoumis

1920  Ξεκι­νά τις εργα­σί­ες του το Ιδρυ­τι­κό Συνέ­δριο του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Μεγά­λης Βρε­τα­νί­ας (31|7–1|8|1920).

1922 Ο 18χρονος Ραλφ Σάμου­ελ­σον γίνε­ται ο πρώ­τος άνθρω­πος στον κόσμο που χρη­σι­μο­ποιεί σκι θαλάσ­σης στο Λέικ Σίτυ της Μινεσότα.

1925 Τα τελευ­ταία γαλ­λι­κά στρα­τεύ­μα­τα εγκα­τα­λεί­πουν τη γερ­μα­νι­κή περιο­χή Ρουρ, μετά από 30 χρό­νια κατοχής.

1932 Στις Γερ­μα­νι­κές εκλο­γές του 1932 το Εθνο­σο­σια­λι­στι­κό Κόμ­μα του Α. Χίτλερ έρχε­ται για πρώ­τη φορά πρώ­το συγκε­ντρώ­νο­ντας 37,23% (από 18,25% στις προη­γού­με­νες εκλο­γές) και με 230 έδρες γίνε­ται η ισχυ­ρό­τε­ρη κοι­νο­βου­λευ­τι­κή δύνα­μη της Γερμανίας.
Οι Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες έρχο­νται δεύ­τε­ροι με 21,58% (-2,55%) και οι Κομ­μου­νι­στές τρί­τοι με 14,32% (+1,19%).

1938 Αρχαιο­λό­γοι ανα­κα­λύ­πτουν στη Περ­σέ­πο­λη εγχά­ρα­κτες πλά­κες από χρυ­σό και ασή­μι του βασι­λιά Δαρεί­ου του Μεγάλου.

Εκατομμύρια γερμανοί στρατιώτες εισβάλλουν στην ΕΣΣΔ1940 Σε σύσκε­ψη των ηγε­τι­κών πολι­τι­κών και στρα­τιω­τι­κών παρα­γό­ντων της ναζι­στι­κής Γερ­μα­νί­ας απο­φα­σί­ζε­ται η προ­ε­τοι­μα­σία του πολέ­μου κατά της Σοβιε­τι­κής Ένωσης.

1940 Στη Γαλ­λία, η φασι­στι­κή κυβέρ­νη­ση του Βισί ψηφί­ζει τη θανα­τι­κή ποι­νή για κάθε Γάλ­λο που εντάσ­σε­ται σε ξένο στρατό.

1943 ΕΑΜί­τες της Καλα­μά­τας ανοί­γουν τις απο­θή­κες των μαυ­ρα­γο­ρι­τών και μοι­ρά­ζουν τρό­φι­μα στο λαό.

1944 Εξα­φα­νί­ζε­ται με το αερο­σκά­φος που οδη­γού­σε ο διά­ση­μος συγ­γρα­φέ­ας του “Μικρού Πρί­γκι­πα” και πιλό­τος, Αντουάν ντε Σεντ Εξι­πε­ρί, σε ηλι­κία 44 ετών.

exoperi

1944 Γεν­νή­θη­κε η Αμε­ρι­κα­νί­δα ηθο­ποιός, κόρη του Τσάρ­λι Τσά­πλιν, Τζε­ραλ­ντίν Τσάπλιν

1956 Υπο­γρά­φε­ται η σύμ­βα­ση ανά­με­σα στο ελλη­νι­κό δημό­σιο και τον Ωνά­ση, με την οποία του εκχω­ρού­σε τις ελλη­νι­κές αερο­πο­ρι­κές γραμ­μές εσω­τε­ρι­κού και εξωτερικού.

1960 Πραγ­μα­το­ποιού­νται εκλο­γές για την ανά­δει­ξη της πρώ­της Βου­λής των αντι­προ­σώ­πων της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας. Στις ελλη­νι­κές κοι­νό­τη­τες, το ΑΚΕΛ (Εζ. Παπαϊ­ω­άν­νου) έλα­βε 35%. Πρώ­το ήρθε το «Πατριω­τι­κό Μέτω­πο» του Γλ. Κλη­ρί­δη με 56,1%.

1960 Ο Πανα­θη­ναϊ­κός κατα­κτά το πρώ­το πρω­τά­θλη­μα της Α’ Εθνι­κής Κατη­γο­ρί­ας στο ποδό­σφαι­ρο νικώ­ντας την ΑΕΚ με 2–1 σε αγώ­να μπα­ράζ. Οι δύο ομά­δες είχαν ισο­βαθ­μή­σει στην πρώ­τη θέση με 79 βαθμούς.

1964 Το μη επαν­δρω­μέ­νο δια­στη­μι­κό όχη­μα “Ρέιν­τζερ 7” τρα­βά­ει τις πρώ­τες κοντι­νές φωτο­γρα­φί­ες της σελή­νης, 4.308 τον αριθ­μό, προ­τού προ­σκρού­σει στην επι­φά­νεια της. Είναι 1.000 φορές καθα­ρό­τε­ρες από ληφθεί­σες προη­γου­μέ­νως από οποιο­δή­πο­τε γήι­νο τηλεσκόπιο.

1965 Γεν­νή­θη­κε η βρε­τα­νί­δα συγ­γρα­φέ­ας, Τζό­αν Ρόου­λινγκ, δημιουρ­γός του «Χάρι Πότερ» (AudioBook εδώ)

1971 Οι αστρο­ναύ­τες του Απόλ­λο 15, Ντέι­βιντ Σκοτ και Τζέιμς Ίρβιν, πραγ­μα­το­ποιούν την πρώ­τη στην ιστο­ρία της ανθρω­πό­τη­τας βόλ­τα στη σελή­νη, οδη­γώ­ντας ειδι­κό τετρά­τρο­χο τζιπ στην επι­φά­νειά της.

1972 Στις φυλα­κές της Κέρ­κυ­ρας 20 πολι­τι­κοί κρα­τού­με­νοι κατε­βαί­νουν σε απερ­γία πεί­νας σε ένδει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας για την απο­μό­νω­ση στην οποία κρατούνταν.

1976 Ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κων­στα­ντί­νος Καρα­μαν­λής, με επι­στο­λή του στον πρό­ε­δρο της ΔΟΕ, λόρ­δο Κιλά­νιν, προ­τεί­νει τη μόνι­μη τέλε­ση των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων στην Ελλά­δα, αλλά δε θα βρει αντα­πό­κρι­ση από τους ”αθα­νά­τους”.

1985 «Πελα­τεια­κές οι σχέ­σεις Ελλά­δας – ΗΠΑ»

foto3 2

1991  ΕΣΣΔ και ΗΠΑ υπο­γρά­φουν τη συμ­φω­νία START Ι για τον περιο­ρι­σμό του πυρη­νι­κού τους οπλοστασίου.

1992 Ο Πύρ­ρος Δήμας κερ­δί­ζει το πρώ­το του χρυ­σό μετάλ­λιο στην άρση βαρών στα 82,5 κιλά στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Βαρ­κε­λώ­νης, σηκώ­νο­ντας 370 κιλά στο σύνο­λο (167.5 στο αρα­σέ και 202.5 στο ζετέ).

1999 Η δια­στη­μο­μη­χα­νή Lunar Prospector της NASA συντρί­βε­ται σκό­πι­μα στη Σελή­νη, τερ­μα­τί­ζο­ντας έτσι την απο­στο­λή της για ανί­χνευ­ση κατε­ψυγ­μέ­νου νερού στην επι­φά­νεια της.

2001 Πέθα­νε ο Γιάν­νης Σπάρ­τα­κος, Έλλη­νας πια­νί­στας και συν­θέ­της ελα­φράς μου­σι­κής, από τους πρω­το­πό­ρους της τζαζ­στη χώρα μας. Μεγά­λη επι­τυ­χία του το τρα­γού­δι «Θα σε πάρω να φύγου­με», που ως «Greek Bolero» έγι­νε παγκό­σμιο σου­ξέ από την ορχή­στρα του Ξαβιέ Κού­γκατ. (Γεν. 7/1/1914)

2006  Αρχί­ζει η ομα­λή δια­δο­χή στο ΚΚ και στην κυβέρ­νη­ση της Κού­βας. Ο Ραούλ αντι­κα­θι­στά το Φιντέλ Κάστρο σε συγκε­κρι­μέ­να αξιώματα.

2007 Τερ­μα­τί­ζε­ται η παρου­σία του βρε­τα­νι­κού στρα­τού στη Βόρεια Ιρλαν­δία, που υπήρ­ξε και η μακρο­βιό­τε­ρη επι­χεί­ρη­ση στην ιστο­ρία του.

2012 Ο Μάικλ Φελ­πς (Michael Fred Phelps), πρω­τα­θλη­τής κολύμ­βη­σης σπά­ει το ρεκόρ της Λαρί­σα Σεμιό­νοβ­να Λατί­νι­να (από το 1964!! μετά από 48 χρό­νια) του μεγα­λύ­τε­ρου αριθ­μού μεταλ­λί­ων σε Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες. Η Λαρί­σα υπήρ­ξε “μυθι­κή” αθλή­τρια γυμνα­στι­κής της ΕΣΣΔ, κερ­δί­ζο­ντας 14 ατο­μι­κά ολυ­μπια­κά μετάλ­λια και τέσ­σε­ρα ομαδικά.

2017 Φεύ­γει από τη ζωή η βρα­βευ­μέ­νη Γαλ­λί­δα ηθο­ποιός Ζαν Μορό (Jeanne Moreau‎ επί­σης ‑σκη­νο­θέ­τρια και σεναριογράφος).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο