Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 5 Σεπτεμβρίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 5 Σεπτεμβρίου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1522 ολο­κλη­ρώ­θη­κε ο πρώ­τος περί­πλους της Γης

periplous

1666  10.000 κτί­ρια, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου και του Καθε­δρι­κού ναού του Αγί­ου Παύ­λου, κατα­στρά­φη­καν, από μεγά­λη πυρ­κα­γιά στο Λον­δί­νο αλλά ελά­χι­στοι άνθρω­ποι ‑μόνο έξι είναι κατα­γραμ­μέ­νοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

1698 Σε μία προ­σπά­θεια να απο­μα­κρύ­νει το λαό του από τα ασια­τι­κά έθι­μα, ο τσά­ρος Πέτρος Α’ της Ρωσί­ας φορο­λο­γεί, όσους αφή­νουν γενειάδα.

1735 Γεν­νή­θη­κε ο Γερ­μα­νός συν­θέ­της, Γιό­χαν Κρί­στιαν Μπαχ, γιος του Γιό­χαν Σεμπά­στιαν Μπαχ

1774 Συγκα­λεί­ται για πρώ­τη φορά το Ηπει­ρω­τι­κό Κογκρέ­σο, στη Φιλα­δέλ­φεια της Πεν­σιλ­βά­νια των ΗΠΑ. Την ίδια ημέ­ρα, δύο μήνες μετά την ανε­ξαρ­τη­σία των ΗΠΑ, το Κογκρέ­σο μετο­νο­μά­ζει τις Ηνω­μέ­νες Αποι­κί­ες σε Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες της Αμερικής.

Bartolina Sisa Vargas manifestacion

1782 Δολο­φο­νεί­ται η Bartolina Sisa Vargas, ιθα­γε­νής ηγέ­τι­δα της Aymara (αυτό­χθο­νες πλη­θυ­σμοί στις περιο­χές των Άνδε­ων και των ορο­πε­δί­ων — Altiplano της Νότιας Αμε­ρι­κής και ανέρ­χο­νται σε περί­που 2,3 εκα­τομ­μύ­ρια) επι­κε­φα­λής εξέ­γερ­σης ενα­ντί­ον του ισπα­νι­κού στέμ­μα­τος στο έδα­φος της σημε­ρι­νής Βολιβίας.
Προς τιμή της καθιε­ρώ­θη­κε η Διε­θνής Ημέ­ρα των Αυτό­χθο­νων Γυναι­κών στη 2η  Συνά­ντη­ση  Οργα­νώ­σε­ων και Κινή­σε­ων της Αμε­ρι­κής, το 1983 στο Tiahuanaco (Βολι­βία).


1840
 
Κάνει πρε­μιέ­ρα στη Σκά­λα του Μιλά­νου η “Μια Μέρα βασι­λεί­ας” (un giorno di regno) του Τζου­ζέ­πε Βέρ­ντι, σημειώ­νο­ντας πατα­γώ­δη αποτυχία.

1850  Γεν­νή­θη­κε ο Τζά­σπερ Νιού­τον «Τζακ» Ντά­νιελ, αμε­ρι­κα­νός ποτο­ποιός, ιδρυ­τής της εται­ρεί­ας παρα­γω­γής ουί­σκι «Jack Daniel’s». (Θαν. 10/10/1911)

1857 Πεθαί­νει ο Γάλ­λος φιλό­σο­φος Ογκίστ Κοντ, «πατέ­ρας» της κοι­νω­νιο­λο­γί­ας και του θετικισμού.

1877 Πέθα­νε σε ηλι­κία 27 ετών το “Τρε­λό Άλο­γο”, ο τελευ­ταί­ος αρχη­γός των Σιού

1887 Φωτιά στο Βασι­λι­κό Θέα­τρο του Έξε­τερ στην Αγγλία σκο­τώ­νει 186 άτομα.

1905 Γεν­νή­θη­κε  ο Ούγ­γρος συγ­γρα­φέ­ας, Άρθουρ Κέστλερ

1905 Υπο­γρά­φε­ται η Συν­θή­κη του Πόρ­τσμουθ με την οποία λήγει ο Ρωσοϊ­α­πω­νι­κός πόλεμος.
Η ηττη­μέ­νη Ρωσία παρα­χω­ρεί στη νική­τρια Ιαπω­νία τη νήσο Σαχα­λί­νη και τα λιμε­νι­κά — σιδη­ρο­δρο­μι­κά προ­νό­μια που δια­τη­ρού­σε στην κινε­ζι­κή επαρ­χία της Μαντζουρίας.

1906 Πέθα­νε ο Αυστρια­κός φυσι­κός Λού­ντ­βιχ Μπόλ­τσμαν, γνω­στός για την ανα­κά­λυ­ψη της στα­τι­στι­κής μηχανικής

1910 Στη Γαλ­λία, η Μαρία Κιου­ρί ανα­κοι­νώ­νει τις νέες της ανα­κα­λύ­ψεις περί μετα­βο­λής του ραδίου.

1914 Ξεκι­νά η μάχη του Μάρ­νη μετα­ξύ Γαλ­λί­ας και Βρε­τα­νί­ας από τη μια μεριά και Γερ­μα­νί­ας από την άλλη. Πρό­κει­ται για τη μάχη με τις μεγα­λύ­τε­ρες απώ­λειες ανά ημέ­ρα στο δυτι­κό μέτω­πο στο σύνο­λο του Α’ παγκό­σμιου ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου, με τους νεκρούς και τους τραυ­μα­τί­ες να αγγί­ζουν τις 500.000 στη διάρ­κεια μιας μόλις εβδομάδας.

1915 Συνέρ­χε­ται στο Τσί­μερ­βαλντ της Ελβε­τί­ας διε­θνής σοσια­λι­στι­κή συν­διά­σκε­ψη, στην οποία πήραν μέρος 37 αντι­πρό­σω­ποι από 12 χώρες της Ευρώπης.
Η συν­διά­σκε­ψη του Τσί­μερ­βαλντ, όπου την πλειο­ψη­φία είχαν οι «κεντρι­στές» (Κ. Κάου­τσκι, κλπ.), χαρα­κτή­ρι­σε μεν τον πόλε­μο ως ιμπε­ρια­λι­στι­κό και επε­σή­μα­νε την ανά­γκη σύν­δε­σής του με την προ­ο­πτι­κή του σοσια­λι­σμού, ωστό­σο, ούτε έθι­ξε τα αίτια που οδή­γη­σαν στην προ­δο­σία της Β’ Διε­θνούς, ούτε έθε­σε θέμα ρήξης με τις δυνά­μεις του σοσιαλ­σω­βι­νι­σμού. Οι μειο­ψη­φού­ντες εκπρό­σω­ποι της επα­να­στα­τι­κής σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας (8 τον αριθ­μό) συγκρό­τη­σαν την «αρι­στε­ρά του Τσί­μερ­βαλντ», ενώ εξέ­λε­ξαν και ξεχω­ρι­στό Γρα­φείο με επι­κε­φα­λής τον Β. Ι. Λένιν. Στο Τσί­μερ­βαλντ ρίχτη­κε ο σπό­ρος για την ίδρυ­ση της Κομ­μου­νι­στι­κής Γ’ Διε­θνούς 4 χρό­νια αργό­τε­ρα (902.gr).

1926 Με πρω­το­βου­λία του ΚΚΕ γίνε­ται στον Πει­ραιά συλ­λα­λη­τή­ριο για την υπο­στή­ρι­ξη του συστή­μα­τος της απλής αναλογικής.

1929 Σπο­ρα­δι­κά κρού­σμα­τα πανώ­λης εμφα­νί­ζο­νται στην Αθήνα.

1930 Στη Μακε­δο­νία και στη Θεσ­σα­λία εξε­γεί­ρο­νται οι αγρό­τες, οι οποί­οι απει­λούν ότι θα βαδί­σουν ένο­πλοι ενα­ντί­ον των Αθηνών.

1930 Οι αστυ­νο­μι­κές αρχές (κυβέρ­νη­ση Βενι­ζέ­λου) απα­γο­ρεύ­ουν την κυκλο­φο­ρία του περιο­δι­κού της Ομο­σπον­δί­ας Κομ­μου­νι­στι­κών Νεο­λαιών Ελλάδας(ΟΚΝΕ) «Νεο­λαία».

1939 Η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ ανα­κοι­νώ­νει ότι θα κρα­τή­σει ουδέ­τε­ρη στά­ση στον Β’ παγκό­σμιο ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, που μόλις έχει ξεσπάσει.

1942 Το Λαϊ­κό Επι­τρο­πά­το Άμυ­νας της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης εκδί­δει δια­τα­γή «Για τους σκο­πούς του παρ­τι­ζά­νι­κου κινή­μα­τος». Το παρ­τι­ζά­νι­κο κίνη­μα στην ΕΣΣΔ ήταν το μεγα­λύ­τε­ρο της Ευρώ­πης, μετρώ­ντας πάνω από μισό εκα­τομ­μύ­ριο άντρες και γυναί­κες το 1943, ενώ συνέ­δρα­με τα μέγι­στα στο Μεγά­λο Πατριω­τι­κό Πόλε­μο δρώ­ντας στα μετό­πι­σθεν του φασί­στα εισβολέα.

1943 Δημιουρ­γεί­ται το στρα­τό­πε­δο του Χαϊ­δα­ρί­ου. Ανά­με­σα στους πρώ­τους κρα­τού­με­νους που μετα­φέρ­θη­καν εκεί από το στρα­τό­πε­δο της Λάρι­σας ήταν και οι κομ­μου­νι­στές Ακρο­ναυ­πλιώ­τες που είχαν απο­μεί­νει μετά τις εκτε­λέ­σεις του Κουρνόβου.

stratopedo xaidariou

1944 Η ΕΣΣΔ κηρύσ­σει τον πόλε­μο στη Βουλγαρία.

1944  Βέλ­γιο, Ολλαν­δία και Λου­ξεμ­βούρ­γο δημιουρ­γούν την οικο­νο­μι­κή ένω­ση Μπενελούξ.

1944 Η 17χρονη μαθή­τρια ΕΠΟ­Νί­τισ­σα Ηρώ Κων­στα­ντο­πού­λου εκτε­λεί­ται από τις δυνά­μεις κατο­χής μαζί με άλλους 49 αγω­νι­στές στην Και­σα­ρια­νή. Δύο φορές είχε συλ­λη­φθεί, ξυλο­κο­πη­θεί, βασα­νι­στεί. Την τρί­τη φορά, τον Ιού­λη του 1944, οι χιτλε­ρι­κοί, με τα ελλη­νό­φω­να όργα­νά τους, έσπα­σαν την πόρ­τα του σπι­τιού της, στην οδό Βεΐ­κου 57 και την οδή­γη­σαν στο άντρο των βασα­νι­στη­ρί­ων της οδού Μέρλιν.
Η Ηρώ φτύ­νει κατά­μου­τρα και μπα­τσί­ζει τον Έλλη­να μετα­φρα­στή. Δε μίλη­σε. Την έστει­λαν στο Χαϊ­δά­ρι, στην απο­μό­νω­ση και σε συνέ­χεια στο θάλα­μο των μελ­λο­θα­νά­των. Κι απ’ εκεί στο ηρω­ι­κό Σκο­πευ­τή­ριο της Και­σα­ρια­νής. Ανά πεντά­δες μπρο­στά απ’ τις κάν­νες των πυρο­βό­λων. Δεκα­ε­φτά σφαί­ρες καρ­φώ­νο­νται στο κορ­μί της απ’ τους φασί­στες, για τα δεκα­ε­φτά της χρό­νια, για «παρα­δειγ­μα­τι­σμό», είπαν οι χιτλε­ρι­κοί…  (902.gr)
«Εσύ δε θα μου πεις ευχα­ρι­στώ, | όπως δε λες ευχα­ρι­στώ στους χτύ­πους της καρ­διάς σου | που σμι­λεύ­ουν το πρό­σω­πο της ζωής σου.
Όμως εγώ θα σου λέω ευχα­ρι­στώ | για­τί γνω­ρί­ζω τι σου λέω ευχα­ρι­στώ | για­τί γνω­ρί­ζω τι σου οφεί­λω… | Αυτό το ευχα­ρι­στώ είναι το τρα­γού­δι μου»
. (Γιάν­νης Ρίτσος)

hro

1945 Ο Κόρουιν Χίν­σα­ου και ο Γουί­λιαμ Φέλ­ντμαν της κλι­νι­κής Μάγιο των ΗΠΑ ανα­κοι­νώ­νουν την πρώ­τη επι­τυ­χή χρή­ση στρε­πτο­μυ­κί­νης στη θερα­πεία της φυμα­τί­ω­σης στους ανθρώπους.

1958 Ανα­κοι­νώ­νε­ται η ίδρυ­ση του κόμ­μα­τος Δημο­κρα­τι­κή Ένω­ση, με πρό­ε­δρο και κοι­νο­βου­λευ­τι­κό εκπρό­σω­πο τον Η. Τσι­ρι­μώ­κο. Η ίδρυ­ση έγι­νε σε συμ­φω­νία με την ΕΔΑ.

1960 Ο Κάσιους Κλέι, μετέ­πει­τα Μοχά­μεντ Αλι κερ­δί­ζει το πρώ­το του χρυ­σό ολυ­μπια­κό μετάλ­λιο, στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Ρώμης.

1962 Θεμε­λιώ­νε­ται το Γκολφ της Γλυφάδας.

1967 Δολο­φο­νεί­ται με ριπή όπλου από όργα­να της χού­ντας ο γραμ­μα­τέ­ας Επτα­λό­φου των Λαμπρά­κη­δων Γιάν­νης Χαλκίδης .

xalkidis3

1972 Παλαι­στί­νιοι του “Μαύ­ρου Σεπτέμ­βρη” κάνουν επί­θε­ση στο κατά­λυ­μα της ισραη­λι­νής ολυ­μπια­κής απο­στο­λής στο Μόνα­χο, όπου συλ­λαμ­βά­νουν εννέα αθλη­τές και συνο­δούς ως ομή­ρους και σκο­τώ­νουν άλλους δυο επί τόπου. Στη συνέ­χεια οχυ­ρώ­νο­νται στο κατά­λυ­μα και προ­βάλ­λουν τις απαι­τή­σεις τους. Οι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες δια­κό­πτο­νται. Τελι­κά το βρά­δυ της ίδιας μέρας οι Παλαι­στί­νιοι και οι όμη­ροι μετα­φέ­ρο­νται στο αερο­δρό­μιο του Μονά­χου, όπου ύστε­ρα από νέο επει­σό­διο σκο­τώ­νο­νται και οι εννιά όμη­ροι, πέντε τρο­μο­κρά­τες και ένας αστυνομικός.

1980 Καί­γε­ται το Φανά­ρι στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, με απο­τέ­λε­σμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτο­μα και να τραυ­μα­τι­στούν δεκά­δες. Τελευ­ταία στιγ­μή σώζε­ται το Πατριαρχείο.

1980 Στην Ελβε­τία, δίνε­ται στην κυκλο­φο­ρία το μεγα­λύ­τε­ρο τού­νελ του κόσμου, το τού­νελ του Σαν Γκο­τάρντ, το οποίο έχει μήκος 16,32 χμ και φτά­νει από το Γκο­σε­νέν στο Ερολό.

1983 Το “Sports Illustrated γίνε­ται το πρώ­το εβδο­μα­διαίο περιο­δι­κό που έχει τετρά­χρω­μες φωτο­γρα­φί­ες σε κάθε σελίδα.

1984 Προ­σγειώ­νε­ται το δια­στη­μι­κό σκά­φος Discovery.

1992 Πάνω από 50.000 στρέμ­μα­τα δάσους και σπί­τια καί­γο­νται από μεγά­λη φωτιά στην Αττική.

1992 Ο Πρινς γίνε­ται ο πιο ακρι­βο­πλη­ρω­μέ­νος τρα­γου­δι­στής της Αμε­ρι­κής, καθώς υπο­γρά­φει συμ­βό­λαιο 100.000.000 δολα­ρί­ων με την εται­ρία Warner Bros.

1993 Απο­θε­ώ­νο­νται στην Επί­δαυ­ρο οι Χοσέ Καρέ­ρας και Μον­σε­ράτ Καμπαγιέ.

1995  Η Γαλ­λία ξεκι­νά στη νήσο Μου­ρου­ρόα του Ειρη­νι­κού σει­ρά πυρη­νι­κών δοκι­μών προ­κα­λώ­ντας κύμα παγκό­σμιας διαμαρτυρίας.

1997 Ο πρό­ε­δρος της Διε­θνούς Ολυ­μπια­κής Επι­τρο­πής, Χουάν Αντό­νιο Σάμα­ρανκ, ανα­κοι­νώ­νει ότι, η Αθή­να είναι η πόλη, που θα διορ­γα­νώ­σει τους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του 2004.

1997  πέθα­νε η Μητέ­ρα Τερέ­ζα, η βρα­βευ­μέ­νη με Νόμπελ Ειρή­νης Γιου­γκο­σλά­βα καλό­γρια, που αφιέ­ρω­σε τη ζωή της στους άπο­ρους της Καλκούτα.

2001 Το ντε­μπού­το του Οτο Ρεχά­γκελ στον πάγκο της Εθνι­κής Ελλά­δας συνο­δεύ­ε­ται από μια ήττα 5–1 από τη Φιν­λαν­δία στο Ελσίνκι.

2002 Παρα­δί­νε­ται στην Αντι­τρο­μο­κρα­τι­κή Υπη­ρε­σία ο Δημή­τρης Κου­φο­ντί­νας για να ανα­λά­βει, όπως λέει, την πολι­τι­κή ευθύ­νη για όλες τις ενέρ­γειες της 17Ν. Ο “Λου­κάς” της 17Ν πηγαί­νει στη Γ.Α.Δ.Α. με ταξί από τον Πει­ραιά, παρου­σιά­ζε­ται στον αξιω­μα­τι­κό υπη­ρε­σί­ας και λέει ότι είναι ο Δημή­τρης Κου­φο­ντί­νας και θέλει να παραδοθεί.

2004 Σε κλί­μα έντο­νου φανα­τι­σμού διε­ξά­γε­ται στα Τίρα­να ο αγώ­νας των Εθνι­κών Ομά­δων Αλβα­νί­ας και Ελλά­δας για τα προ­κρι­μα­τι­κά του Μου­ντιάλ. Μετά τη λήξη του αγώ­να, όπου η Εθνι­κή μας ηττά­ται με 2- 1, σκη­νές βίας μετα­ξύ φανα­τι­κών Αλβα­νών και Ελλή­νων εξε­λίσ­σο­νται σε ελλη­νι­κές πόλεις, αλλά και στα Τίρα­να. Στη Ζάκυν­θο ένας 22χρονος Έλλη­νας χάνει τη ζωή του, ενώ σε πολ­λές περι­πτώ­σεις σημειώ­νο­νται τραυ­μα­τι­σμοί και ακο­λου­θούν συλ­λή­ψεις. Τα επει­σό­δια κατα­δι­κά­ζουν η ελλη­νι­κή Κυβέρ­νη­ση και όλα τα πολι­τι­κά κόμματα.

2007 Πεθαί­νει ο συγ­γρα­φέ­ας και σκη­νο­θέ­της του κινη­μα­το­γρά­φου Νίκος Νικολαΐδης.

2011 Πεθαί­νει  ο Γεώρ­γιος — Αλέ­ξαν­δρος Μαγκάκης.

Ελληνοτουρκικά- Προετοιμασία εδάφους με ευρωατλαντική σφραγίδα2020: Διευ­θε­τή­σεις στα ελλη­νο­τουρ­κι­κά υπό την αιγί­δα ΝΑΤΟ — ΗΠΑ – ΕΕ & «εθνι­κή» στρα­τη­γι­κή της εμπλοκής
Φαύ­λος κύκλος όξυν­σης και επι­κίν­δυ­νων συμ­βι­βα­σμών… Ξανά σε πρώ­το πλά­νο τα κάλ­πι­κα και εκβια­στι­κά διλήμματα.
Την ίδια ώρα, τα αστι­κά επι­τε­λεία λένε πως απέ­να­ντι στις προ­κλή­σεις της Τουρ­κί­ας η κυβέρ­νη­ση αντι­πα­ρα­θέ­τει το διά­λο­γο και τη διά­θε­ση «να τα βρού­με», και «διε­ρω­τώ­νται» τάχα αν θα ήταν καλύ­τε­ρο το ενδε­χό­με­νο να οδη­γη­θού­με σε πολε­μι­κό επει­σό­διο λιγό­τε­ρο ή περισ­σό­τε­ρο εκτε­τα­μέ­νο πως σε τέτοιες στιγ­μές στα εθνι­κά θέμα­τα «δεν χωρά­νε δεύ­τε­ρες κου­βέ­ντες και τσα­κω­μοί», πως πρέ­πει όλα τα κόμ­μα­τα με συναί­νε­ση να αντι­με­τω­πί­σουν τη δύσκο­λη κατάσταση.
Είναι η γνω­στή στρα­τη­γι­κή της ανα­βάθ­μι­σης της αστι­κής τάξης και των συμ­φε­ρό­ντων της στην περιο­χή, που περ­νά­ει μέσα από την παρα­πέ­ρα εμπλο­κή στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο