Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 7/04/1999 η ΑΕΚ έβαλε το πιο σημαντικό γκολ, στο ΝΑΤΟ

7/04/1999, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ πριν από 21 χρό­νια η ΑΕΚ θα παί­ξει τον πιο σπου­δαίο αγώ­να της ιστο­ρί­ας της στο Βελι­γρά­δι, ακό­μα και αν αυτός δεν υπα­γό­ταν σε κάποια επί­ση­μη διορ­γά­νω­ση της UEFA, ακό­μα και αν δεν είχε βαθ­μο­λο­γι­κό ενδια­φέ­ρον για καμία από τις δύο ομά­δες. Εκεί­νο το μεση­μέ­ρι η ΑΕΚ εν μέσω βομ­βαρ­δι­σμών απέ­δει­ξε για­τί είναι παρα­πά­νω από ένας σύλ­λο­γος, την δια­φο­ρε­τι­κό­τη­τά της όπως συνη­θί­ζου­με να λέμε οι ΑΕΚτζήδες

Eπι 78 ημέ­ρες μένο­νταν οι βομ­βι­στι­κές επι­θέ­σεις του ΝΑΤΟ στην Γιου­γκο­σλα­βία. Σύμ­φω­να με το παρα­τη­ρη­τή­ριο ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, από τους βομ­βαρ­δι­σμούς έχα­σαν την ζωή τους 500 άνθρωποι.

Εν μέσω αυτής της κατά­στα­σης η ΑΕΚ, έσπα­σε το φράγ­μα της απο­μό­νω­σης των Σέρ­βων και ταξί­δε­ψε στο Βελι­γρά­δι για να δώσει ένα μεγά­λο αντι­πο­λε­μι­κό μήνυ­μα. Η ΑΕΚ δεν συμ­με­τεί­χε απλά σε έναν ποδο­σφαι­ρι­κό αγώ­να, αλλά σε ένα ένα αντι­πο­λε­μι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο Γιου­γκο­σλά­βων και Ελλή­νων στην καρ­διά του πολέ­μου. Ενά­ντια στα δολο­φο­νι­κά σχέ­δια του ΝΑΤΟ.

Ο αγώ­νας ξεκί­νη­σε με ποδο­σφαι­ρι­στές των δύο ομά­δων να κρα­τά­νε ένα πανό με το σύν­θη­μα “στα­μα­τή­στε τον πόλε­μο, στα­μα­τή­στε τους βομ­βαρ­δι­σμούς” το οποίο κρα­τή­θη­κε από 12 Σέρβους,2 Σκοπιανούς,7 Έλλη­νες και έναν Ιτα­λό, ήταν το σύν­θη­μα και ο σκο­πός της ανα­μέ­τρη­σης, το τέλος του πολέμου!

Σε πολ­λά σημεία της εξέ­δρας οι αμε­ρι­κα­νι­κές σημαί­ες και­γό­ντου­σαν, ενώ τα αντι­πο­λε­μι­κά και αντι­ΝΑ­ΤΟι­κά συν­θή­μα­τα κατέ­κλυ­ζαν την ατμόσφαιρα.

Η πρω­το­βου­λία της ΑΕΚ προ­κά­λε­σε παγκό­σμια αίσθη­ση για­τί ακρι­βώς συμ­βό­λι­ζε αυτό που πραγ­μα­τι­κά οφεί­λει να προ­ά­γει ο αθλη­τι­σμός, ξεπέ­ρα­σε τα στε­νά πλαί­σιά του και ένω­σε δύο λαούς κάτω από την σημαία ενός δίκαιου αιτή­μα­τος ”Να στα­μα­τή­σει ο πόλεμος”.

Το Βελι­γρά­δι αντι­με­τώ­πι­ζε συνε­χό­με­νες επι­θέ­σεις, αλλά αυτό δεν εμπό­δι­ζε την ΑΕΚ να παρου­σιά­σει μία από τις πιο αξιο­θαύ­μα­στες επι­δεί­ξεις αλλη­λεγ­γύ­ης που παρα­τη­ρή­θη­κε ποτέ στο παγκό­σμιο ποδόσφαιρο.

Για αυτό τον λόγο πάντα αυτή η μέρα θα μας φου­σκώ­νει από περη­φά­νια για­τί η ομά­δα μας χωρίς κανείς να μπο­ρού­σε να εγγυ­η­θεί την ασφά­λεια και την σωμα­τι­κή ακε­ραιό­τη­τα στα μέλη της απο­στο­λής της, μπή­κε στο μάτι του κυκλώ­να να δια­δη­λώ­σει απέ­να­ντι στην αδικία!

Πηγή: Γιώρ­γος Στο­γί­αν­νος / aek-live.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο