Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός: Εφιαλτικός ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία — Συρία — Η έκταση της καταστροφής σε χάρτες

Αυξή­θη­κε εκ νέου ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των των ισχυ­ρών σει­σμών που συγκλό­νι­σαν τη Δευ­τέ­ρα τη νοτιο­α­να­το­λι­κή Τουρ­κία και τη βορειο­δυ­τι­κή Συρία, ξεπερ­νώ­ντας συνο­λι­κά τις 23.000 στις δύο χώρες.

Στην Τουρ­κία, ο υπουρ­γός Υγεί­ας Φαχρε­τίν Κοτζά ανα­κοί­νω­σε από­ψε πως μέχρι στιγ­μής έχουν επι­βε­βαιω­θεί 20.213 θάνα­τοι από τους σει­σμούς, ενώ οι τραυ­μα­τί­ες ανέρ­χο­νται σε 80.052.

Σημειώ­νε­ται πως πάνω από το 90% των δια­σω­θέ­ντων εντο­πί­ζο­νται και ανα­σύ­ρο­νται μέσα στις τρεις πρώ­τες ημέ­ρες από τη στιγ­μή που θα χτυ­πή­σει ο εγκέ­λα­δος. Αυτό το χρο­νι­κό διά­στη­μα ωστό­σο εξαρ­τά­ται και από άλλους παρά­γο­ντες, όπως από τις και­ρι­κές συν­θή­κες ή τη συχνό­τη­τα των μετασεισμών.

Νωρί­τε­ρα σήμε­ρα, δια­σώ­στες ανέ­συ­ραν ζωντα­νούς από τα ερεί­πια μια μητέ­ρα και το μόλις 10 ημε­ρών μωρά­κι της. Όσο περ­νούν οι ώρες, εξα­νε­μί­ζο­νται οι ελπί­δες για την ανεύ­ρε­ση επι­ζώ­ντων στα ερεί­πια των κτι­ρί­ων που κατέρρευσαν.

Περί­που 3.500 θάνα­τοι έχουν επι­βε­βαιω­θεί στη Συρία, σύμ­φω­να με απο­λο­γι­σμούς των κρα­τι­κών μέσων ενη­μέ­ρω­σης και των υπη­ρε­σιών διά­σω­σης σε περιο­χές που ελέγ­χο­νται από τους αντι­κα­θε­στω­τι­κούς αντάρ­τες και ως εκ τού­του ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των στις δύο χώρες ανέρ­χε­ται σε του­λά­χι­στον 23.341.

Συρία: Τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια κτιρίου, 110 ώρες μετά τον σεισμό

Τρεις άνθρω­ποι ανα­σύρ­θη­καν ζωντα­νοί από τα ερεί­πια κτι­ρί­ου στην πόλη Τζα­μπλέ της Συρί­ας, 110 ώρες μετά τον ισχυ­ρό σει­σμό των 7,8 βαθ­μών που τα ξημε­ρώ­μα­τα της Δευ­τέ­ρας συγκλό­νι­σε το βορειο­δυ­τι­κό τμή­μα της χώρας.

Η διά­σω­ση δύο εξ αυτών απα­θα­να­τί­στη­κε σε απευ­θεί­ας τηλε­ο­πτι­κή μετά­δο­ση. Την ώρα που δια­σώ­στες από τη Συρία και τον Λίβα­νο έβγα­ζαν από τα χαλά­σμα­τα μια γυναί­κα και το παι­δί της, κάτοι­κοι ξεσπού­σαν σε χει­ρο­κρο­τή­μα­τα και φώνα­ζαν «ο Θεός είναι μεγάλος».

Η έκταση της καταστροφής σε χάρτες

 

Τα επί­κε­ντρα του πρώ­του σει­σμού των 7,8 Ρίχτερ και του μετα­σει­σμού των 7,5 Ρίχτερ – the New York Times

«Ενας από τους ισχυ­ρό­τε­ρους σει­σμούς που έχουν κατα­γρα­φεί ποτέ στην Τουρ­κία σημειώ­θη­κε τη Δευ­τέ­ρα, σκο­τώ­νο­ντας χιλιά­δες ανθρώ­πους και κατα­στρέ­φο­ντας πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νες περιο­χές», σημειώ­νουν οι Τάιμς της Νέας Υόρ­κης, παρου­σιά­ζο­ντας μια σει­ρά από χάρ­τες στους οποί­ους απο­τυ­πώ­νε­ται η έκτα­ση των περιο­χών που έχουν επη­ρε­α­στεί από τις σει­σμι­κές δονή­σεις σε νότια και νοτιο­α­να­το­λι­κή Τουρ­κία και βορειο­δυ­τι­κή Συρία.


Οι περιο­χές που «ένιω­σαν» τον σει­σμό στην Τουρ­κία – the New York Times

Σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις, ο αριθ­μός των θυμά­των ενδέ­χε­ται να αυξη­θεί κατα­κό­ρυ­φα τα επό­με­να 24ωρα, καθώς ο χρό­νος μετρά αντί­στρο­φα και οι και­ρι­κές συν­θή­κες δεν βοη­θούν το έργο της διάσωσης.

Οι περιο­χές της Τουρ­κί­ας που βρέ­θη­καν κοντά στο επί­κε­ντρο των δονή­σε­ων ήταν ‑σε μεγά­λο βαθ­μό- φτω­χές και υπο­βαθ­μι­σμέ­νες, ενώ και η βόρεια Συρία που επλή­γη είναι μια περιο­χή που μετρά ήδη σοβα­ρές πλη­γές από τον συρια­κό εμφύ­λιο, τις αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές, τους βομ­βαρ­δι­σμούς και τις συγκρού­σεις των περα­σμέ­νων ετών.

Σημειώ­νε­ται ότι και οι περιο­χές της Τουρ­κί­ας που επλή­γη­σαν από τις σει­σμι­κές δονή­σεις φιλο­ξε­νού­σαν πολ­λούς Σύρους πρό­σφυ­γες, οι οποί­οι ‑όσοι εξ αυτών έχουν επι­βιώ­σει- τώρα είναι διπλά εκτοπισμένοι.


Οι περιο­χές που «ένιω­σαν» τον σει­σμό στη Συρία – the New York Times

Βίντεο με το ρήγ­μα που προ­κά­λε­σε ο σει­σμό έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα το πρα­κτο­ρείο Anadolu

Συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα ο κατασκευαστής ενός 12όροφου πολυτελούς κτιρίου που κατέρρευσε στο Χατάι

Ο κατα­σκευα­στής ενός 12όροφου κτι­ρί­ου, που κατέρ­ρευ­σε από τον σει­σμό στην Τουρ­κία, συνε­λή­φθη ενώ προ­σπα­θού­σε να φύγει από τη χώρα, μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο Anadolu.

Εκτι­μά­ται ότι 800 άνθρω­ποι παγι­δεύ­τη­καν στα συντρίμ­μια του συγκρο­τή­μα­τος Ρόνε­σανς, το οποίο απο­τε­λεί­το από 250 δια­με­ρί­σμα­τα, στην επαρ­χία Χατάι, στη νοτιο­α­να­το­λι­κή Τουρκία.

Ο επι­χει­ρη­μα­τί­ας συνε­λή­φθη στο αερο­δρό­μιο της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, έχο­ντας επά­νω του ένα μεγά­λο χρη­μα­τι­κό ποσό. Ετοι­μα­ζό­ταν να φύγει από τη χώρα με προ­ο­ρι­σμό το Μαυ­ρο­βού­νιο. Το πολυ­τε­λές συγκρό­τη­μα, που το δια­φή­μι­ζε σε ιστο­τό­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης ως «μια γωνιά του Παρα­δεί­σου», γκρε­μί­στη­κε ολοσχερώς.

Τουρ­κι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης μετέ­δω­σαν ότι ο Γκα­νέ­ζος ποδο­σφαι­ρι­στής Κρι­στιάν Ατσού, της Χατάι­σπορ και ο αθλη­τι­κός διευ­θυ­ντής της ομά­δας, ο Τανέρ Σαβούτ, πιστεύ­ε­ται πως είναι μετα­ξύ των εγκλω­βι­σμέ­νων στα χαλά­σμα­τα. Ομά­δες δια­σω­στών επι­χει­ρούν ακό­μη στο σημείο για να βρουν επιζώντες.

Από την Δευ­τέ­ρα, πολ­λά τουρ­κι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης καταγ­γέλ­λουν τις ευθύ­νες ορι­σμέ­νων κατα­σκευα­στών που χρη­σι­μο­ποί­η­σαν υλι­κά κακής ποιό­τη­τας ή δεν τήρη­σαν τους κανο­νι­σμούς στην οικο­δό­μη­ση κτι­ρί­ων. Το ιδιω­τι­κό τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι NTV ανέ­φε­ρε ότι σήμε­ρα κατα­τέ­θη­κε στο Ντι­γιαρ­μπα­κίρ μια πρώ­τη μήνυ­ση και ανα­μέ­νε­ται πως θα ακο­λου­θή­σουν και άλλες.

«Οι έρευ­νες για τα κτί­ρια που κατέρ­ρευ­σαν είναι σε εξέ­λι­ξη. Οι υπεύ­θυ­νοι θα βρε­θούν και θα λογο­δο­τή­σουν ενώ­πιον της δικαιο­σύ­νης», δήλω­σε ο υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης Μπε­κίρ Μποζντάγ.

Εκτιμήσεις για πάνω από 5 εκατ. αστέγους στη Συρία

Στη Συρία, μετά την κατα­στρο­φή που προ­κά­λε­σαν οι ισχυ­ρές σει­σμι­κές δονή­σεις, κυο­φο­ρεί­ται μία νέα μεγά­λη ανθρω­πι­στι­κή κατα­στρο­φή, καθώς βασι­κές υπο­δο­μές είναι κατε­στραμ­μέ­νες και η διε­θνής βοή­θεια ακό­μη αναμένεται…

Ανώ­τε­ρος αξιω­μα­τού­χος του ΟΗΕ προει­δο­ποί­η­σε σήμε­ρα πως έως και 5,3 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι κιν­δυ­νεύ­ουν να μεί­νουν άστε­γοι. «Έως και 5,3 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι στη Συρία ενδέ­χε­ται να βρε­θούν χωρίς ένα μέρος να ζήσουν λόγω του σει­σμού», δήλω­σε ο Σιβάν­κα Ντα­να­πά­λα, εκπρό­σω­πος της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τους Πρό­σφυ­γες (UNHCR), σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου στη Δαμασκό.

Σήμε­ρα εξάλ­λου, η συρια­κή κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε ότι δέχε­ται να απο­στα­λεί διε­θνής ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια στις ζώνες που ελέγ­χουν οι ομά­δες της αντι­πο­λί­τευ­σης, ακυ­ρώ­νο­ντας έτσι και έτσι τις τελευ­ταί­ες δικαιο­λο­γί­ες των ιμπε­ρια­λι­στών για τα δήθεν εμπό­δια στην παρο­χή βοή­θεια στον πολύ­πα­θο λαό.

Στην ανα­κοί­νω­ση, που μετα­δό­θη­κε από το επί­ση­μο πρα­κτο­ρείο Sana, η κυβέρ­νη­ση διευ­κρι­νί­ζει ότι η δια­νο­μή της ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας θα γίνει «υπό την επί­βλε­ψη της Διε­θνούς Επι­τρο­πής του Ερυ­θρού Σταυ­ρού και της Ερυ­θράς Ημι­σε­λή­νου της Συρί­ας», με τη βοή­θεια και του ΟΗΕ. Με τον τρό­πο αυτόν θα δια­σφα­λι­στεί ότι η βοή­θεια θα φτά­σει «σε εκεί­νους που την χρειάζονται».

Άλλω­στε η υπο­κρι­σία των ιμπε­ρια­λι­στι­κών κρα­τών είχε ξεσκε­πα­στεί από τους ίδιους τους «συμ­μά­χους» τους στη Συρία, δηλα­δή των λεγό­με­νων αντικαθεστωτικών.

Ο επι­κε­φα­λής των περι­βό­η­των «Λευ­κών Κρα­νών», κατη­γό­ρη­σε σήμε­ρα τα Ηνω­μέ­να Έθνη ότι δεν παρεί­χαν την ανα­γκαία ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια σε αυτές τις επαρ­χί­ες, οι οποί­ες επλή­γη­σαν σφο­δρά από τους σει­σμούς της Δευτέρας.

Ο Ράεντ αλ Σάλεχ είπε ότι η περιο­χή αυτή δεν έχει λάβει καμία βοή­θεια από τον ΟΗΕ από την Δευ­τέ­ρα και εξή­γη­σε ότι τα έξι φορ­τη­γά που πέρα­σαν στη Συρία χθες Πέμ­πτη ήταν ο τακτι­κός ανε­φο­δια­σμός της περιο­χής, που είχε καθυστερήσει.

Ο Σάλεχ χαρα­κτή­ρι­σε «κατα­στρο­φι­κή» την αντί­δρα­ση του ΟΗΕ και είπε ότι ο Οργα­νι­σμός θα πρέ­πει «να ζητή­σει συγ­γνώ­μη από τον συρια­κό λαό για την έλλει­ψη βοήθειας».

Ακό­μη και ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός κάνει λόγο για την «ξεχα­σμέ­νη κρί­ση» της Συρί­ας. Ο Μάικ Ράιαν, εκτε­λε­στι­κός διευ­θυ­ντής του Προ­γράμ­μα­τος Έκτα­κτης Ανά­γκης Υγεί­ας του ΠΟΥ, είπε ότι «ο κόσμος έχει ξεχά­σει τη Συρία». «Ειλι­κρι­νά, ο σει­σμός επα­νέ­φε­ρε την προ­σο­χή, αλλά αυτά τα εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι στη Συρία παλεύ­ουν τώρα εδώ και χρό­νια. Αυτό έχει γίνει μια ξεχα­σμέ­νη κρίση».

Πηγές: ΑΠΕ / kathimerinh.gr / 902.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο