Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός Ιαπωνία: «Πολυάριθμα θύματα» και μεγάλες υλικές ζημιές

Οι ισχυ­ρές, πολυά­ριθ­μες σει­σμι­κές δονή­σεις, που έπλη­ξαν χθες, Δευ­τέ­ρα, την κεντρι­κή Ιαπω­νία, στοί­χι­σαν τη ζωή σε πάνω από 48 ανθρώ­πους, μετα­δί­δει το δημό­σιο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο NHK επι­κα­λού­με­νο τις τοπι­κές αρχές, ενώ προ­κά­λε­σαν εκτε­τα­μέ­νες και σοβα­ρές ζημιές, πάντως το τσου­νά­μι που εκδη­λώ­θη­κε μετά τον ισχυ­ρό­τε­ρο σει­σμό τελι­κά ήταν, ευτυ­χώς, αδύναμο.

Ο μεγα­λύ­τε­ρος σει­σμός, που κατα­γρά­φτη­κε χθες λίγο μετά τις 16:00 (τοπι­κή ώρα· στις 09:00 ώρα Ελλά­δας) στον νομό Ισι­κά­ουα, είχε ισχύ 7,5 βαθ­μών, σύμ­φω­να με το αμε­ρι­κα­νι­κό ινστι­τού­το γεω­φυ­σι­κών μελε­τών (USGS), 7,6 σύμ­φω­να με την ιαπω­νι­κή μετε­ω­ρο­λο­γι­κή και σει­σμο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία (JMA).

Ο σει­σμός αυτός, που έγι­νε αισθη­τός ως την πρω­τεύ­ου­σα Τόκιο, πάνω από 300 χιλιό­με­τρα μακριά σε ευθεία γραμ­μή, προ­κά­λε­σε τσου­νά­μι στις ακτές κι ανά­γκα­σε πολ­λούς κατοί­κους να σπεύ­σουν να ανα­ζη­τή­σουν κατα­φύ­γιο σε περιο­χές με υψη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο το ταχύ­τε­ρο δυνατόν.

Τα κύμα­τα ωστό­σο ευτυ­χώς δεν είχαν μεγά­λο ύψος, παρό­τι αρχι­κά κηρύ­χθη­κε ο μέγι­στος συνα­γερ­μός από την JMA: μετρή­θη­κε πως έφθα­σαν το 1,2 μέτρο στον λιμέ­να Ουα­τζί­μα, στη χερ­σό­νη­σο Νότο, στο βόρειο άκρο του νομού Ισικάουα.

Το επί­πε­δο κιν­δύ­νου τσου­νά­μι κατό­πιν μειώ­θη­κε και όλες οι προει­δο­ποι­ή­σεις ανα­κοι­νώ­θη­κε εντέ­λει από την JMA πως αίρο­νται στις 10:00 (στις 03:00 ώρα Ελλάδας).

Ο νομός Ισι­κά­ουα επλή­γη από 155 σει­σμι­κές δονή­σεις από χθες στις 16:00 ως σήμε­ρα στις 09:00 (02:00 ώρα Ελλά­δας). Οι περισ­σό­τε­ρες είχαν μέγε­θος μεγα­λύ­τε­ρο από τους 3,0 βαθ­μούς, κατά την ίδια υπηρεσία.

Οι σει­σμοί αυτοί προ­κά­λε­σαν «πολυά­ριθ­μα θύμα­τα» και μεγά­λες υλι­κές ζημιές, καθώς κτί­ρια κατέρ­ρευ­σαν κι εκδη­λώ­θη­καν πυρ­κα­γιές, δήλω­σε νωρί­τε­ρα ο ιάπω­νας πρω­θυ­πουρ­γός Φου­μίο Κισί­ντα, τονί­ζο­ντας πως «πρέ­πει να απο­δυ­θού­με σε κούρ­σα με τον χρό­νο» για να σωθούν ζωές.

Πυρ­κα­γιές συνέ­χι­ζαν να μαί­νο­νται σήμε­ρα το πρωί στην Ουα­τζί­μα, μικρή, ιστο­ρι­κή πόλη, διά­ση­μη για τα χει­ρο­ποί­η­τα σκεύη και είδη τέχνης από ξύλο με επι­κά­λυ­ψη από λάκα.

Η πυρο­σβε­στι­κή αδυ­να­τεί να αντε­πε­ξέλ­θει, δήλω­σε αξιω­μα­τού­χος. Βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πη με «πολ­λές» πυρ­κα­γιές και οι κλή­σεις για βοή­θεια και οι πλη­ρο­φο­ρί­ες για ζημιές δεν στα­μα­τούν να αυξά­νο­νται, πρόσθεσε.

Πολυώ­ρο­φη βιο­τε­χνία όπου κατα­σκευά­ζο­νται διά­φο­ρα είδη από λάκα κατέρ­ρευ­σε, πρόσθεσε.

Στρατιώτες

Από τον αέρα είναι ορα­τές εκτε­τα­μέ­νες κατα­στρο­φές, από μεγά­λη πυρ­κα­γιά στην Ουα­τζί­μα ως αλιευ­τι­κά βυθι­σμέ­να ή προ­σα­ραγ­μέ­να στη Σού­ζου, άλλο λιμέ­να στη χερ­σό­νη­σο Νότο.

Πάνω από 32.700 οικια­κοί πελά­τες δεν είχαν ακό­μη ρεύ­μα σήμε­ρα το πρωί, σύμ­φω­να με τοπι­κό πάροχο.

Δεκά­δες χιλιά­δες άνθρω­ποι ανα­γκά­στη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους χθες, σύμ­φω­να με την εθνι­κή υπη­ρε­σία αντι­με­τώ­πι­σης φυσι­κών κατα­στρο­φών που επι­κα­λέ­στη­κε το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Kyodo.

Περί­που 1.000 μέλη του στρα­τού της Ιαπω­νί­ας, πάνω από 2.000 πυρο­σβέ­στες και περί­που 630 αστυ­νο­μι­κοί συμ­με­τέ­χουν στις επι­χει­ρή­σεις έρευ­νας και διά­σω­σης στις σει­σμό­πλη­κτες περιο­χές, σύμ­φω­να με τον πρω­θυ­πουρ­γό Κισίντα.

Ο ιάπω­νας πρω­θυ­πουρ­γός υπο­σχέ­θη­κε πως θα στα­λούν επί­σης είδη πρώ­της ανά­γκης ‑πόσι­μο νερό, τρό­φι­μα, κου­βέρ­τες, καύ­σι­μα- αερο­πο­ρι­κώς ή διά θαλάσ­σης το συντομότερο.

«Είμαι στην περι­φέ­ρεια Ματσου­νά­μι στη Νότο. Βρι­σκό­μα­στε σε φρι­κτή κατά­στα­ση. Σας παρα­κα­λώ, ελά­τε να μας βοη­θή­σε­τε. Η πόλη μου βρί­σκε­ται σε φρι­κτή κατά­στα­ση», ανέ­φε­ρε κάτοι­κος σε βίντεο που μετα­φόρ­τω­σε στο X, στο οποίο δια­κρί­νο­νται παλιά κτί­σμα­τα, φτιαγ­μέ­να κυρί­ως από ξύλο, που κατέρρευσαν.

Πλά­να που μετα­δό­θη­καν από την ιαπω­νι­κή τηλε­ό­ρα­ση έδει­χναν ανθρώ­πους που απο­μα­κρύν­θη­καν από τα σπί­τια τους να στέ­κο­νται μέσα στο κρύο, κάποιους κου­κου­λω­μέ­νους με χοντρές κου­βέρ­τες, άλλους με παι­διά στην αγκαλιά.

Εξαι­τί­ας της κατα­στρο­φής, οι παρα­δο­σια­κοί πρω­το­χρο­νιά­τι­κοι χαι­ρε­τι­σμοί από τον αυτο­κρά­το­ρα Ναρου­χί­το και την οικο­γέ­νειά του ‑κανο­νι­κά θα γίνο­νταν σήμε­ρα στο Τόκιο- αναβλήθηκαν.

Τα πυρηνικά εργοστάσια γλίτωσαν

Πολ­λοί αυτο­κι­νη­τό­δρο­μοι κοντά στα επί­κε­ντρα είναι κλει­στοί και η κυκλο­φο­ρία των τρέ­νων υψη­λής ταχύ­τη­τας (Σιν­κάν­σεν) από το Τόκιο στην Ισι­κά­ουα δια­κό­πη­κε χθες.

Η Ιαπω­νία, πάνω στον λεγό­με­νο δακτύ­λιο της φωτιάς του Ειρη­νι­κού Ωκε­α­νού, συγκα­τα­λέ­γε­ται στις χώρες που κατα­γρά­φει πολ­λούς από τους ισχυ­ρό­τε­ρους σει­σμούς στον πλανήτη.

Στο αρχι­πέ­λα­γος εφαρ­μό­ζε­ται ως εκ τού­του εξαι­ρε­τι­κά αυστη­ρός πολε­ο­δο­μι­κός κανο­νι­σμός και τα σύγ­χρο­να κτί­ρια γενι­κά είναι αντι­σει­σμι­κά — τα παλιό­τε­ρα όχι.

Η χώρα παρα­μέ­νει στοι­χειω­μέ­νη από τον τρο­μα­κτι­κό σει­σμό 9 βαθ­μών και το γιγα­ντιαίο τσου­νά­μι του Μαρ­τί­ου του 2011 στις βορειο­α­να­το­λι­κές ακτές της χώρας, τρι­πλή κατα­στρο­φή που άφη­σε πίσω κάπου 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους.

Τρι­πλή διό­τι εκτός από τον σει­σμό και τσου­νά­μι προ­κλή­θη­κε το πυρη­νι­κό δυστύ­χη­μα στη Φου­κου­σί­μα, το χει­ρό­τε­ρο έπει­τα από αυτό του Τσερ­νό­μπιλ, στη σημε­ρι­νή Ουκρα­νία, το 1986.

Δεν έχει δια­πι­στω­θεί «καμιά ανω­μα­λία» στα ιαπω­νι­κά πυρη­νι­κά εργο­στά­σια, δια­βε­βαί­ω­σε χθες η ιαπω­νι­κή υπη­ρε­σία πυρη­νι­κής ασφάλειας.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο