Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός σήμερα — Ελασσόνα: Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι — Πληροφορίες για εγκλωβισμένο

Τρεις ακό­μα σει­σμι­κές δονή­σεις, άνω των 4 βαθ­μών της κλί­μα­κας ρίχτερ, ακο­λού­θη­σαν μέσα σε διά­στη­μα περί­που μισής ώρας, τον ισχυ­ρό σει­σμό των 6 ρίχτερ που ανα­στά­τω­σε τη Θεσ­σα­λία στις 12:16 σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι. Ο πρώ­τος, σημειώ­θη­κε στις 12:19 (σ.σ. ήταν αυτός που αρχι­κά το Γεω­δυ­να­μι­κό Ινστι­τού­το του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, είχε δώσει 4,6 ρίχτερ) ήταν 4,7 ρίχτερ, είχε εστια­κό βάθ­μος 10 χλμ και επί­κε­ντρο 7 χλκ ΔΝΔ της Ελλασόνας.

Ο δεύ­τε­ρος στις 12:26 είχε μέγε­θος 4,2 ρίχτερ, εστια­κό βάθ­μος 10 χλμ και ήταν 10 χλμ ΝΑ της Ελλα­σό­νας και ο τρί­τος και πιο ισχυ­ρός ήταν μεγέ­θους 4,9 ρίχτερ, είχε εστια­κό βάθος επί­σης 10 χλμ και επί­κε­ντρο 18 χλμ ΒΔ της Ελαασσόνας.

Σύμ­φω­να με το Γεω­δυ­να­μι­κό Ινστι­τού­το, ο σει­σμός ήταν 5,9 Ρίχτερ, ενώ σύμ­φω­να με το Ευρω­με­σο­γεια­κό ο σει­σμός ήταν 6 Ρίχτερ. Λίγο αργό­τε­ρα, το Γεω­δυ­να­μι­κό ανα­θε­ώ­ρη­σε και το τοπο­θέ­τη­σε στα 6 Ρίχτερ. Τον σει­σμό ανα­θε­ώ­ρη­σε και το Ευρω­με­σο­γεια­κό Ινστι­τού­το υπο­λο­γί­ζο­ντας στα 6,2 τα Ρίχτερ. Το εστια­κό βάθος ήταν στα 7,8 χλμ.

Ένας εγκλωβισμένος

Ένα άτο­μο φαί­νε­ται πως έχει εγκλω­βι­στεί λόγω του σει­σμού των 6 Ρίχτερ με επί­κε­ντρο στην Ελασσόνα.

Συγκε­κρι­μέ­να σύμ­φω­να με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες, ένας ηλι­κιω­μέ­νος άνδρας έχει εγκλω­βι­στεί στο σπί­τι του, όταν από τον σει­σμό κατέρ­ρευ­σε τοίχος.

Όπως μετέ­δω­σε η ΕΡΤ, από τα συντρίμ­μια κατά­φε­ρε να βγει μία γυναί­κα, ωστό­σο όπως ανέ­φε­ρε, ο σύζυ­γός της, παρα­μέ­νει εγκλω­βι­σμέ­νος. Στο σημείο σπεύ­δει η πυρο­σβε­στι­κή και η αστυνομία.

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Με επι­φύ­λα­ξη αντι­με­τω­πί­ζουν οι σει­σμο­λό­γοι την εξέ­λι­ξη της σει­σμι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας στην Ελασ­σό­να. Ο καθη­γη­τής Σει­σμο­λο­γί­ας του ΑΠΘ Κώστας Παπα­ζά­χος δεν απέ­κλει­σε το ενδε­χό­με­νο ενός πολύ ισχυ­ρού μετα­σει­σμού ίδιου μεγέ­θους με τον σημε­ρι­νό των 6 ρίχτερ προ­σθέ­το­ντας ότι θα ακο­λου­θή­σουν αρκε­τοί μετα­σει­σμοί. Μάλι­στα ο κ. Παπα­ζά­χος τόνι­σε ότι σε καμία περί­πτω­ση δεν πρέ­πει να λει­τουρ­γή­σουν αύριο τα σχο­λεία. Επί­σης, πρό­σθε­σε ότι ο κόσμος πρέ­πει να είναι προ­σε­κτι­κός και μεί­νει έξω από τα σπί­τια του για κάποιες ώρες. Στε­λέ­χη της αρμό­διας διεύ­θυν­σης του Υπουρ­γεί­ου Υπο­δο­μών μαζί με κλι­μά­κια μηχα­νι­κών ετοι­μά­ζο­νται να μετα­βούν στην περιοχή.

Λέκκας: Ηταν ένας πολύ μεγάλος σεισμός

Όπως τόνι­σε ο κ Λέκ­κας το βάθος του επί­κε­ντρου του σει­σμού ήταν πολύ μικρό ( 7,8 χλμ σύμ­φω­να με το Γεω­δυ­να­μι­κο ) για αυτό έγι­νε αισθη­τός σε όλη τη Θεσ­σα­λία, την Αθή­να αλλά και μέχρι τα Σύνορα.

Ο κ Λέκ­κας συνέ­στη­σε να μην λει­τουρ­γή­σουν σήμε­ρα τα σχο­λεία στη Θεσ­σα­λία και να παρα­μεί­νει ο κόσμος για λίγες ώρες έξω από τα σπί­τια του.

Σύμ­φω­να με τον κ Λέκα ήταν ένας πολύ μεγά­λος σεισμός.

Για πολύ μεγά­λο σει­σμό μίλη­σε στο ΑΠΕ και ο Διευ­θυ­ντής του Γεω­δυ­να­μι­κού Ινστι­τού­του Άκης ΤΣε­λέ­ντης προ­σθέ­το­ντας ότι «σε αυτή τη φάση μελε­τά­με την εξέ­λι­ξη του φαι­νο­μέ­νου συνι­στώ­ντας την προ­σο­χή των κατοί­κων της περιοχής».

Σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες

Προ­βλή­μα­τα στις τηλε­πι­κοι­νω­νί­ες αντι­με­τω­πί­ζουν ο Βόλος και η Μαγνη­σία μετά την ισχυ­ρή σει­σμι­κή δόνη­ση που ταρα­κού­νη­σε την Θεσ­σα­λία και έγι­νε αισθη­τός σε μεγά­λες περιο­χές της χώρας.

Στον Βόλο η δόνη­ση έγι­νε ιδιαί­τε­ρα αισθη­τή και χιλιά­δες κάτοι­κοι βγή­καν στους δρό­μους. Οι πρώ­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­φέ­ρουν ότι στην πρω­τεύ­ου­σα της Μαγνη­σί­ας δεν έχουν ανα­φερ­θεί τραυ­μα­τι­σμοί ή ζημιές, παρά το γεγο­νός ότι η ισχυ­ρή δόνη­ση είχε μεγά­λη διάρ­κεια με αυξο­μειώ­σεις κατά την διάρ­κεια του σει­σμού. Τις πρώ­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες για την κατά­στα­ση στην Μαγνη­σία επι­βε­βαί­ω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Μαγνη­σί­ας Δωρο­θέα Κολυνδρίνη.

Τα δίκτυα της κινη­τής τηλε­φω­νί­ας στον Βόλο αντι­με­τω­πί­ζουν επί­σης μεγά­λα προ­βλή­μα­τα λόγω του σει­σμού αλλά και της υπερ­φόρ­τω­σης των δικτύ­ων και η επι­κοι­νω­νία είναι δύσκο­λη τις πρώ­τες αυτές στιγμές.

Ο σει­σμός έγι­νε αισθη­τός και στην Δυτι­κή Θεσ­σα­λία, στις περιο­χές των Τρι­κά­λων και της Καρ­δί­τσας, όπου και στις δύο πόλεις ο κόσμος βγή­κε στους δρό­μους για ασφά­λεια. Και σε αυτές τις περιο­χές τα δίκτυα τηλε­πι­κοι­νω­νί­ας τόσο στην κινη­τή, όσο και στην στα­θε­ρή τηλε­φω­νία, έχουν πολ­λά προβλήματα.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο