Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σερβία: Λήγει σήμερα η προθεσμία για παράδοση παράνομου οπλισμού

Σήμε­ρα λήγει η προ­θε­σμία που δόθη­κε στους πολί­τες της Σερ­βί­ας για την παρά­δο­ση του παρά­νο­μου οπλι­σμού. Μετά τους δύο μαζι­κούς πυρο­βο­λι­σμούς στις αρχές Μαΐ­ου, σε δημο­τι­κό σχο­λείο του Βελι­γρα­δί­ου και σε τρία χωριά, που στοί­χι­σαν την ζωή σε 19 ανθρώ­πους η σερ­βι­κή κυβέρ­νη­ση κάλε­σε τους πολί­τες να παρα­δώ­σουν τον οπλι­σμό που κατέ­χουν παρά­νο­μα, μέχρι τις 30  Ιου­νί­ου,  χωρίς να υπο­στούν ποι­νι­κές συνέ­πειες. Μετά την λήξη της προ­θε­σμί­ας θα επι­βάλ­λο­νται αυστη­ρές ποι­νές στους κατό­χους παρά­νο­μων όπλων. Σύμ­φω­να με επί­ση­μα στοι­χεία που δόθη­καν στην δημο­σιό­τη­τα, μέχρι σήμε­ρα, Παρα­σκευή, παρα­δό­θη­καν συνο­λι­κά 104.275 τεμά­χια όπλων και πολε­μι­κού υλι­κού. Συγκε­κρι­μέ­να, παρα­δό­θη­καν 78.302 πυρο­βό­λα όπλα, 4.085.000 βλή­μα­τα και 25.914 νάρ­κες, εκρη­κτι­κοί μηχα­νι­σμοί και ατο­μι­κοί εκτο­ξευ­τές αντιαρ­μα­τι­κών πυραύλων.

Τα περισ­σό­τε­ρα όπλα συγκε­ντρώ­θη­καν στα μεγά­λα αστι­κά κέντρα, ανα­φέ­ρει η αστυ­νο­μία και το αρχαιό­τε­ρο όπλο κατα­σκευά­στη­κε το 1907.

Σύμ­φω­να με επί­ση­μα στοι­χεία, στην Σερ­βία 570.000 πολί­τες δια­θέ­τουν άδεια οπλο­κα­το­χής. Οι αρχές, ωστό­σο δεν ανα­φέ­ρουν τον αριθ­μό των όπλων που αφο­ρούν αυτές οι άδειες. Το Κέντρο για την Πολι­τι­κή Ασφά­λειας του Βελι­γρα­δί­ου (BCBP) σε έκθε­ση που δημο­σιεύ­τη­κε το 2018 ανα­φέ­ρει ότι 1,1 εκα­τομ­μύ­ρια τεμά­χια πυρο­βό­λων όπλων βρί­σκο­νται νόμι­μα στην κατο­χή των πολιτών.

Για τα παρά­νο­μα όπλα δεν υπάρ­χει καμία επί­ση­μη εκτί­μη­ση. Διε­θνείς ΜΚΟ που ασχο­λού­νται με θέμα­τα οπλι­σμού κάνουν λόγο για εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες παρά­νο­μα όπλα. Η οργά­νω­ση  World Population Review με έδρα την Καλι­φόρ­νια εκτι­μά ότι περί­που 1,5 εκα­τομ­μύ­ρια πυρο­βό­λα όπλα βρί­σκο­νται στην κατο­χή πολι­τών της Σερβίας.

Στις 3 Μαΐ­ου, ένας μαθη­τής από το δημο­τι­κό σχο­λείο “Vladislav Ribnikar” στο κέντρο του Βελι­γρα­δί­ου πυρο­βό­λη­σε και σκό­τω­σε συνο­λι­κά εννέα συμ­μα­θη­τές του, τον  σχο­λι­κό φύλα­κα και τραυ­μά­τι­σε άλλα πέντε παι­διά και μία δασκά­λα. Σε λιγό­τε­ρο από 48 ώρες αργό­τε­ρα ένας νεα­ρός άνδρας σκό­τω­σε εννέα και τραυ­μά­τι­σε 11 άτο­μα σε τρία χωριά, στην περιο­χή του Μλά­ντε­νο­βατς, 50 χιλιό­με­τρα νότια του Βελιγραδίου.

Αυτά τα δύο τρα­γι­κά συμ­βά­ντα απο­τέ­λε­σαν αφορ­μή για μία σει­ρά κινη­το­ποι­ή­σε­ων των πολι­τών ενά­ντια στη βία με μαζι­κές δια­δη­λώ­σεις στο Βελι­γρά­δι και άλλα αστι­κά κέντρα που συνε­χί­ζο­νται μέχρι και σήμερα.

Πηγή: ertnews.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο