Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία

Χτες το βρά­δυ η κυβέρ­νη­ση κατέ­θε­σε στη δημό­σια δια­βού­λευ­ση το νομο­σχέ­διο του υπουρ­γού Επι­κρα­τεί­ας που φέρει τον τίτλο: «Ισό­τη­τα στον πολι­τι­κό γάμο, τρο­πο­ποί­η­ση του Αστι­κού Κώδι­κα και άλλες διατάξεις».

Οι δια­τά­ξεις του δια­μορ­φώ­νουν το έδα­φος για ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση στις δια­δι­κα­σί­ες της τεκνο­θε­σί­ας και της ιατρι­κώς υπο­βοη­θού­με­νης αναπαραγωγής.

Το νομο­σχέ­διο απο­τε­λεί­ται από 13 άρθρα, με τα οποία θεσμο­θε­τεί­ται ο γάμος μετα­ξύ δύο προ­σώ­πων ανε­ξάρ­τη­τα από το φύλο τους, προ­κει­μέ­νου — όπως σημειώ­νε­ται στον πρό­λο­γο — «να επι­τευ­χθούν η ισό­τη­τα στον γάμο και η νομι­κή προ­στα­σία οικο­γε­νειών. Η θεσμο­θέ­τη­ση της ισό­τη­τας στον γάμο δημιουρ­γεί και ισό­τη­τα στα δικαιώ­μα­τα παι­διών ομό­φυ­λων ζευ­γα­ριών που ήδη υπάρχουν».

Η δημο­σιο­ποί­η­ση του νομο­σχε­δί­ου επι­βε­βαιώ­νει την κατάρ­γη­ση της μητρό­τη­τας και της πατρό­τη­τας ως δικαί­ω­μα του παι­διού και αντι­κα­θί­στα­ται από μια θολή «γονεϊ­κό­τη­τα», που είναι διά­χυ­τη στο νομο­σχέ­διο — όπως π.χ. στο άρθρο 4 για το επώ­νυ­μο των τέκνων. Που­θε­νά δεν υπάρ­χει ανα­φο­ρά σε πατρό­τη­τα και μητρό­τη­τα, ανοί­γο­ντας επί της ουσί­ας τον δρό­μο για το «γονέ­ας 1, 2» κ.τ.λ., που προ­βλέ­πε­ται και από τις ευρω­παϊ­κές κατευθύνσεις.

Με το άρθρο 10 ανα­γνω­ρί­ζε­ται γονεϊ­κή σχέ­ση «που έχει κατα­χω­ρι­στεί σε δημό­σια έγγρα­φα ή δικα­στι­κή από­φα­ση τρί­της χώρας», ανε­ξάρ­τη­τα από το τι ισχύ­ει στη χώρα μας (π.χ. για τεκνο­ποί­η­ση μέσω παρέν­θε­της κυο­φο­ρί­ας), ανοί­γο­ντας ακό­μη πιο διά­πλα­τα την πόρ­τα στην εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση και στην ακραία εκμε­τάλ­λευ­ση του γυναι­κεί­ου σώμα­τος μέσω της εμπο­ρι­κής παρέν­θε­της μητρό­τη­τας. Με άλλα λόγια, είναι ορθά­νοι­χτος ο δρό­μος για την από­κτη­ση παι­διού με παρεν­θε­τό­τη­τα στο εξωτερικό.

Αντί­στοι­χα, με παρεμ­βά­σεις στην εργα­τι­κή νομο­θε­σία (άρθρο 7) γίνο­νται προ­σαρ­μο­γές ώστε υφι­στά­με­νες δια­τά­ξεις (χορή­γη­ση αδειών, προ­στα­σία από από­λυ­ση) να έχουν εφαρ­μο­γή σε ομό­φυ­λα ζευ­γά­ρια με παι­διά, με τις δια­τά­ξεις του να δημιουρ­γούν εύλο­γα ερω­τή­μα­τα ως προς τις συνέ­πειες που μπο­ρεί να υπάρ­χουν σε δικαιώ­μα­τα που σχε­τί­ζο­νται με τη μητρότητα.

Παρα­μέ­νουν επί­σης ερω­τή­μα­τα για την «προς τα κάτω εξί­σω­ση» όλων των δικαιω­μά­των και την κατάρ­γη­ση — στο όνο­μα της «ισό­τη­τας» — των όποιων θετι­κών δια­κρί­σε­ων υπέρ των γυναι­κών ισχύ­ουν σήμε­ρα. Παράλ­λη­λα καταρ­γεί­ται και προη­γού­με­νη διά­τα­ξη περί της προ­ϋ­πό­θε­σης αγα­μί­ας για τη διόρ­θω­ση του κατα­χω­ρι­σμέ­νου φύλου, με την αλλα­γή φύλου να μπο­ρεί να πραγ­μα­το­ποιεί­ται και εντός του γάμου και κατ’ επέ­κτα­ση και με παιδί.

Πηγή: 902.gr

Ονο­ρέ Μπαλ­ζάκ: «Διπλή οικο­γέ­νεια» (Νου­βέ­λα)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο