Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε Τσακαλώτου — Κονιόρδου πετά το μπαλάκι η Μ. Ζορμπά για την τύχη των Μνημείων που πέρασαν στο Υπερταμείο

Την καταγ­γε­λία ότι όλα τα μνη­μεία της χώρας «πέρα­σαν» στο υπερ­τα­μείο, και άρα είναι ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο να εκποι­η­θούν ή να παρα­χω­ρη­θούν, έκα­νε με ανα­κοί­νω­σή του ο Σύλ­λο­γος Ελλή­νων Αρχαιο­λό­γων. Ανά­με­σα σε αυτά η Κνωσ­σός, το Μου­σείο Ηρα­κλεί­ου, εκκλη­σί­ες κ.ά.

Σύμ­φω­να με την καταγ­γε­λία: «Το πρω­το­φα­νές αυτό γεγο­νός έγι­νε γνω­στό με αφορ­μή τη δημο­σιο­ποί­η­ση κατα­λό­γου των μνη­μεί­ων που υπά­γο­νται στην Εφο­ρεία Αρχαιο­τή­των Χανί­ων. Δια­πι­στώ­θη­κε ότι σ’ αυτόν περι­λαμ­βά­νο­νται μεγά­λα τμή­μα­τα της ανα­το­λι­κής τάφρου των ενε­τι­κών οχυ­ρώ­σε­ων, η τάφρος του βυζα­ντι­νού τεί­χους, η νότια τάφρος των ενε­τι­κών οχυ­ρώ­σε­ων, ακί­νη­τα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημα­ντι­κά μινω­ι­κά αρχι­τε­κτο­νι­κά κατά­λοι­πα, συγκρο­τή­μα­τα ενε­τι­κών νεω­ρί­ων, ο προ­μα­χώ­νας Μοnigo, ο ενε­τι­κός προ­μα­χώ­νας Lando, το φρού­ριο Φιρ­κά και το τούρ­κι­κο χαμάμ. Περι­λαμ­βά­νο­νται ακό­μη και τα Αρχαιο­λο­γι­κά Μου­σεία (!), τόσο το στε­γα­ζό­με­νο στο ναό του Αγί­ου Φρα­γκί­σκου όσο και το νέο Αρχαιο­λο­γι­κό Μου­σείο, και άλλα, όπως το Εθνι­κό Μου­σείο “Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος” ή το Ιστο­ρι­κό Αρχείο Κρή­της». Και τονί­ζει για μία ακό­μα φορά ότι «τα μνη­μεία και οι αρχαιό­τη­τες είναι αντι­κεί­με­να εκτός συναλ­λα­γής, αμε­τα­βί­βα­στα, ακα­τά­σχε­τα, αναπαλλοτρίωτα».

Μετά τη δημο­σιο­ποί­η­ση της καταγ­γε­λί­ας, τα υπουρ­γεία Οικο­νο­μι­κών και Πολι­τι­σμού προ­χώ­ρη­σαν σε διευ­κρι­νι­στι­κές ανα­κοι­νώ­σεις, οι οποί­ες όμως γεν­νούν περισ­σό­τε­ρα ερω­τή­μα­τα, αφού αφή­νουν όλα τα ενδε­χό­με­να ανοι­χτά! Πιο συγκε­κρι­μέ­να, ανα­φέ­ρουν: «Η μετα­φο­ρά των ακι­νή­των γίνε­ται κατό­πιν εισή­γη­σης από την ΕΕΣΥΠ (σ.σ. Ελλη­νι­κή Εται­ρεία Συμ­με­το­χών και Περιου­σί­ας). Για το σκο­πό αυτό, η ΕΕΣΥΠ ανέ­λυ­σε τα στοι­χεία ακι­νή­των του Δημο­σί­ου από τις δια­θέ­σι­μες βάσεις (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου και του Κτη­μα­το­λο­γί­ου) και υπέ­βα­λε τη σχε­τι­κή εισή­γη­ση στο υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών, βάσει της οποί­ας εκδό­θη­κε η σχε­τι­κή Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση». Στη συνέ­χεια, όπως ανα­φέ­ρε­ται, αφού γίνουν οι απα­ραί­τη­τοι έλεγ­χοι θα διευ­κρι­νί­ζε­ται ποια από τα ακί­νη­τα δεν μπο­ρούν να μεταβιβαστούν.

Υπ. Πολιτισμού: Σε Τσακαλώτου — Κονιόρδου πετά το μπαλάκι η Μ. Ζορμπά

Ως «φασα­ρία για το τίπο­τα» χαρα­κτή­ρι­σε η υπουρ­γός Πολι­τι­σμού Μυρ­σί­νη Ζορ­μπά στο ΘΕΜΑ 104,6 το σάλο που δημιουρ­γή­θη­κε από την καταγ­γε­λία του Συλ­λό­γου Ελλή­νων Αρχαιο­λό­γων ότι στον κατά­λο­γο με τα 10.119 ακί­νη­τα του Δημο­σί­ου που δόθη­καν προς αξιο­ποί­η­ση στο υπερ­τα­μείο ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων περι­λαμ­βά­νο­νται και αρχαιο­λο­γι­κοί χώροι και μουσεία.

Σύμ­φω­να με την ίδια «πρό­κει­ται για νόμο του 2016 που έδι­νε στο υπερ­τα­μείο το σύνο­λο των ακι­νή­των του δημο­σί­ου με εξαί­ρε­ση των κυρηγ­μέ­νων αρχαιο­λο­γι­κών χώρων, των περιο­χών Ramsar κ.α.. Δεν έχω λόγο να αμφι­σβη­τώ τη νομι­κή διά­τα­ξη του υπουρ­γεί­ου Οικονομικών».

Ωστό­σο παρα­δέ­χθη­κε ότι «κακώς δεν υπήρ­ξε πρό­βλε­ψη να εξαι­ρε­θούν τα μνη­μεία» προ­σθέ­το­ντας ότι «πρέ­πει να δού­με αν είναι κάτι που απει­λεί τα μνη­μεία ή μια χρό­νια ασθέ­νεια του υπουρ­γεί­ου να μην έχει κτηματολόγιο».

Παράλ­λη­λα άφη­σε ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο να υπάρ­ξει νομο­θε­τι­κή παρέμ­βα­ση λέγο­ντας ότι «θα δού­με αν είναι απα­ραί­τη­το να ξεκα­θα­ρι­στεί». Ζήτη­σε, δε, «να τοπο­θε­τη­θεί το ΥΠΟΙΚ που μας δια­βε­βαιώ­νει ότι δεν υφί­στα­ται κανέ­να πρό­βλη­μα και δεν έχω λόγο να το αμφι­σβη­τή­σω αυτό».

«Υπο­θέ­τω ότι η κυρία Κονιόρ­δου έκα­νε μια συνεν­νό­η­ση με το ΥΠΟΙΚ αλλά δεν το ξέρω» πρό­σθε­σε για τη σύντα­ξη του κατα­λό­γου το 2016.

«Και ο νόμος και η Βου­λή που τον ψήφι­σε και ο Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας που τον υπέ­γρα­ψε, θεω­ρώ ότι δεν θα έβα­ζαν σε δοκι­μα­σία κανέ­να αρχαιο­λο­γι­κό χώρο και χώρο που ανή­κει σε πολι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιά και η οποία προ­στα­τεύ­ε­ται συνταγ­μα­τι­κά. Δημιουρ­γή­θη­κε μια αίσθη­ση ανα­σφά­λειας. Δεν ξέρω για τις δια­δι­κα­σί­ες που ακο­λου­θή­θη­καν, υπάρ­χει ένα κενό με το κτη­μα­το­λό­γιο που δεν ολο­κλη­ρώ­νε­ται. Εκεί πρέ­πει να δώσου­με την προ­σο­χή μας για­τί είναι έργο υπο­δο­μής» κατέ­λη­ξε η κυρία Ζορμπά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο