Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας τη Δευτέρα — Χιονοπτώσεις στα ορεινά

Βαθ­μιαία σημα­ντι­κή πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας ανα­μέ­νε­ται αύριο μετά το μεση­μέ­ρι, καθώς επί­σης βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες, κυρί­ως στα ανα­το­λι­κά, στα νότια και στο Αιγαίο. Παρο­δι­κές χιο­νο­πτώ­σεις θα πέσουν στα ορει­νά και σε περιο­χές με χαμη­λό υψό­με­τρο στον Έβρο, ενώ πολύ ενι­σχυ­μέ­νοι βοριά­δες θα πνέ­ουν στο Αιγαίο.

Πιο ανα­λυ­τικά, τη Δευ­τέ­ρα αρχι­κά ανα­μέ­νο­νται βρο­χές σε αρκε­τές περιο­χές της χώρας, με ισχυ­ρό­τε­ρα φαι­νό­με­να και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες στα ανα­το­λι­κά, στα νότια, στη Χαλ­κι­δι­κή και στο Αιγαίο. Μέχρι το βρά­δυ οι βρο­χές θα περιο­ρι­στούν στα ανα­το­λι­κά και νότια ηπει­ρω­τι­κά, στη Θρά­κη και στο Αιγαίο.

Παρο­δι­κές χιο­νο­πτώ­σεις θα εκδη­λω­θούν στα κεντρι­κά και βόρεια ορει­νά, πρό­σκαι­ρα σε περιο­χές της Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας με χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο, και προς το βρά­δυ σε περιο­χές του Βόρειου Έβρου με πολύ χαμη­λό υψό­με­τρο. Τις πρω­ι­νές και βρα­δι­νές ώρες η ορα­τό­τη­τα στα κεντρι­κά και βόρεια θα είναι τοπι­κά περιο­ρι­σμέ­νη, ενώ το βρά­δυ θα σημειω­θεί παγετός

Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία από 0 έως 6 βαθ­μούς, στην υπό­λοι­πη Βόρεια Ελλά­δα από 2 έως 12, στην Ήπει­ρο από 5 έως 18 βαθ­μούς, στη Θεσ­σα­λία από 5 έως 14, στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά από 9 έως 19 βαθ­μούς, στα νησιά του Ιονί­ου από 13 έως 18 και στα νησιω­τι­κά τμή­μα­τα του Αιγαί­ου από 11 έως 18 βαθ­μούς, ενώ στην Κρή­τη οι μέγι­στες θα φτά­σουν στους 20–21 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Μετά το μεση­μέ­ρι και από τα βόρεια οι θερ­μο­κρα­σί­ες θα σημειώ­σουν σημα­ντι­κή πτώση.

Οι άνε­μοι στο Κεντρι­κό και Βόρειο Αιγαίο θα στρα­φούν στα­δια­κά σε βορεί­ων διευ­θύν­σε­ων και θα ενι­σχυ­θούν στα 7–8 μπο­φόρ. Στο Νότιο Αιγαίο αρχι­κά θα πνέ­ουν ανα­το­λι­κοί νοτιο­α­να­το­λι­κοί άνε­μοι με εντά­σεις έως 4 μπο­φόρ, αλλά το από­γευ­μα στα δυτι­κά πελά­γη θα στρα­φούν σε βόρειους και βαθ­μιαία θα ενι­σχυ­θούν στα 6–7. Στο Ιόνιο θα επι­κρα­τή­σουν άνε­μοι ανα­το­λι­κών διευ­θύν­σε­ων με εντά­σεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττι­κή ανα­μέ­νο­νται νεφώ­σεις με βρο­χές κατά περιό­δους και ενδε­χο­μέ­νως πρό­σκαι­ρες καται­γί­δες. Τα φαι­νό­με­να έως τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες ενδέ­χε­ται να είναι τοπι­κά ισχυ­ρά και να συνο­δεύ­ο­νται από καται­γί­δες. Παρο­δι­κές χιο­νο­πτώ­σεις θα εκδη­λω­θούν το βρά­δυ στα ανώ­τε­ρα τμή­μα­τα της Πάρ­νη­θας και του Κιθαι­ρώ­να. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν ανα­το­λι­κοί με εντά­σεις έως 4 μπο­φόρ και από αργά το από­γευ­μα, βόρειοι εντά­σε­ως έως 6 μπο­φόρ και στα ανα­το­λι­κά 7 μπο­φόρ. Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 11 έως 16 βαθμούς.

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη ανα­μέ­νο­νται παρο­δι­κές βρο­χές και βελ­τί­ω­ση του και­ρού μετά το μεση­μέ­ρι. Η θερ­μο­κρα­σία στο κέντρο της πόλης θα κυμαν­θεί από 7 έως 10 βαθ­μούς, αλλά μετά το μεση­μέ­ρι θα σημειώ­σει σημα­ντι­κή πτώ­ση. Παγε­τός θα σημειω­θεί το βρά­δυ περι­φε­ρεια­κά της πόλης.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο