Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων με τις σχολικές εκδρομές — Με την κάλυψη κυβέρνησης δεν επιστρέφονται τα χρήματα

Τις λαϊ­κές οικο­γέ­νειες ‑που αυτή την περί­ο­δο αντι­με­τω­πί­ζουν χίλια δύο προ­βλή­μα­τα- χρη­σι­μο­ποιεί η κυβέρ­νη­ση για να στη­ρί­ξει τα μεγά­λα του­ρι­στι­κά γρα­φεία και τους ξενο­δό­χους. Ενώ το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας έκα­νε συστά­σεις ώστε να μην πραγ­μα­το­ποι­η­θεί καμία εκδρο­μή δεν φρό­ντι­σε με τις ανά­λο­γες νομο­θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις να επι­στρα­φούν τα χρή­μα­τα στους γονείς από τα πρα­κτο­ρεία τουρισμού.

Οι λαϊ­κές οικο­γέ­νειες έχουν πλη­ρώ­σει από το υστέ­ρη­μά τους για τη συμ­με­το­χή των παι­διών τους στις εκδρο­μές των σχο­λεί­ων (από 200 έως 600 ευρώ) και τα χρή­μα­τα αυτά τα έχουν ανά­γκη. Αντί των χρη­μά­των, λαμ­βά­νουν την ενη­μέ­ρω­ση ότι αντί της επι­στρο­φής των χρη­μά­των, θα πάρουν Voucher ισχύ­ος 18 μηνών!!!

Τόσο το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας όσο και τα πρα­κτο­ρεία γνώ­ρι­ζαν και γνω­ρί­ζουν πολύ καλά πως οι εκδρο­μές που ανε­στά­λη­σαν είναι αδύ­να­τον να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν σε άλλο χρό­νο λόγω των ιδιαι­τε­ρο­τή­των που υπάρ­χουν (απο­φοί­τη­ση μαθη­τών, πιθα­νόν άλλος μειο­δό­της εκδρο­μής την επό­με­νη σχο­λι­κή χρο­νιά κ.ά.).

Το θέμα αφο­ρά χιλιά­δες γονείς σε όλη την Ελλά­δα που κατέ­βα­λαν τα χρή­μα­τα από το υστέ­ρη­μα τους για να συμ­με­τέ­χουν τα παι­διά τους στις σχο­λι­κές εκδρο­μές (εσω­τε­ρι­κό και εξω­τε­ρι­κό) στα πλαί­σια της εκπαι­δευ­τι­κής διαδικασίας.

Η κυβέρ­νη­ση αντί λοι­πόν να λύσει το πρό­βλη­μα με μια νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση, με ΠΝΠ (ΦΕΚ 84 13/04/20 άρθρο 70) έδω­σε τη δυνα­τό­τη­τα στα Του­ρι­στι­κά Πρα­κτο­ρεία (“…να προ­σφέ­ρουν στον πελά­τη (γονέα) αντί της επι­στρο­φής χρη­μά­των ισό­πο­σο πιστω­τι­κό σημεί­ω­μα (Voucher) ισχύ­ος δεκα­ο­κτώ (18) μηνών από την ημε­ρο­μη­νία έκδο­σης του».

Το θέμα ανέ­δει­ξε με δρά­σεις της η Ανώ­τα­τη Συνο­μο­σπον­δία Γονέ­ων Μαθη­τών Ελλά­δας (ΑΣΓΜΕ) ζητώ­ντας την άμε­ση επι­στρο­φή των χρη­μά­των στους γονείς. Απευ­θύν­θη­καν ακό­μη και στον ίδιο τον πρω­θυ­πουρ­γό όπως και στα κόμ­μα­τα. Απά­ντη­ση καμία. Αντί­θε­τα το υπουρ­γείο με απρο­κά­λυ­πτο τρό­πο τοπο­θε­τή­θη­κε ως εκπρό­σω­πος των του­ρι­στι­κών πρα­κτό­ρων και υπε­ρα­μύν­θη­κε της ΠΝΠ δηλώ­νο­ντας χωρίς ίχνος ντρο­πής ότι οι γονείς θα πάρουν τα χρή­μα­τά τους πίσω μετά από 18 μήνες και πρό­σκαι­ρα δανεί­ζουν τα του­ρι­στι­κά γρα­φεία για να επι­βιώ­σουν και ότι όλοι πρέ­πει να βάλου­με πλά­τη στις ιδιαί­τε­ρες συν­θή­κες που διανύουμε!!!

Και αυτό σε μια περί­ο­δο που χιλιά­δες λαϊ­κές οικο­γέ­νειες αντι­με­τω­πί­ζουν σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα με τις δου­λειές τους, ζουν σε συν­θή­κες ανα­στο­λής εργα­σί­ας, εκ περι­τρο­πής εργα­σί­ας, έχουν απο­λυ­θεί και έχουν άμε­ση ανά­γκη τα χρή­μα­τά τους

Ταυ­τό­χρο­να το θέμα με συνε­χείς παρεμ­βά­σεις του ανέ­δει­ξε το ΚΚΕ, τόσο με Επί­και­ρη Ερώ­τη­ση στη Βου­λή όσο και με παρέμ­βα­σή του στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο. Θέτει επι­τα­κτι­κά το αίτη­μα για πλή­ρη απο­ζη­μί­ω­ση των μαθη­τών και των οικο­γε­νειών τους για τις φετι­νές σχο­λι­κές εκδρο­μές που ανε­στά­λη­σαν ή ακυ­ρώ­θη­καν λόγω της πανδημίας

Η ΑΣΓΜΕ από την πλευ­ρά της καθι­στά ξεκά­θα­ρο ότι ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

«Σε περί­ο­δο παν­δη­μί­ας αντι­με­τω­πί­ζουν σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα με τις δου­λειές τους, ζουν σε συν­θή­κες ανα­στο­λής εργα­σί­ας, εκ’ περι­τρο­πής εργα­σί­ας, έχουν απο­λυ­θεί και έχουν άμε­ση ανά­γκη τα χρή­μα­τά τους δήλω­σε ότι όλοι πρέ­πει να βάλου­με πλά­τη στις ιδιαί­τε­ρες συν­θή­κες που διανύουμε».

vaucher1

vaucher

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο