Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σλοβακία: Ο υποστηρικτής του Πούτιν Ρόμπερτ Φίτσο κέρδισε τις εκλογές

Ο πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός της Σλο­βα­κί­ας Ρόμπερτ Φίτσο, το λαϊ­κι­στι­κό κόμ­μα Smer-SD του οποί­ου κέρ­δι­σε στις εκλο­γές του Σαβ­βά­του, πιθα­να να αλλά­ξει τις διπλω­μα­τι­κές ισορ­ρο­πί­ες για τη χώρα του υπέρ της Μόσχας.

Η Σλο­βα­κία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει προ­σφέ­ρει σημα­ντι­κή στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια στην Ουκρα­νία μετά τη ρωσι­κή εισβο­λή, τον Φεβρουά­ριο του 2022.

Η απερ­χό­με­νη κυβέρ­νη­ση της Σλο­βα­κί­ας υπήρ­ξε πιστή στο ΝΑΤΟ και στα­θε­ρός σύμ­μα­χος του Ζελέν­σκι, στέλ­νο­ντας πυραύ­λους και ελι­κό­πτε­ρα, ενώ δώρι­σε όλα τα προς από­συρ­ση μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη MiG-29 στην Ουκρανία.

Όμως, αν το κόμ­μα του έρθει στην εξου­σία, η Σλο­βα­κία δεν θα στεί­λει πλέ­ον «ούτε μία σφαί­ρα» στην Ουκρα­νία, είχε δηλώ­σει πρό­σφα­τα ο 59χρονος, ο οποί­ος απορ­ρί­πτει τους χαρα­κτη­ρι­σμούς «λαϊ­κι­στής» και «δημα­γω­γός».

Ο Φίτσο θαυ­μά­ζει τον Ρώσο πρό­ε­δρο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν. Ο πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός είχε δηλώ­σει πρό­σφα­τα ότι «ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία ξεκί­νη­σε το 2014 όταν Ουκρα­νοί φασί­στες σκό­τω­σαν αμά­χους ρωσι­κής κατα­γω­γής», επα­να­λαμ­βά­νο­ντας το αφή­γη­μα της Μόσχας.

Εξάλ­λου ο Σλο­βά­κος πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός έχει επι­ση­μά­νει ότι δεν θα επι­τρέ­ψει τη σύλ­λη­ψη του Πού­τιν, ενα­ντί­ον του οποί­ου έχει εκδώ­σει ένταλ­μα σύλ­λη­ψης το Διε­θνές Ποι­νι­κό Δικα­στή­ριο, αν κάποια στιγ­μή επι­σκε­φθεί τη χώρα.

Δικη­γό­ρος που μιλά καλά αγγλι­κά, ο Φίτσο εκπρο­σώ­πη­σε τη χώρα του στο Ευρω­παϊ­κό Δικα­στή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των στο Στρα­σβούρ­γο από το 1994 ως το 2000.

Όμως αν και χαι­ρέ­τι­σε την έντα­ξη της Σλο­βα­κί­ας στην ευρω­ζώ­νη ως «μια ιστο­ρι­κή από­φα­ση», πλέ­ον επι­τί­θε­ται ανοι­κτά στην ΕΕ.

 

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο