Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΟΥΔΑΝ: Απειλή μαζικού λιμού για 18 εκατομμύρια

Αντι­μέ­τω­πο με την απει­λή μαζι­κού λιμού είναι πλέ­ον το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του σου­δα­νι­κού λαού, εντε­κά­μι­ση μήνες από την έναρ­ξη του πολέ­μου στις 15 Απρι­λί­ου 2023, ανά­με­σα στον Σου­δα­νό Πρό­ε­δρο και αρχη­γό του τακτι­κού στρα­τού Αμπ­ντέλ Φατάχ Μπουρ­χάν και τον αρχη­γό των παρα­στρα­τιω­τι­κών «Δυνά­με­ων Ταχεί­ας Επέμ­βα­σης», Μοχά­μεντ Χ. Ντάγκαλο.

Η Εντεμ Γουο­σόρ­νου, εκπρό­σω­πος του επι­κε­φα­λής του Γρα­φεί­ου Συντο­νι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Υπο­θέ­σε­ων του ΟΗΕ (OCHA), Μάρ­τιν Γκρί­φι­θς, τόνι­σε πως το Σου­δάν υφί­στα­ται «μια από τις χει­ρό­τε­ρες ανθρω­πι­στι­κές κατα­στρο­φές της σύγ­χρο­νης ιστο­ρί­ας». Η ίδια κατήγ­γει­λε ότι «η διε­θνής κοι­νό­τη­τα έχει εγκα­τα­λεί­ψει στην τύχη του τον σου­δα­νι­κό λαό».

Υπο­λο­γί­ζε­ται πως μένουν συχνά νηστι­κοί για περισ­σό­τε­ρο από μια μέρα πάνω από 18 εκα­τομ­μύ­ρια Σου­δα­νοί που αντι­με­τω­πί­ζουν «οξεία δια­τρο­φι­κή ανα­σφά­λεια», σε αριθ­μό υψη­λό­τε­ρο κατά 10 εκα­τομ­μύ­ρια από το αντί­στοι­χο περ­σι­νό διά­στη­μα του 2023, πριν καν αρχί­σει ο εμφύ­λιος πόλε­μος. Εκτι­μά­ται επί­σης πως ανά­με­σά τους υπάρ­χουν του­λά­χι­στον 730.000 παι­δά­κια που υπο­φέ­ρουν επί­σης από οξύ υποσιτισμό.

Αυτά ενώ ένα μεγά­λο μέρος των Σου­δα­νών εκτο­πι­σμέ­νων αμά­χων και των προ­σφύ­γων πέφτει θύμα εν μέσω σφο­δρών συγκρού­σε­ων, ενώ συχνές είναι οι καταγ­γε­λί­ες για σεξουα­λι­κή κακοποίηση.

Από τις 15 Απρι­λί­ου 2023 υπο­λο­γί­ζε­ται πως έχουν σκο­τω­θεί πάνω από 14.000 Σου­δα­νοί (οι περισ­σό­τε­ροι άμα­χοι) και έχουν μεί­νει χωρίς δου­λειά, εισο­δή­μα­τα και τρό­φι­μα πάνω από 25.000.000 άμα­χοι, που είναι περί­που το μισό του συνο­λι­κού πληθυσμού.

Πηγή: 902

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο