Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιτραπέζιο παιχνίδι για τυφλούς, από τουβλάκια, κατασκεύασαν μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης

Ένα έξυ­πνο επι­τρα­πέ­ζιο παι­χνί­δι για άτο­μα με προ­βλή­μα­τα όρα­σης, από επα­να­χρη­σι­μο­ποι­η­μέ­να του­βλά­κια, κατά­φε­ραν να δημιουρ­γή­σουν μαθη­τές του Ειδι­κού Γυμνα­σί­ου — Λυκεί­ου Κωφών και Βαρή­κο­ων Θεσ­σα­λο­νί­κης, με τη βοή­θεια και την καθο­δή­γη­ση καθη­γη­τών τους. Πρό­κει­ται για το παι­χνί­δι TriGo, ένα επι­τρα­πέ­ζιο παι­χνί­δι άκρως συμπε­ρι­λη­πτι­κό που ξεπερ­νά­ει την ψυχα­γω­γία, με στό­χο να προ­ά­γει τη συμ­με­το­χι­κό­τη­τα και να προ­σφέ­ρει χαρά στους παί­κτες όλων των ικανοτήτων.
«Το TriGO είναι προ­σβά­σι­μο σε άτο­μα με προ­βλή­μα­τα όρα­σης φέρο­ντας οδη­γί­ες στα ελλη­νι­κά και στη γρα­φή Braille. Το όνο­μα του έχει διπλή σημα­σία. Όχι μόνο απο­τί­ει φόρο τιμής στο κλα­σι­κό παι­χνί­δι Triliza, αλλά ενσω­μα­τώ­νει τη λέξη “go”, προ­τρέ­πο­ντας τον κόσμο να εκμη­δε­νί­ζει τους απο­κλει­σμούς και να γίνει συμ­με­το­χι­κός» ανα­φέ­ρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθη­γή­τρια Φυσι­κής Αγω­γής του σχο­λεί­ου Ιωάν­να Φωτιάδου.

Πώς γεν­νή­θη­κε η ιδέα

Η ιδέα ξεκί­νη­σε όταν μία καθη­γή­τρια έφε­ρε στο σχο­λείο ένα μεγά­λο κου­τί με επώ­νυ­μα του­βλά­κια. Εκεί­νη την επο­χή στο σχο­λείο οργά­νω­ναν το χρι­στου­γεν­νιά­τι­κο μπα­ζάρ και προ­σπα­θού­σαν να φτιά­ξουν προ­ϊ­ό­ντα για να που­λή­σουν. Οι μαθη­τές σκέ­φτη­καν να αξιο­ποι­ή­σουν τα του­βλά­κια δημιουρ­γώ­ντας κοσμή­μα­τα. Έτσι γεν­νή­θη­κε η ιδέα, η οποία εξε­λί­χθη­κε στο δημιουρ­γι­κό παι­χνί­δι TriGO, αφορ­μή για τη δημιουρ­γία του οποί­ου στά­θη­κε η διά­γνω­ση ενός συμ­μα­θη­τή των παι­διών με τυφλοκώφωση.
«Το σχο­λείο μας ευαι­σθη­το­ποι­ή­θη­κε πάνω σε θέμα­τα τυφλό­τη­τας κι έτσι γεν­νή­θη­κε η ιδέα να φτιά­ξου­με κάτι που θα είναι προ­σβά­σι­μο για όλους. Το πάθος των παι­διών για ένα καλύ­τε­ρο και πιο συμπε­ρι­λη­πτι­κό κόσμο οδή­γη­σε σε αυτές τις δύο ιδέ­ες» επι­ση­μαί­νει η κ. Φωτιάδου.

Πώς παί­ζε­ται

Το TriGO εξα­σφα­λί­ζει ότι άτο­μα όλων των ηλι­κιών και ικα­νο­τή­των μπο­ρούν να το απο­λαύ­σουν, ενι­σχύ­ο­ντας τις γνω­στι­κές δεξιό­τη­τες και τη δημιουργικότητα.
Το παι­χνί­δι είναι για δύο παί­κτες που παί­ζουν εναλ­λάξ. Οι παί­κτες έχουν από τρία πιό­νια (τετρά­γω­να και στρόγ­γυ­λα του­βλά­κια) και παί­ζο­ντας εναλ­λάξ προ­σπα­θούν να κάνουν πρώ­τοι TriGO, βάζο­ντας τρία σύμ­βο­λα στη σει­ρά προς κάθε κατεύ­θυν­ση (ορι­ζό­ντια, κάθε­τα ή δια­γώ­νια), εμπο­δί­ζο­ντας ταυ­τό­χρο­να τον αντί­πα­λό τους. Όταν τοπο­θε­τή­σουν και τα τρία τους πιό­νια, τότε κάθε φορά έχουν το δικαί­ω­μα να μετα­κι­νούν σε μία ελεύ­θε­ρη θέση ένα μονά­χα πιό­νι. Νικη­τής είναι ο παί­κτης που θα σχη­μα­τί­σει πρώ­τος TriGO.
Πρό­κει­ται για ένα παι­χνί­δι χωρίς απο­κλει­σμούς. Οι παί­κτες μπο­ρούν να δια­κρί­νουν τα του­βλά­κια με την αφή, υπο­βοη­θού­με­νοι από δεί­κτες αφής. Οι δίγλωσ­σες οδη­γί­ες διευ­κο­λύ­νουν περαι­τέ­ρω την κατα­νό­η­ση, καθι­στώ­ντας το παι­χνί­δι προ­σι­τό σε μια δια­φο­ρε­τι­κή βάση παι­κτών. Οι παί­κτες ανα­πτύσ­σουν την κινη­τι­κή λει­τουρ­γία των χεριών τους και την ικα­νό­τη­τά τους να χει­ρί­ζο­νται αντι­κεί­με­να με ακρί­βεια κάτι ιδιαί­τε­ρα χρή­σι­μο για τυφλούς παίκτες.
«Το TriGO προ­σφέ­ρει δια­σκέ­δα­ση, κοι­νω­νι­κή διά­δρα­ση, ψυχο­με­τρι­κή άσκη­ση, ανά­πτυ­ξη λει­τουρ­γιών και ευκαι­ρί­ες εκπαί­δευ­σης. Οι παί­κτες πρέ­πει να σκε­φτούν τις κινή­σεις τους, να επι­λέ­ξουν τις κατάλ­λη­λες στρα­τη­γι­κές και να λύσουν προ­βλή­μα­τα. Αυτό μπο­ρεί να βελ­τιώ­σει τις γνω­στι­κές λει­τουρ­γί­ες τους και να παρέ­χει άσκη­ση της μνή­μης, της λογι­κής και της συγκέ­ντρω­σης» τονί­ζει η κ. Φωτιάδου.
Το Ειδι­κό Γυμνά­σιο — Λύκειο Κωφών και Βαρη­κό­ων Θεσ­σα­λο­νί­κης, είναι το μονα­δι­κό εξει­δι­κευ­μέ­νο σχο­λείο στην ευρύ­τε­ρη Περι­φέ­ρεια της Μακε­δο­νί­ας, Θρά­κης και Θεσ­σα­λί­ας, που παρέ­χει ισό­τι­μη δευ­τε­ρο­βάθ­μια εκπαί­δευ­ση σε κωφούς και βαρή­κο­ους μαθη­τές και μαθή­τριες. Στε­γά­ζε­ται στις εγκα­τα­στά­σεις του Εθνι­κού Ιδρύ­μα­τος Κωφών στο Πανό­ρα­μα Θεσσαλονίκης.

Η εικο­νι­κή μαθη­τι­κή επι­χεί­ρη­ση Let’s go και το JA Greece

Το σχο­λείο συμ­με­τέ­χει κάθε χρό­νο σε ποι­κί­λα εκπαι­δευ­τι­κά προ­γράμ­μα­τα (περι­βαλ­λο­ντι­κά, πολι­τι­στι­κά, στα­διο­δρο­μί­ας κ.α.) με στό­χο την από­κτη­ση περαι­τέ­ρω γνώ­σε­ων κι εμπει­ριών και την ανά­πτυ­ξη δεξιο­τή­των. Έτσι επέ­λε­ξαν και αυτό της Εικο­νι­κής Επι­χεί­ρη­σης. Πρό­κει­ται για ένα πρό­γραμ­μα που βασί­ζε­ται στο διε­θνές Company Program και υλο­ποιεί­ται σε 117 χώρες. Στο εν λόγω πρό­γραμ­μα εννιά μαθητές/τριες δημιούρ­γη­σαν μια εικο­νι­κή μαθη­τι­κή (δηλ. μη νομι­κά συστα­θεί­σα) επι­χεί­ρη­ση, τη Let’s go, στο πλαί­σιο του προ­γράμ­μα­τος του Junior Achievement Greece, κατα­νο­ώ­ντας όλα τα στά­δια της δημιουρ­γί­ας, λει­τουρ­γί­ας και ρευ­στο­ποί­η­σής της. Σχε­δί­α­σαν και παρή­γα­γαν προ­ϊ­ό­ντα που αντα­πο­κρί­νο­νται σε δια­πι­στω­μέ­νες κοι­νω­νι­κές ανά­γκες και δια­κρί­νο­νται από και­νο­τό­μα χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Η Let’s go είναι μία εται­ρεία που επα­να­χρη­σι­μο­ποιεί επώ­νυ­μα του­βλά­κια δημιουρ­γώ­ντας, πέραν του παι­χνι­διού και αξε­σουάρ μόδας.
Οι καθη­γη­τές που βοή­θη­σαν για την υλο­ποί­η­ση της εικο­νι­κής επι­χεί­ρη­σης και του παι­χνι­διού είναι κοι­νω­νι­κή λει­τουρ­γός Καλ­λιό­πη Σιβή, η καθη­γή­τρια Φυσι­κής Αγω­γής Ιωάν­να Φωτιά­δου, η χημι­κός Χρι­στί­να Παπα­ευαγ­γέ­λου, η φιλό­λο­γος Μαρία Παλ­πά­νη και η μαθη­μα­τι­κός Όλγα Εμμανουηλίδου.
Τα αξε­σουάρ μόδας της εικο­νι­κής επι­χεί­ρη­σης αφο­ρούν χει­ρο­ποί­η­τες κατα­σκευ­ές απο­κλει­στι­κά από επα­να­χρη­σι­μο­ποι­η­μέ­να επώ­νυ­μα του­βλά­κια, τα οποία δια­φέ­ρουν σε σχή­μα, μέγε­θος και χρώ­μα. Κάθε αξε­σουάρ είναι μονα­δι­κό. Επί­σης, υπάρ­χουν ειδι­κές εκδό­σεις ανά­λο­γα με την επο­χή, όπως Xmas Edition, Valentine Edition, Summer Edition, Halloween Edition, March Edition.
«Το όνο­μα Let’s go προ­έ­κυ­ψε από τη παρό­τρυν­ση που θέλου­με να δώσου­με στους κατα­να­λω­τές να είναι σκε­πτό­με­νοι σχε­τι­κά με το περι­βάλ­λον. Το μότο μας είναι το Let’s go circular living. Έτσι, αυτό που ξεκί­νη­σε ως ένα κοι­νό πάθος για τη βιω­σι­μό­τη­τα και η επι­θυ­μία να υπάρ­ξει θετι­κός αντί­κτυ­πος στη ζωή των ατό­μων με προ­βλή­μα­τα όρα­σης μετα­τρά­πη­κε στο Let’s go — ένα εγχεί­ρη­μα που τρο­φο­δο­τεί­ται από τη δημιουρ­γι­κό­τη­τα, την συμπε­ρί­λη­ψη και την ενό­τη­τα. Η Let’s go επι­διώ­κει να γεφυ­ρώ­σει το χάσμα μετα­ξύ του γραμ­μι­κού και κυκλι­κού μοντέ­λου παρα­γω­γής και να διευ­κο­λύ­νει τη μετά­βα­ση από την γραμ­μι­κή (take-make-dispose) στην κυκλι­κή οικο­νο­μία. Στην επι­δί­ω­ξη ενός κόσμου χωρίς απο­κλει­σμούς, το όρα­μά μας επε­κτεί­νε­ται πέρα από τη βιώ­σι­μη μόδα και την κυκλι­κή οικο­νο­μία. Μέσω της δέσμευ­σής μας να καταρ­ρί­πτου­με τα εμπό­δια, στο­χεύ­ου­με να επα­να­προσ­διο­ρί­σου­με τα όρια της μόδας και του παι­χνι­διού ώστε να τα απο­λαμ­βά­νουν όλοι, ανε­ξάρ­τη­τα από τις ικα­νό­τη­τές τους», επι­ση­μαί­νει η κ. Φωτιάδου.

Βρα­βεύ­σεις και διαγωνισμοί

Το Ειδι­κό Γυμνά­σιο-Λύκειο Κωφών και Βαρη­κό­ων Θεσ­σα­λο­νί­κης έχει βρα­βευ­τεί με το Βρα­βείο «Καλύ­τε­ρο Περί­πτε­ρο» για την Εικο­νι­κή Επι­χεί­ρη­ση Let’s Go, ενώ φέτος συμ­με­τέ­χει στο δια­γω­νι­σμό για το βρα­βείο του Public Choice Award https://jagreece.org/promovoting/ , με το δια­φη­μι­στι­κό σποτ https://www.youtube.com/shorts/mH5F1U02O04?app=desktop
Η ψηφο­φο­ρία θα διαρ­κέ­σει από 18 Μαρ­τί­ου έως 29 Μαρτίου.
Όσον αφο­ρά το επι­τρα­πέ­ζιο παι­χνί­δι TriGO, έχει δια­τε­θεί από το σχο­λείο δωρε­άν σε διά­φο­ρες δημό­σιες δομές που φιλο­ξε­νούν άτο­μα με προ­βλή­μα­τα όρα­σης, μετα­ξύ αυτών στη Σχο­λή Τυφλών Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΚΕΑΤ), στο Δημο­τι­κό Σχο­λείο Τυφλω­κω­φών Καλ­λι­θέ­ας και στον Σύλ­λο­γο Συν­δρό­μου Down Θεσ­σα­λο­νί­κης, ενώ δια­τί­θε­ται προς πώλη­ση στο ευρύ κοι­νό στα 22 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο