Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία: “Βάζουν στην ηλεκτρική καρέκλα τους ηλικιωμένους στα Γηροκομεία”

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

H κρι­τι­κή του καθη­γη­τή Γηρια­τρι­κής Yngve Gustafsson είναι σκλη­ρή με αφορ­μή την περί­πτω­ση ασθε­νή 81 χρο­νών που επέ­ζη­σε του Covid-19 μετά από επι­μο­νή της οικο­γέ­νειάς του.

Ο για­τρός του Γηρο­κο­μεί­ου που αρρώ­στη­σε ο ηλι­κιω­μέ­νος συνέ­στη­σε παρη­γο­ρη­τι­κή αγω­γή, για να μην υπο­φέ­ρει μέχρι τον θάνα­τό του, χωρίς καν να εξε­τά­σει τον ασθενή. 

-Η εξέ­τα­ση ασθε­νή από το τηλέ­φω­νο και η αγω­γή που πρό­τει­νε είναι καθο­ρι­στι­κή για την ζωή του ασθε­νούς. Δεν του έδω­σε ούτε μια ευκαι­ρία να ζήσει. Είναι έξω από κάθε κρι­τι­κή και έξω από την αισθη­τι­κή θερά­πο­ντος ιατρού, δηλώ­νει ο καθη­γη­τής Gustavsson.

Ούτε ο ίδιος ο ασθε­νής ούτε οι συγ­γε­νείς τους γνώ­ρι­ζαν την από­φα­ση του για­τρού. Η αγω­γή απο­φα­σί­στη­κε από το τηλέ­φω­νο σε συνεν­νό­η­ση με την νοσο­κό­μα, γρά­φει η εφη­με­ρί­δα Dagens Nyheter. 

O γιός του ηλι­κιω­μέ­νου το έμα­θε από το Γηρο­κο­μείο όταν πήρε τηλέ­φω­νο για να ζητή­σει να βάλουν ορό με θρε­πτι­κά στοι­χεία στον πατέ­ρα του. Του εξή­γη­σαν ότι είναι ετοι­μο­θά­να­τος και να προ­ε­τοι­μα­στεί να τον απο­χαι­ρε­τή­σει για πάντα.

-Του είχαν δώσει μορ­φί­νη και ήταν ναρκωμένος. 

Αντί να του δώσουν βασι­κή θερα­πεία για ηλι­κιω­μέ­νους που έχουν Covid-19 τού έδω­σαν μορ­φί­νη. Φυσι­κά τότε πεθαί­νεις, δηλώ­νει ο γιός του.

-Είναι ένα είδος ευθα­να­σί­ας. Αν δεν είχα­με παρέμ­βει θα τον είχαν σκοτώσει. 

Μόλις απευ­θύν­θη­κα στους υπεύ­θυ­νους και στις εφη­με­ρί­δες τότε του έδω­σαν τα κανο­νι­κά του φάρ­μα­κα για την αραί­ω­ση του αίμα­τος που παίρ­νει.  Σχε­δόν αμέ­σως συνήλ­θε και σήμε­ρα είναι υγι­ής, συνε­χί­ζει ο γιός του Thomas Johansson. 

Ο καθη­γη­τής Γηρια­τρι­κής του Πανε­πι­στη­μί­ου Umeå Yngve Gustafsson δηλώ­νει στην εφη­με­ρί­δα Aftonbladet. 

“Γίνο­νται δια­κρί­σεις στους άρρω­στους ηλι­κιω­μέ­νους στα Γηρο­κο­μεία. Δέχο­μαι τηλέ­φω­να από πολ­λούς ανα­στα­τω­μέ­νους συγ­γε­νείς  που διη­γού­νται πως οι δικοί τους άνθρω­ποι δεν παίρ­νουν θεραπεία. 

Αν δού­με τους αριθ­μούς από όσους πήραν θερα­πεία για Covid-19 σε γηρια­τρι­κές κλι­νι­κές το 70–80% έχει επι­στρέ­ψει στο σπί­τι τους ή στο Γηροκομείο. 

Σε όσους παρα­μέ­νουν στα Γηρο­κο­μεία στην ουσία δίνουν παρη­γο­ρη­τι­κή αγω­γή, τους χορη­γούν μορ­φί­νη και midazolam och haldol για να απο­τρέ­ψουν τους εμε­τούς που προ­κα­λεί η μορ­φί­νη. Αυτός ο συν­δυα­σμός οδη­γεί κατά 100% στον θάνα­το επει­δή εμπο­δί­ζει την ανα­πνοή και την εισπνοή οξυγόνου.

inbound6767156175050926714

Το χαρα­κτη­ρι­στι­κό μιας ίωσης στους ηλι­κιω­μέ­νους είναι ότι τα έχουν χαμένα.

Όταν παρου­σιά­σουν αυτή την εικό­να αμέ­σως χαρα­κτη­ρί­ζο­νται σαν ετοι­μο­θά­να­τοι από τους για­τρούς και αυτό είναι παρανοϊκό.

Αντί να τους δώσουν αντι­βί­ω­ση για να προ­στα­τεύ­σουν τους πνεύ­μο­νες, τους καταδικάζουν. 

Η “εξέ­τα­ση” και ο καθο­ρι­σμός αγω­γής από το τηλέ­φω­νο είναι απα­ρά­δε­κτος τρό­πος να αντι­με­τω­πί­ζεις αδύ­να­μους ανθρώ­πους χωρίς κατάλ­λη­λη διά­γνω­ση και θεραπεία.

Δεν είναι βοή­θεια ευθα­να­σί­ας είναι δολο­φο­νία. Είναι σαν να βάζεις τους ανθρώ­πους στην ηλε­κτρι­κή καρέ­κλα. Είναι κατά 100% ένας απο­τε­λε­σμα­τι­κός τρό­πος να τους σκοτώσεις”.

Κατά την Σου­η­δι­κή πρα­κτι­κή μετά τις καταγ­γε­λί­ες θα συγκρο­τη­θεί επι­τρο­πή για να ελέγ­ξει την αντι­με­τώ­πι­ση των ηλι­κιω­μέ­νων σε μια χώρα που ξεπέ­ρα­σε τους 4000 νεκρούς και το 70% από αυτούς είναι πάνω από 70 χρο­νών και πεθαί­νουν στο κρε­βά­τι του Γηροκομείου.

Η Σου­η­δία είναι πρώ­τη χώρα στον κόσμο σε πυκνό­τη­τα θανά­των ανά 100.000 κατοί­κους επι­μέ­νο­ντας σε μία στρα­τη­γι­κή που δεν έχει απο­δώ­σει την ανα­με­νό­με­νη ανο­σία. Μόνο το 7,3% των κατοί­κων της Στοκ­χόλ­μης έχει απο­κτή­σει αντι­σώ­μα­τα, και το 4,5% της υπό­λοι­πης χώρας. 

Συνε­χί­ζε­ται έτσι η εξα­σφά­λι­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας του κεφα­λαί­ου σε βάρος της υγεί­ας και της ζωής του λαού και ιδιαί­τε­ρα των παλαί­μα­χων της δου­λειάς που αντι­με­τω­πί­ζο­νται σαν βάρος που πρέ­πει να το ξεφορτωθούν.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο