Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία εκλογές: Ρυθμιστής η Ακροδεξιά σύμφωνα με τα Exit Poll

Η κεντρο­δε­ξιά Συμ­μα­χία της αντι­πο­λί­τευ­σης έχει εξαι­ρε­τι­κά μικρό προ­βά­δι­σμα ένα­ντι των αυτο­προσ­διο­ρι­ζό­με­νων κεντρο­α­ρι­στε­ρών κομ­μά­των στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές που διε­ξή­χθη­σαν σήμε­ρα στη Σου­η­δία, σύμ­φω­να με δημο­σκό­πη­ση του δημό­σιου τηλε­ο­πτι­κού δικτύ­ου SVT που δόθη­κε σήμε­ρα το βρά­δυ στη δημοσιότητα.

Το αντι­με­τα­να­στευ­τι­κό, εθνι­κι­στι­κό κόμ­μα των Σου­η­δών Δημο­κρα­τών κατέ­γρα­ψε σημα­ντι­κή αύξη­ση του ποσο­στού του, όπως ανα­με­νό­ταν, αφή­νο­ντας τόσο τη δεξιά συμ­μα­χία όσο και την αρι­στε­ρή να απέ­χουν πολύ από την πλειοψηφία.

Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Σου­η­δί­ας «κατέ­βη­κε» μετά από πολ­λά χρό­νια με δικά του ψηφο­δέλ­τια (όλα δεί­χνουν πως δεν θα μπει στην Βου­λή), έχει ήδη τοπο­θε­τη­θεί, δηλώ­νο­ντας πως και αυτές οι εκλο­γές δεν πρό­κει­ται να δώσουν λύση στα προ­βλή­μα­τα της εργα­τι­κής τάξης, όποιος συν­δυα­σμός και να επικρατήσει.

Στό­χος του είναι η ανά­πτυ­ξη της ταξι­κής πάλης στους χώρους δου­λειάς, η κατά­κτη­ση θέσε­ων στα Συν­δι­κά­τα, για να ανοί­ξει ο δρό­μος για την ορι­στι­κή λύση των προ­βλη­μά­των που είναι μόνο ο Σοσιαλισμός.

Στην Σου­η­δία οι εκλο­γές έχουν ένα ιδιαί­τε­ρο χαρα­κτη­ρι­στι­κό. Σημειώ­νου­με εδώ ότι το εκλο­γι­κό σύστη­μα είναι η Απλή ανα­λο­γι­κή αλλά με όριο 4% για την είσο­δο στην Βου­λή, γεγο­νός που απο­κλεί­ει τις άλλες φωνές να ακου­στούν στην Βου­λή και βεβαί­ως ευνο­εί την ψηφο­κλο­πή από τα μεγά­λα κόμματα.

Κάθε κόμ­μα μετρά τα ποσο­στά του αλλά ταυ­τό­χρο­να, άτυ­πα, προ­σμε­τρά­ται και το σύνο­λο των ποσο­στών που παίρ­νουν τα δυο μπλοκ των κομ­μά­των που είναι στην Βου­λή, το «κόκ­κι­νο» και το “μπλε”, που είναι δια­μορ­φω­μέ­να από την δεκα­ε­τία του ‘70.

Το “κόκ­κι­νο” μπλοκ Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες, Κόμ­μα Περι­βάλ­λο­ντος, “Αρι­στε­ρό”: 140 βουλευτές.

Το “μπλέ’  Συντη­ρη­τι­κοί, Κέντρο, Χρι­στια­νο­δη­μο­κρά­τες, Φιλε­λεύ­θε­ροι: 141 βουλευτές

“Σου­η­δοί Δημο­κρά­τες”, Ακρο­δε­ξιοί: 68

Ανα­λυ­τι­κά:

Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες 26,2% από 31% το 2014

Ακρο­δε­ξιά 19,2% από 13%

Συντη­ρη­τι­κοί 17,8 από 23,3%

Κόμ­μα Περι­βάλ­λο­ντος 4,2% από 6,9%

Αρι­στε­ρό 9% από 5,7 %

Κέντρο 9,2 από 6,11

Φιλε­λεύ­θε­ροι 5,5 % από 5,42

Χρι­στια­νο­δη­μο­κρά­τες 7,4% από 4,5

Ο εκλο­γο­λό­γος Χέν­ρικ Όσκαρ­σον δεν ανα­μέ­νει ωστό­σο ότι οι ακρο­δε­ξιοί θα συμ­με­τέ­χουν στην κυβέρ­νη­ση, διό­τι δεν δια­θέ­τουν εν δυνά­μει κυβερ­νη­τι­κούς εταί­ρους: «Το πιο συναρ­πα­στι­κό σε αυτές τις εκλο­γές είναι αν το παρα­δο­σια­κό σύστη­μα των δύο πολι­τι­κών στρα­το­πέ­δων Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών και Πρα­σί­νων ενα­ντί­ον Συντη­ρη­τι­κών περά­σει εν τέλει στην ιστο­ρία», λέει ο Σου­η­δός ειδι­κός. Ουδείς ωστό­σο μπο­ρεί να απο­κλεί­σει μια μετε­κλο­γι­κή συνερ­γα­σία Συντη­ρη­τι­κών και ακρο­δε­ξιών, όπως συμ­βαί­νει από το 2013 στη γει­το­νι­κή Νορ­βη­γία. Πιθα­νό θεω­ρεί­ται και το μοντέ­λο της Δανί­ας, όπου οι λαϊ­κι­στές του κόμ­μα­τος Danske Folkeparti στη­ρί­ζουν συντη­ρη­τι­κή κυβέρ­νη­ση μειο­ψη­φί­ας, επι­βάλ­λο­ντας μια όλο και σκλη­ρό­τε­ρη προ­σφυ­γι­κή πολι­τι­κή. Ίσως οι Σου­η­δοί Δημο­κρά­τες να προ­τι­μή­σουν αυτόν το ρόλο, που είναι σαφέ­στα­τα ευκο­λό­τε­ρος και με μεγα­λύ­τε­ρη επιρ­ροή από ότι μια ενδε­χό­με­νη συμ­με­το­χή σε κυβέρ­νη­ση συνεργασίας.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο