Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σπάνια διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο, ορατή και από την Ελλάδα στις 11 Νοεμβρίου

Ένα σχε­τι­κά σπά­νιο αστρο­νο­μι­κό φαι­νό­με­νο θα μπο­ρούν να παρα­κο­λου­θή­σουν και οι Έλλη­νες τη Δευ­τέ­ρα 11 Νοεμ­βρί­ου, καθώς ο Ερμής, ο μικρό­τε­ρος πλα­νή­της του ηλια­κού μας συστή­μα­τός και ο πιο κοντι­νός στο καυ­τό άστρο μας, θα κινη­θεί ανά­με­σα στη Γη και τον Ήλιο και θα φαί­νε­ται σαν να δια­σχί­ζει τον ηλια­κό δίσκο. Ένα μεγά­λο μέρος του πλα­νή­τη, μετα­ξύ των οποί­ων η Ευρώ­πη, θα μπο­ρέ­σει να δει ολι­κά ή μερι­κά το φαι­νό­με­νο, μετά το οποίο, μάλι­στα, θα ακο­λου­θή­σει την επό­με­νη ημέ­ρα παν­σέ­λη­νος (στις 12 Νοεμ­βρί­ου). Η προη­γού­με­νη φορά που η διά­βα­ση του Ερμή είχε γίνει ορα­τή από την Ελλά­δα ήταν το 2016.

Η επό­με­νη «διά­βα­ση» του Ερμή μπρο­στά από τον Ήλιο θα συμ­βεί στις 13 Νοεμ­βρί­ου 2032 (θα είναι πάλι ορα­τή από τη χώρα μας), ενώ το φαι­νό­με­νο θα επα­να­λη­φθεί το 2039, το 2049 και το 2052. Κατά μέσο όρο λαμ­βά­νουν χώρα 13 έως 14 δια­βά­σεις του Ερμή ανά αιώ­να. Την πρώ­τη διά­βα­ση είχε παρα­τη­ρή­σει το 1631, περί­που δύο δεκα­ε­τί­ες μετά την εφεύ­ρε­ση του τηλε­σκο­πί­ου, ο Γάλ­λος αστρο­νό­μος Πιέρ Γκα­σε­ντί. Ο Ερμής και η Αφρο­δί­τη είναι οι μόνοι πλα­νή­τες που μπο­ρούν να «δια­βούν» μπρο­στά από τον Ήλιο, όπως αυτός φαί­νε­ται από τη Γη, επει­δή οι τρο­χιές τους περ­νούν ανά­με­σα στον πλα­νή­τη μας και στο άστρο μας. Η μέση από­στα­ση του Ερμή από τον Ήλιο είναι σχε­δόν 58 εκα­τομ­μύ­ρια χιλιό­με­τρα, μόνο το 30% της από­στα­σης Γης-Ήλιου.

Μόνο η μισή διά­βα­ση της Δευ­τέ­ρας 11 Νοεμ­βρί­ου, σύμ­φω­να με τους αστρο­νό­μους, θα είναι ορα­τή από την Ελλά­δα, συγκε­κρι­μέ­να η είσο­δος του Ερμή στον ηλια­κό δίσκο και το πρώ­το ήμι­συ της διά­βα­σης. Ο Ήλιος στη χώρα μας θα δύσει περί­που στο μέσο του φαι­νο­μέ­νου και έτσι δεν θα είναι ορα­τή η στα­δια­κή έξο­δος του Ερμή από τον ηλια­κό δίσκο. Η έναρ­ξη του φαι­νο­μέ­νου στη χώρα μας, με την είσο­δο του Ερμή στον ηλια­κό δίσκο, θα γίνει στις 14:35 ώρα Ελλά­δας. Συνο­λι­κά, η διά­βα­ση θα διαρ­κέ­σει περί­που πεντέ­μι­σι ώρες (έως τις 20:04 ώρα Ελλά­δας), αλλά στη χώρα μας θα είναι ορα­τή για σχε­δόν τρεις ώρες, έως τις 17:20, λίγο πριν δύσει ο Ήλιος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο