Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ΟΗΕ ζήτησε εκ νέου την άρση του εμπάργκο κατά της Κούβας — Πλην ΗΠΑ και ακροδεξιών συμμάχων της

Η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ υιο­θέ­τη­σε χθες Πέμ­πτη με μεγά­λη πλειο­ψη­φία, όπως κάθε χρό­νο μετά το 1991, μη δεσμευ­τι­κή από­φα­ση με την οποία ζητεί από τις ΗΠΑ να άρουν το οικο­νο­μι­κό εμπάρ­γκο που επι­βάλ­λουν στην Κού­βα. Μόνο τρεις χώρες ψήφι­σαν κατά της από­φα­σης αυτής, την οποία ενέ­κρι­ναν 187 χώρες: οι ΗΠΑ, το Ισρα­ήλ και, για πρώ­τη φορά, η Βρα­ζι­λία. Δύο χώρες απεί­χαν: η Ουκρα­νία, επί­σης για πρώ­τη φορά, και η Κολομ­βία, στε­νός σύμ­μα­χος της Ουά­σινγ­κτον. Η Βρα­ζι­λία δικαιο­λό­γη­σε την αλλα­γή της στά­σης της στο θέμα τονί­ζο­ντας ότι είναι σημα­ντι­κό να αντι­με­τω­πι­στεί ο κομ­μου­νι­σμός. Πρό­ε­δρος της χώρας είναι ο ακρο­δε­ξιός Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου, ο οποί­ος δηλώ­νει ανοι­κτά αμε­ρι­κα­νό­φι­λος, σπά­ζο­ντας τη διπλω­μα­τι­κή παρά­δο­ση της Βρα­ζι­λί­ας. «Η επιρ­ροή που ασκεί η Κού­βα στις ανα­πτυσ­σό­με­νες χώρες στον ΟΗΕ είναι ντρο­πή και πρέ­πει να στα­μα­τή­σει», τόνι­σε ο Βρα­ζι­λιά­νος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ερνέ­στο Αραούζο.

Από την πλευ­ρά της η Κολομ­βία δικαιο­λό­γη­σε την απο­χή της λόγω «της εχθρι­κής στά­σης της Κού­βας» απέ­να­ντί της, κυρί­ως εξαι­τί­ας «της υπο­δο­χής Κολομ­βια­νών τρο­μο­κρα­τών στο κου­βα­νέ­ζι­κο έδα­φος», καθώς και «της ενερ­γής της στή­ρι­ξης στο τυραν­νι­κό και δικτα­το­ρι­κό καθε­στώς του (προ­έ­δρου της Βενε­ζου­έ­λας) Νικο­λάς Μαδού­ρο, το οποίο απο­τε­λεί απει­λή για την εθνι­κή και περι­φε­ρεια­κή ασφά­λεια». Το 2016 κατά την ψηφο­φο­ρία για μια αντί­στοι­χη από­φα­ση οι ΗΠΑ απεί­χαν για πρώ­τη φορά έπει­τα από 25 χρό­νια. Όμως οι σχέ­σεις μετα­ξύ ΗΠΑ και Κού­βας επι­δει­νώ­θη­καν ραγδαία μετά την ανά­λη­ψη της προ­ε­δρί­ας από τον Ντό­ναλντ Τραμπ. Η κυβέρ­νη­ση Τραμπ με τις αλλε­πάλ­λη­λες κυρώ­σεις έχει επι­δει­νώ­σει σημα­ντι­κά την κατά­στα­ση των Κου­βα­νών, ειδι­κά με τις τελευ­ταί­ες, που αφο­ρούν τα εμβά­σμα­τα που μπο­ρούν να στέλ­νο­νται από τις ΗΠΑ ή τους περιο­ρι­σμούς στα ταξίδια.

Η ΕΕ τα τελευ­ταία χρό­νια έχει δια­φο­ρο­ποι­ή­σει την τακτι­κή της απέ­να­ντι στην Κού­βα, χωρίς να αλλά­ζει ο στό­χος, που είναι οι λαϊ­κές κατα­κτή­σεις που έχει προ­σφέ­ρει ο σοσια­λι­σμός στον κου­βα­νι­κό λαό.

Οι ΗΠΑ επι­βάλ­λουν οικο­νο­μι­κό εμπάρ­γκο στην Κού­βα από το 1959. Η ζημιά που έχει προ­κλη­θεί στη χώρα ξεπερ­νά­ει τα 138.843.400.000 δολά­ρια, επη­ρε­ά­ζο­ντας μια σει­ρά από τομείς και τον ευαί­σθη­το τομέα της Υγεί­ας, αφού δεν μπο­ρεί να αγο­ρά­σει φάρ­μα­κα ή εξαρ­τή­μα­τα προ­ερ­χό­με­να από τις ΗΠΑ, ή οποιο­δή­πο­τε προ­ϊ­όν και από τρί­τη χώρα, αν περιέ­χει τμή­μα­τα πάνω από 10% που έχουν παρα­χθεί σε αυτές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο