Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στα «μαλακά» ο αστυνομικός που ευθύνεται για το θανατηφόρο τροχαίο έξω από τη Βουλή — Τα λέει όλα η μητέρα του Ιάσονα…

Ποι­νή φυλά­κι­σης 3 ετών με ανα­στο­λή επέ­βα­λε το Τρι­με­λές Πλημ­με­λειο­δι­κείο στον αστυ­νο­μι­κό, οδη­γό υπη­ρε­σια­κού βου­λευ­τι­κού αυτο­κι­νή­του, που κρί­θη­κε ένο­χος για το αδί­κη­μα της ανθρω­πο­κτο­νί­ας από αμέ­λεια για το τρο­χαίο έξω από την Βου­λή στις 12 Μαρ­τί­ου 2021, με θύμα τον 23χρονο Ιάσο­να Λαλα­ού­νη, επέ­βα­λε το Τρι­με­λές Πλημμελειοδικείο.

Το δικα­στή­ριο υιο­θέ­τη­σε την πρό­τα­ση του εισαγ­γε­λέα της Έδρας που ζήτη­σε την ενο­χή του αστυ­νο­μι­κού για τον θάνα­το του 23χρονου μοτο­συ­κλε­τι­στή χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας “βαρύ­τα­τη και σωρευ­τι­κή” την αμέ­λεια του αστυ­νο­μι­κού. Όπως ανέ­φε­ρε ο εισαγ­γε­λέ­ας, ο κατη­γο­ρού­με­νος “ακο­λού­θη­σε την παρα­κιν­δυ­νευ­μέ­νη πρα­κτι­κή” και έστρι­ψε αρι­στε­ρά στην Β. Σοφί­ας για να εισέλ­θει στον αύλειο χώρο της Βου­λής, παρά την, με σήμαν­ση στο οδό­στρω­μα, ένδει­ξη για ανα­γκα­στι­κή ευθεία πορεία των οχη­μά­των, κλεί­νο­ντας τον δρό­μο στην πορεία του 23χρονου.

Ο ίδιος ο αστυ­νο­μι­κός είχε επιρ­ρί­ψει στην κατά­θε­σή του ευθύ­νη στο ίδιο το θύμα, που δεν ανέ­κο­ψε έγκαι­ρα ταχύ­τη­τα, όπως επί­σης ο συνο­δη­γός κάνο­ντας λόγο για «λάθος» του Ιάσο­να, για­τί δεν πρό­λα­βε να απο­φύ­γει το υπη­ρε­σια­κό όχημα.

Οι δικα­στές αρνή­θη­καν στον κατη­γο­ρού­με­νο την ανα­γνώ­ρι­ση του ελα­φρυ­ντι­κού του πρό­τε­ρου σύν­νο­μου βίου που ζήτη­σε μέσω του συνη­γό­ρου του καθώς, όπως δια­τύ­πω­σε η υπε­ρά­σπι­ση, δεν έχει απα­σχο­λή­σει ποτέ τις αρχές και έχει καθα­ρό ποι­νι­κό μητρώο.

Ανά­λο­γη απορ­ρι­πτι­κή για το ελα­φρυ­ντι­κό, πρό­τα­ση υπέ­βα­λε και ο Εισαγ­γε­λέ­ας ο οποί­ος ανέ­φε­ρε πως ο κατη­γο­ρού­με­νος δεν επι­δεί­κνυε σύν­νο­μη συμπε­ρι­φο­ρά παρα­βιά­ζο­ντας τον ΚΟΚ. «Δεν ήταν μία παρα­φω­νία η συμπε­ρι­φο­ρά που επέ­δει­ξε κατά την τέλε­ση του τρο­χαί­ου» τόνι­σε ο εισαγ­γε­λι­κός λειτουργός.

Παρό­ντες στην ανα­κοί­νω­ση της από­φα­σης του δικα­στη­ρί­ου ήταν οι γονείς και τα αδέλ­φια του Ιάσονα.

Ξεσπά η μητέρα του Ιάσονα: Ούτε το δίπλωμα δεν του πήραν

Σχο­λιά­ζο­ντας τις δικα­στι­κές εξε­λί­ξεις μετά την ολο­κλή­ρω­ση της δίκης, η μητέ­ρα του αδι­κο­χα­μέ­νου Ιάσο­να, ξέσπα­σε κατά της Δικαιο­σύ­νης υπο­γραμ­μί­ζο­ντας «έτσι λει­τουρ­γεί η ελλη­νι­κή δικαιο­σύ­νη. Δεν υπάρ­χει. Ούτε το δίπλω­μα δεν αφαι­ρέ­σα­νε, σαν παρά­δειγ­μα, να δεί­ξουν στους οδη­γούς ότι τιμω­ρεί­ται κάποιος όταν οδη­γά παρά­νο­μα».

Στη δήλω­σή της ανέ­φε­ρε επί­σης ότι «δεν θα τελειώ­σουν ποτέ τα τρο­χαία όπως πάμε, δεν τιμω­ρεί­ται κανείς. Είμαι τόσο θυμω­μέ­νη, απο­γοη­τευ­μέ­νη. Βέβαια δεν περί­με­να τίπο­τα από την ελλη­νι­κή δικαιο­σύ­νη αλλά ήθε­λα να πιστέ­ψω μήπως κάτι θα άλλα­ζε, την τελευ­ταία στιγ­μή, ότι έστω θα αφαι­ρέ­σουν το δίπλω­μά του. Ότι μπο­ρείς να συνε­χί­ζεις να οδη­γείς κανο­νι­κά όταν έχεις σκο­τώ­σει κάποιον στο δρό­μο μου είναι αδιανόητο».

Θυμί­ζου­με ότι η πει­θαρ­χι­κή ποι­νή από την ΕΔΕ του κατη­γο­ρού­με­νου ένστο­λου είναι μόλις δύο μήνες αργία με από­λυ­ση, δηλα­δή στέ­ρη­ση μισθών και ενσή­μων δύο μηνών.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο