Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στερεύουν τα ποτάμια της Ευρώπης (Φωτο-Video)

Σε σοβα­ρό οικο­νο­μι­κό και πολι­τι­κό ζήτη­μα ανα­δει­κνύ­ε­ται η ξηρα­σία και η μεί­ω­ση της στάθ­μης πολ­λών ποτα­μών της Ευρώ­πης, όπως του Ρήνου, του Δού­να­βη, του Πάδου, του Τάμεση.

Άποψη του Έλβα στη Γερμανία

Άπο­ψη του Έλβα στη Γερ­μα­νία Πηγή: Associated Press

Ξερές κοί­τες και χιλιά­δες νεκρά ψάρια είναι το σκη­νι­κό που αντι­κρί­ζουν εκα­τομ­μύ­ρια Ευρω­παί­οι σε περιο­χές από τις οποί­ες άλλο­τε έτρε­χαν τα νερά ποτα­μών. Η άνευ προη­γου­μέ­νου ξηρα­σία καί­ει αγρο­τι­κές σοδειές, επι­βάλ­λει περιο­ρι­σμούς στο νερό, προ­κα­λεί πυρ­κα­γιές και απει­λεί τα υδρό­βια είδη.

Εδώ και σχε­δόν δύο μήνες δεν έχουν σημειω­θεί σημα­ντι­κές βρο­χο­πτώ­σεις στη Δυτι­κή, Κεντρι­κή και Νότια Ευρώ­πη και η ξηρή περί­ο­δος ανα­μέ­νε­ται να έχει συνέ­χεια, ενώ η μειω­μέ­νη χιο­νό­πτω­ση τον χει­μώ­να περιο­ρί­ζει τα απο­θέ­μα­τα γλυ­κού νερού που είναι δια­θέ­σι­μο για άρδευ­ση το καλοκαίρι.

Η ξηρα­σία έχει οδη­γή­σει ορι­σμέ­νες ευρω­παϊ­κές χώρες να επι­βά­λουν περιο­ρι­σμούς στη χρή­ση του νερού και η ναυ­τι­λία βρί­σκε­ται σε κίν­δυ­νο στον Ρήνο και στον Δού­να­βη. Ο Ρήνος θα μπο­ρού­σε να φτά­σει σε κρί­σι­μα χαμη­λά επί­πε­δα τις επό­με­νες μέρες, καθι­στώ­ντας τη μετα­φο­ρά εμπο­ρευ­μά­των — συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του άνθρα­κα και του πετρε­λαί­ου — όλο και πιο δύσκολη.

Μία πλή­ρης δια­κο­πή της κυκλο­φο­ρί­ας στον Ρήνο θα είχε σοβα­ρές οικο­νο­μι­κές επι­πτώ­σεις για τη Γερ­μα­νία και την ΕΕ. Οι ειδι­κοί υπο­λό­γι­σαν ότι μια εξά­μη­νη ανα­στο­λή το 2018 κόστι­σε περί­που 5 δισ. ευρώ.

Οι εμπο­ρευ­μα­τι­κές μετα­φο­ρές στα 2.850 χιλιό­με­τρα του Δού­να­βη έχουν επί­σης δια­τα­ρα­χθεί σοβα­ρά, ωθώ­ντας τις αρχές σε Σερ­βία, Ρου­μα­νία, Βουλ­γα­ρία να αρχί­σουν να ανοί­γουν βαθύ­τε­ρα κανά­λια, προ­κει­μέ­νου πλοία που μετα­φέ­ρουν κυρί­ως καύ­σι­μα για τις γεν­νή­τριες ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας να κατα­φέ­ρουν να προχωρήσουν.

Η Νορ­βη­γία, η οποία βασί­ζε­ται στην υδροη­λε­κτρι­κή ενέρ­γεια για περί­που το 90% της παρα­γω­γής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, έχει πει ότι τα ασυ­νή­θι­στα χαμη­λά επί­πε­δα των δεξα­με­νών της μπο­ρεί τελι­κά να την υπο­χρε­ώ­σουν να περιο­ρί­σει τις εξα­γω­γές Ενέργειας.

Στην Ουγ­γα­ρία, μεγά­λα τμή­μα­τα της λίμνης Velence κοντά στη Βου­δα­πέ­στη έχουν μετα­τρα­πεί σε κομ­μά­τια απο­ξη­ρα­μέ­νης λάσπης.

Η πτώ­ση των υδά­των στον ποτα­μό Έλβα απο­κα­λύ­ψε τις λεγό­με­νες «πέτρες της πεί­νας». «Wenn du mich siehst, dann weine» («Αν με δεις, τότε κλά­ψε»), γρά­φει η ζοφε­ρή επι­γρα­φή σε μια από αυτές στη τσε­χι­κή πόλη Decín, κοντά στα γερ­μα­νι­κά σύνορα.

Η «πέτρα της πείνας» στη τσεχική πόλη Decín

Η «πέτρα της πεί­νας» στη τσε­χι­κή πόλη Decín φωτο: Associated Press

Δείτε
Εμφανίστηκαν Hungerstein_ Wasserstandsmarkierung “πέτρες της πείνας” στα ποτάμια της Γερμανίας και της Τσεχίας

Ο μακρύ­τε­ρος ποτα­μός της Ιτα­λί­ας, ο Πάδος, του οποί­ου η στάθ­μη του νερού βρί­σκε­ται σε χαμη­λό 70 ετών, έφε­ρε στην επι­φά­νεια τα ερεί­πια της Ρωμαϊ­κής επο­χής, αλλά και της σύγ­χρο­νης ιστο­ρί­ας, όπως μια φορ­τη­γί­δα 50 μέτρων που βυθί­στη­κε κατά τη διάρ­κεια του δεύ­τε­ρου παγκό­σμιου πολέ­μου, ένα γερ­μα­νι­κό άρμα και, κοντά στη Μάντο­βα, μια βόμ­βα 450 κιλών, της οποί­ας η ανα­κά­λυ­ψη και η έκρη­ξη απαι­τού­σαν εκκέ­νω­ση κατοι­κιών και την απο­μά­κρυν­ση περισ­σό­τε­ρων από 3.000 ανθρώπων.

Ο ποταμός Πάδος

Στη Σερ­βία, η στάθ­μη του ποτα­μού Δού­να­βη έχει πέσει στο χαμη­λό­τε­ρο επί­πε­δο εδώ και σχε­δόν έναν αιώ­να, εκθέ­το­ντας τα ναυά­για περισ­σό­τε­ρων από 20 γερ­μα­νι­κών πολε­μι­κών πλοί­ων γεμά­τα εκρη­κτι­κά που από τον δεύ­τε­ρο παγκό­σμιο πόλε­μο κοντά στο Πρά­χο­βο και μερι­κά ακό­μη με πυρ­γί­σκους και γέφυ­ρες ανέ­πα­φα κρυμ­μέ­να στο βυθό.

Στην Ισπα­νία, χωριά που βυθί­στη­καν για να δημιουρ­γη­θούν υδα­το­δε­ξα­με­νες και τεχνη­τές λίμνες έχουν ανα­δυ­θεί και έχουν μετα­τρα­πεί γίνει του­ρι­στι­κά αξιο­θέ­α­τα. Το Aceredo και το Portomarín είναι χαρακτηριστικά.

Τα ερείπια της πόλης Aceredo

Τα ερεί­πια της πόλης Aceredo φωτο: Associated Press

Στην Ισπα­νία, επί­σης οι αρχαιο­λό­γοι ενθου­σιά­στη­καν από το προϊ­στο­ρι­κό μεγα­λι­θι­κό μνη­μείο που απο­κα­λούν «Ισπα­νι­κό Στό­ουν­χετζ» που ανα­δύ­θη­κε από την υπο­χώ­ρη­ση των νερών.

Το φαι­νό­με­νο όμως ξεπερ­νά την Ευρώ­πη. Η στάθ­μη των νερών στον ποτα­μό Γιανγ­κ­τσέ έπε­σε, με απο­τέ­λε­σμα να απο­κα­λυ­φθούν ένα βυθι­σμέ­νο νησί στην πόλη Τσονγ­κ­τσίνγκ της νοτιο­δυ­τι­κής Κίνας. Η κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση CCTV μετέ­δω­σε την Παρα­σκευή ότι 66 ποτα­μοί σε 34 περι­φέ­ρειες της Τσονγ­κ­τσίνγκ έχουν στερέψει.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: TheGuardian, Euronews, ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, «Xinhua».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο