Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην ατομική ευθύνη εστίασε ο πρωθυπουργός με το διάγγελμά του

Στην «ατο­μι­κή ευθύ­νη» εστί­α­σε για μια ακό­μα φορά ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης στο διάγ­γελ­μά του για τον νέο κορο­νο­ϊό, συνε­χί­ζο­ντας την προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης και όχι μόνο να κρυ­φτούν οι σοβα­ρό­τα­τες ελλεί­ψεις στο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας και φυσι­κά οι δια­χρο­νι­κές ευθύ­νες όλων των κυβερνήσεων.

«Κανέ­να μαζι­κό μέτρο δεν μπο­ρεί να υπο­κα­τα­στή­σει την ατο­μι­κή ευθύ­νη», δήλω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, καλώ­ντας τους ηλι­κιω­μέ­νους και όσους έχουν χρό­νιες παθή­σεις να προ­στα­τευ­θούν και τους μαθη­τές να μη συγκε­ντρώ­νο­νται σε κλει­στούς χώρους. Ζήτη­σε από όλους να τηρούν καθη­με­ρι­νά τους κανό­νες προ­σω­πι­κής υγιεινής.

Εξή­γη­σε ότι είναι «στό­χος μας τα τυχόν σοβα­ρά κρού­σμα­τα να απλω­θούν σε βάθος χρό­νου», αφή­νο­ντας σαφώς να εννοη­θεί ότι αν αυξη­θούν σε σύντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα οι ασθε­νείς της νόσου Covid — 19 με σοβα­ρά συμ­πτώ­μα­τα, τότε το ΕΣΥ δεν θα μπο­ρεί να αντα­πο­κρι­θεί. Ωστό­σο, ισχυ­ρί­στη­κε πως «ήδη κάνου­με ό,τι χρειά­ζε­ται για να θωρα­κι­στεί η δημό­σια υγεία με πρό­σθε­τες κλί­νες ΜΕΘ» και πως θα αξιο­ποι­η­θούν και ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές, λέγο­ντας ότι πρέ­πει «να συνερ­γα­στούν» δημό­σιος και ιδιω­τι­κός τομέ­ας Υγεί­ας. Επα­νέ­λα­βε ότι θα γίνουν προ­σλή­ψεις 2.000 υγειο­νο­μι­κών με διε­τείς συμ­βά­σεις και πως οι πρώ­τοι συμ­βα­σιού­χοι θα ανα­λά­βουν εργα­σία στις αρχές τις επό­με­νης εβδο­μά­δας. Τα μέτρα αυτά δεν επαρ­κούν για να καλύ­ψουν τις μεγά­λες ελλεί­ψεις σε προ­σω­πι­κό και μηχα­νή­μα­τα και μια ακό­μα από­δει­ξη είναι πως το υπουρ­γείο Υγεί­ας άλλα­ξε το πρό­γραμ­μα των χει­ρουρ­γεί­ων και θα χει­ρουρ­γού­νται μόνο τα έκτα­κτα περι­στα­τι­κά στα δημό­σια νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφο­ρά τα μέτρα προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων από τις συνέ­πειες του νέου κορο­νοϊ­ού ο πρω­θυ­πουρ­γός επα­νέ­λα­βε τα περί αδειών που ανα­κοί­νω­σε νωρί­τε­ρα ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, προ­σθέ­το­ντας ότι «το βάρος θα το μοι­ρα­στού­με όλοι, κρά­τος, επι­χει­ρή­σεις και εργα­ζό­με­νοι». Δήλω­σε ότι «η οικο­νο­μία θα δεχθεί πλήγ­μα» και ανέ­φε­ρε ότι η κυβέρ­νη­ση λαμ­βά­νει μέτρα για να περιο­ρι­στούν οι επι­πτώ­σεις στις επι­χει­ρή­σεις. Συνέ­δε­σε το Προ­σφυ­γι­κό — Μετα­να­στευ­τι­κό με την παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού για να ισχυ­ρι­στεί ότι η κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή έχει τη στή­ρι­ξη του λαού. Ανέ­φε­ρε ότι «την ασύμ­με­τρη απει­λή του Μετα­να­στευ­τι­κού την αντι­με­τω­πί­ζου­με με επι­τυ­χία για­τί η κοι­νω­νία ενώ­θη­κε κάτω από την αυτο­νό­η­τη επι­λο­γή της κυβέρ­νη­σης να προ­στα­τεύ­σει τα σύνο­ρά μας», αθω­ώ­νο­ντας την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που ανέ­χο­νται ή και στη­ρί­ζουν την προ­κλη­τι­κό­τη­τα της τουρ­κι­κής κυβέρ­νη­σης και πρό­σθε­σε πως «έτσι θα απο­κρού­σου­με την υγειο­νο­μι­κή απει­λή του κορονοϊού».

Έκλει­σε το διάγ­γελ­μα με ανα­φο­ρά στην Εκκλη­σία, λέγο­ντας πως «ως πρω­θυ­πουρ­γός οφεί­λω να ακού­σω τους ειδι­κούς επι­στή­μο­νες. Ό,τι ισχύ­ει για τις δημό­σιες συνα­θροί­σεις, ισχύ­ει και για τις εκκλησίες».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο