Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στη Λωρίδα της Γάζας, η «χαρά του ραμαζανιού» θύμα του κράτους δολοφόνου Ισραήλ

Ο πλη­θυ­σμός της Λωρί­δας της Γάζας συγκε­ντρώ­θη­κε «χωρίς χαρά» χθες βρά­δυ για την πρώ­τη δια­κο­πή της νηστεί­ας στην αρχή του φετι­νού ραμα­ζα­νιού, στο οποίο ρίχνουν βαριά σκιά η απει­λή γενι­κευ­μέ­νου λιμού και οι αερο­πο­ρι­κοί βομ­βαρ­δι­σμοί του κρά­τους δολο­φό­νου Ισραήλ.

Σε μεγά­λο μέρος του υπό­λοι­που μου­σουλ­μα­νι­κού κόσμου, το ραμα­ζά­νι, ο ιερός μήνας νηστεί­ας και προ­σευ­χής των πιστών, είναι γιορ­τή που συνο­δεύ­ε­ται από πλού­σια οικο­γε­νεια­κά δεί­πνα κάθε βρά­δυ. Όμως στη Λωρί­δα της Γάζας, οι περισ­σό­τε­ροι δεν έχουν και πολ­λή διά­θε­ση για γιορτή.

«Αυτό το ραμα­ζά­νι δεν έχει γεύ­ση ραμα­ζα­νιού. Έχει μάλ­λον γεύ­ση αίμα­τος, μιζέ­ριας, χωρι­σμού και κατα­πί­ε­σης», είπε η Ουμ Μοχά­μεντ Αμπού Ματάρ, καθώς έψη­νε ψωμί σε πρό­χει­ρο φούρ­νο που τρο­φο­δο­τού­σε με κομ­μά­τια χαρ­το­νιού που μάζε­ψε εδώ κι εκεί.

«Δεν νιώ­θου­με τη χαρά του ραμα­ζα­νιού, τη χάσα­με επει­δή η κατο­χή μας εκτό­πι­σε και κατέ­στρε­ψε τα σπί­τια μας. Κοι­τάξ­τε τον κόσμο που ζει στις σκη­νές (…) Υπο­φέ­ρου­με πολύ. Αυτό το ραμα­ζά­νι δεν έχει καμία σχέ­ση με αυτά προη­γού­με­νων ετών», συμπλή­ρω­σε ο Μοχά­μαντ αλ Μάσ­ρι, εκτο­πι­σμέ­νος στη Ράφα, πάνω στα κλει­στά σύνο­ρα με την Αίγυ­πτο, όπου ζουν σε σκη­νου­πό­λεις κάπου ενά­μι­σι εκα­τομ­μύ­ριο Παλαι­στί­νιοι, βίαια εκτο­πι­σμέ­νοι και πλέ­ον παγιδευμένοι.

Πρό­κει­ται για πάνω από τον μισό πλη­θυ­σμό του θυλάκου.

Κάποιες οικο­γέ­νειες μπό­ρε­σαν να συγκε­ντρω­θούν μπρο­στά σε πιά­τα ρύζι, γαρ­νι­ρι­σμέ­να με μικρά κομ­μά­τια κρέ­α­τος. Αντί­θε­τα στον βορ­ρά, «πάνω από 2.000 εργα­ζό­με­νοι στις υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας δεν είναι σε θέση να βρουν τίπο­τα να φάνε για να δια­κό­ψουν τη νηστεία», τόνι­σε το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Χαμάς. Το υπουρ­γείο κάνει λόγο για θανά­τους παι­διών από υπο­σι­τι­σμό και αφυ­δά­τω­ση τις τελευ­ταί­ες ημέρες.

«Ο χρό­νος πιέ­ζει» για να απο­φευ­χθεί ο λιμός στο βόρειο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας, όπου εκτυ­λίσ­σε­ται «ανθρω­πι­στι­κή κατα­στρο­φή», ελλεί­ψει επαρ­κούς ποσό­τη­τας τρο­φί­μων, προει­δο­ποί­η­σε η επι­κε­φα­λής του Παγκό­σμιου Επι­σι­τι­στι­κού Προ­γράμ­μα­τος (ΠΕΠ), η Σίντι Μακέιν.

Ο επι­κε­φα­λής του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες σχο­λί­α­σε πως τον αφή­νει άφω­νο το γεγο­νός πως ο πόλε­μος συνε­χί­ζε­ται εν μέσω αυτού του «ιερού μήνα».

Οι εντα­τι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις των τελευ­ταί­ων εβδο­μά­δων με σκο­πό να συμ­φω­νη­θεί ανα­κω­χή ανά­με­σα στο Ισρα­ήλ και τη Χαμάς, που θα επέ­τρε­πε να αφε­θούν ελεύ­θε­ροι ισραη­λι­νοί όμη­ροι που κρα­τού­νται στον θύλα­κο, παλαι­στί­νιοι φυλα­κι­σμέ­νοι στο Ισρα­ήλ, καθώς και να αυξη­θεί η ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια που δια­νέ­με­ται, ήταν άκαρπες.

Βοήθεια διά θαλάσσης

Η διε­θνής ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια, που υπό­κει­ται σε έλεγ­χο και έγκρι­ση του Ισρα­ήλ, δεν φθά­νει παρά με το στα­γο­νό­με­τρο στον κατά μεγά­λο μέρος του ισο­πε­δω­μέ­νο θύλα­κο, κυρί­ως μέσω Αιγύ­πτου, την ώρα που οι ανά­γκες δεν χωρούν συγκρί­σεις με την προ­πο­λε­μι­κή περί­ο­δο, τονί­ζει ο ΟΗΕ.

Τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες, αερο­σκά­φη δια­φό­ρων χωρών προ­χώ­ρη­σαν σε ρίψεις δεμά­των με έτοι­μα γεύ­μα­τα στους αιθέ­ρες της Λωρί­δας της Γάζας. Παράλ­λη­λα, πλοίο που έχει μισθώ­σει η ισπα­νι­κή ΜΚΟ Open Arms περι­μέ­νει έγκρι­ση να ανα­χω­ρή­σει από την Κύπρο με 200 τόνους τρό­φι­μα, στο πλαί­σιο θαλάσ­σιου δια­δρό­μου που σκο­πεύ­ουν να δημιουρ­γή­σουν η ΕΕ και χώρες όπως οι ΗΠΑ και τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμιράτα.

«Ο σχε­δια­σμός προ­χω­ρά κανο­νι­κά» και η ανα­χώ­ρη­ση του πλοί­ου από το λιμά­νι της Λάρ­να­κας είναι «θέμα χρό­νου», δήλω­σε χθες ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος της Κύπρου.

Η Λάρ­να­κα απέ­χει περί­που 370 χιλιό­με­τρα από τις ακτές της Λωρί­δας της Γάζας.

Παράλ­λη­λα, αμε­ρι­κα­νι­κό πολε­μι­κό πλοίο ανα­χώ­ρη­σε από τις ΗΠΑ μετα­φέ­ρο­ντας το απα­ραί­τη­το υλι­κό για την κατα­σκευή προ­κυ­μαί­ας ώστε να εκφορ­τώ­νε­ται η βοή­θεια. Το σχέ­διο αυτό εκτι­μά­ται πως θα χρεια­στεί ως και 60 ημέ­ρες για να υλοποιηθεί.

Η απο­στο­λή βοή­θειας διά θαλάσ­σης και οι ρίψεις από αέρος, που έχουν γίνει πλέ­ον καθη­με­ρι­νές τα τελευ­ταία 24ωρα, δεν μπο­ρούν να υπο­κα­τα­στή­σουν τις χερ­σαί­ες οδούς, τονί­ζουν τα Ηνω­μέ­να Έθνη.

«Είναι όλοι νεκροί»

Χθες ο ισραη­λι­νός στρα­τός ανέ­φε­ρε πως προ­χώ­ρη­σε σε αερο­πο­ρι­κό πλήγ­μα τη νύχτα του Σαβ­βά­του προς Κυρια­κή με στό­χο τον υπ’ αριθ­μόν δύο στην ιεραρ­χία του στρα­τιω­τι­κού βρα­χί­ο­να της Χαμάς, τον Μαρουάν Ίσα, στο κεντρι­κό τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας, χωρίς να είναι σε θέση να πει με βεβαιό­τη­τα αν σκο­τώ­θη­κε ή όχι.

Οι ηγέ­τες της Χαμάς «είναι όλοι νεκροί», ισχυ­ρί­στη­κε από την πλευ­ρά του ο ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπε­νια­μίν Νετανιάχου.

Χθες βρά­δυ έγι­ναν ισραη­λι­νοί αερο­πο­ρι­κοί βομ­βαρ­δι­σμοί στον τομέα της Μπά­αλ­μπεκ, προ­πύρ­γιο της Χεζ­μπο­λά στον ανα­το­λι­κό Λίβα­νο, περί­που εκα­τό χιλιό­με­τρα από τα σύνο­ρα. Επρό­κει­το για το δεύ­τε­ρο πλήγ­μα στη συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή αφό­του άρχι­σαν οι σχε­δόν καθη­με­ρι­νές ανταλ­λα­γές πυρών στη μεθό­ριο Ισραήλ/Λιβάνου, την επο­μέ­νη του ξεσπά­σμα­τος του πολέ­μου στη Λωρί­δα της Γάζας. Κατά τις πρώ­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες, σκο­τώ­θη­κε του­λά­χι­στον ένας άμα­χος και τραυ­μα­τί­στη­καν αρκε­τοί ακό­μη στον βομ­βαρ­δι­σμό αυτόν.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο