Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή: Τελειώνουν τα τρόφιμα και τα καύσιμα στην πολύπαθη Γάζα

Όλο και πιο απελ­πι­στι­κή γίνε­ται η κατά­στα­ση για τους κατοί­κους της Γάζας που βιώ­νουν τη βαρ­βα­ρό­τη­τα του ισραη­λι­νού κρά­τους. Εκτός από τις βόμ­βες του ισραη­λι­νού στρα­τού, οι Παλαι­στί­νιοι έχουν να αντι­με­τω­πί­σουν την πεί­να, εξαι­τί­ας του εγκλη­μα­τι­κού απο­κλει­σμού, ενώ σε 24 ώρες τα νοσο­κο­μεία θα μεί­νουν χωρίς καύσιμα.

Το Παγκό­σμιο Επι­σι­τι­στι­κό Πρό­γραμ­μα (WFP) ανα­κοί­νω­σε ότι τελειώ­νουν και τα τρό­φι­μα. «Στα κατα­στή­μα­τα τα απο­θέ­μα­τα (τρο­φί­μων) αρκούν για μερι­κές ημέ­ρες, ίσως τέσ­σε­ρις ή πέντε», επε­σή­μα­νε η Αμπίρ Ετέ­φα, εκπρό­σω­πος της υπη­ρε­σί­ας του ΟΗΕ.

«Τα κατα­στή­μα­τα αντι­με­τω­πί­ζουν τερά­στιες δυσκο­λί­ες στον ανε­φο­δια­σμό τους από τις απο­θή­κες» οι οποί­ες δια­θέ­τουν ακό­μη απο­θέ­μα­τα τρο­φί­μων όμως βρί­σκο­νται στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας, εξή­γη­σε η ίδια.

Την ίδια ώρα το πέρα­σμα της Ράφα, το μονα­δι­κό που συν­δέ­ει τη Λωρί­δα της Γάζας με την Αίγυ­πτο και το οποίο δεν ελέγ­χε­ται από το Ισρα­ήλ, παρα­μέ­νει κλει­στό, καθι­στώ­ντας αδύ­να­τη την είσο­δο ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στον θύλακα.

Σήμε­ρα κομ­βόι φορ­τη­γών που μετα­φέ­ρουν ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια και βρί­σκο­νταν στην αλ Αρίς, στο Σινά της Αιγύ­πτου, πήραν τον δρό­μο για τη Ράφα, χωρίς ωστό­σο να έχει γίνει γνω­στό αν θα λει­τουρ­γή­σει το πέρασμα.

Προς το παρόν η επι­σι­τι­στι­κή βοή­θεια που εξα­κο­λου­θεί να φτά­νει στην περιο­χή «περι­μέ­νει στα σύνο­ρα», τόνι­σε, η Αμπίρ Ετέ­φα, δηλώ­νο­ντας ότι νέα πτή­ση του WFP ανα­μέ­νε­ται μέσα στην ημέ­ρα. «Ζητά­με απρό­σκο­πτη πρό­σβα­ση, ασφα­λή διέ­λευ­ση», κατέ­λη­ξε.

Η υπη­ρε­σία του ΟΗΕ για τους Παλαι­στί­νιους Πρό­σφυ­γες (UNRWA) προει­δο­ποί­η­σε ότι τα απο­θέ­μα­τα καυ­σί­μων στα νοσο­κο­μεία της Γάζας εκτι­μά­ται ότι αρκούν για άλλες 24 ώρες. «Αν στα­μα­τή­σουν να λει­τουρ­γούν οι εφε­δρι­κές γεν­νή­τριες, οι ζωές χιλιά­δων ασθε­νών θα βρε­θούν σε σοβα­ρό κίν­δυ­νο», τόνι­σε.

Την ίδια ώρα, αυξά­νο­νται οι νεκροί στη Λωρί­δα της Γάζας, αλλά και στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη, όπου καθη­με­ρι­νές είναι οι επι­θέ­σεις της δια­βό­η­της «συνο­ρια­κής αστυ­νο­μί­ας» του Ισρα­ήλ, αλλά και οπλι­σμέ­νων εποί­κων κατά των Παλαιστινίων.

Στη Γάζα, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγεί­ας, οι νεκροί έχουν φτά­σει τους 2.808 και οι τραυ­μα­τί­ες τους 10.859. Στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη, οι νεκροί είναι 57 και οι τραυ­μα­τί­ες 1.200.

Στο Ισρα­ήλ, οι νεκροί από την επι­χεί­ρη­ση των Παλαι­στι­νί­ων ανέρ­χο­νται στους 1.400 και οι τραυ­μα­τί­ες στους 3.500.

Η πολιορκία της Γάζας είναι διεθνές έγκλημα δηλώνει ο ΟΗΕ

Η πολιορ­κία που έχει επι­βά­λει το Ισρα­ήλ στη Λωρί­δα της Γάζας και η εντο­λή των ισραη­λι­νών αρχών προς τους κατοί­κους του βόρειου τμή­μα­τος του θύλα­κα να απο­μα­κρυν­θούν, ενδέ­χε­ται να ισο­δυ­να­μούν με το διε­θνές έγκλη­μα της βίαι­ης μετα­κί­νη­σης αμά­χων, ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή της η Ύπα­τη Αρμο­στεία Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των του ΟΗΕ.

«Ανη­συ­χού­με ότι αυτή η εντο­λή, σε συν­δυα­σμό με την επι­βο­λή πλή­ρους πολιορ­κί­ας στη Γάζα, μπο­ρεί να μη θεω­ρεί­ται νόμι­μη προ­σω­ρι­νή απο­μά­κρυν­ση και κατά συνέ­πεια ενδέ­χε­ται να ισο­δυ­να­μεί με βίαιη μετα­κί­νη­ση αμά­χων κατά παρά­βα­ση του διε­θνούς δικαί­ου», δήλω­σε η Ραβί­να Σαμντα­σά­νι, εκπρό­σω­πος της Ύπα­της Αρμοστείας.

«Όσοι κατά­φε­ραν να συμ­μορ­φω­θούν με την εντο­λή των ισραη­λι­νών αρχών να απο­μα­κρυν­θούν, τώρα είναι εγκλω­βι­σμέ­νοι στο νότιο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας με ανε­παρ­κή κατα­λύ­μα­τα, απο­θέ­μα­τα τρο­φί­μων που εξα­ντλού­νται γρή­γο­ρα, μικρή ή καθό­λου πρό­σβα­ση σε καθα­ρό νερό, εγκα­τα­στά­σεις υγιει­νής, φάρ­μα­κα και άλλα βασι­κά είδη», πρό­σθε­σε.

Ο όρος «βίαιη μετα­κί­νη­ση» περι­γρά­φει την ανα­γκα­στι­κή μετε­γκα­τά­στα­ση άμα­χων πλη­θυ­σμών και απο­τε­λεί έγκλη­μα κατά της ανθρω­πό­τη­τας που τιμω­ρεί­ται από το Διε­θνές Ποι­νι­κό Δικαστήριο.

Προετοιμασίες από το Ισραήλ για τα «επόμενα στάδια του πολέμου»

Οι ισραη­λι­νές ένο­πλες δυνά­μεις έκα­ναν γνω­στό πως εξε­τά­ζουν και άλλες επι­λο­γές, εκτός από μια χερ­σαία επί­θε­ση, καθώς προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για «τα επό­με­να στά­δια του πολέμου».

«Προ­ε­τοι­μα­ζό­μα­στε για τα επό­με­να στά­δια του πολέ­μου. Δεν έχου­με πει ποια θα είναι αυτά. Όλοι μιλούν για τη χερ­σαία επί­θε­ση. Μπο­ρεί να είναι κάτι δια­φο­ρε­τι­κό», δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος για τα διε­θνή ΜΜΕ των IDF, αντι­συ­νταγ­μα­τάρ­χης Ρίτσαρντ Χεχτ, σε τακτι­κή ενη­μέ­ρω­ση των δημοσιογράφων.

Την ίδια ώρα, ο υπο­ναύ­αρ­χος Ντά­νιελ Χάγκα­ρι, βασι­κός εκπρό­σω­πος των ισραη­λι­νών Ενό­πλων Δυνά­με­ων, ανέ­φε­ρε ότι το καθε­στώς της Λωρί­δας της Γάζας, «μετά το επό­με­νο βήμα του Ισρα­ήλ», θα είναι «παγκό­σμιο ζήτη­μα πώς θα είναι η κατά­στα­ση στην περιο­χή αυτή».

Ο Χάγκα­ρι δήλω­σε ότι ο στρα­τός «παρου­σί­α­σε επι­χει­ρη­σια­κό σχέ­διο» στο ισραη­λι­νό υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο αλλά δεν προ­χώ­ρη­σε σε άλλες λεπτομέρειες.

«Η Γάζα συνο­ρεύ­ει με άλλες χώρες… Άρα όταν λέμε πράγ­μα­τα για το τελι­κό καθε­στώς, θα συν­δυά­ζουν αυτά που επι­τάσ­σο­νται σε πολι­τι­κό και στρα­τιω­τι­κό επί­πε­δο», δήλω­σε ο Χάγκαρι.

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Al Jazeera»)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο