Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στις «χειρότερες πόλεις για να ζεις» η Αθήνα

Το Spiegel Online εστιά­ζει σε παλαιό­τε­ρη έρευ­να της Κομι­σιόν για τις ευρω­παϊ­κές πόλεις με την καλύ­τε­ρη, αλλά και τη χει­ρό­τε­ρη ποιό­τη­τα ζωής στην Ευρώπη.

Στην πρώ­τη θέση είναι η Ζυρί­χη, όπου το «ποσο­στό ικα­νο­ποί­η­σης» φτά­νει το 97% και ακο­λου­θούν η Κοπεγ­χά­γη, αλλά και η άγνω­στη φοι­τη­τού­πο­λη του Γκρό­νιν­γκεν στην Ολλαν­δία με 96%. Ποσο­στό ικα­νο­ποί­η­σης 95% συγκε­ντρώ­νουν η Λει­ψία της Γερ­μα­νί­ας, το Γκντανσκ της Πολω­νί­ας, η Στοκ­χόλ­μη και η Γενεύη. Έκπλη­ξη απο­τε­λεί το ανα­το­λι­κο­γερ­μα­νι­κό λιμά­νι του Ροστόκ που εμφα­νί­ζε­ται στην όγδοη θέση με 94%, ενώ το ίδιο ποσο­στό συγκε­ντρώ­νει η Μπρά­γκα της Πορ­το­γα­λί­ας, η πρώ­τη πόλη της νότιας Ευρώ­πης στην κατάταξη.

Πού βρί­σκε­ται όμως η Αθή­να; Δυστυ­χώς στη δεύ­τε­ρη θέση από το τέλος, καθώς μόνο το 65% των Αθη­ναί­ων δηλώ­νει ικα­νο­ποι­η­μέ­νο από τη ζωή σε αυτή την πόλη. Χει­ρό­τε­ρο ποσο­στό εμφα­νί­ζει μόνο το Παλέρ­μο (62%), ενώ κοντά στην Αθή­να βρί­σκο­νται τα Τίρα­να (66%) και η Νάπο­λη (επί­σης 66%).

Όπως εξη­γεί το Spiegel Online, η κατά­τα­ξη προ­έ­κυ­ψε από «συνε­ντεύ­ξεις με συνο­λι­κά 71.153 ανθρώ­πους σε 83 ευρω­παϊ­κές πόλεις, δηλα­δή περί­που 840 σε κάθε πόλη. Κρι­τή­ρια απο­τε­λούν μετα­ξύ άλλων οι υπο­δο­μές, το σύστη­μα υγεί­ας, ο πολι­τι­σμός, η ασφά­λεια, το περι­βάλ­λον, η παι­δεία και η κατά­στα­ση στην αγο­ρά εργασίας».

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο