Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο ρήγμα με αφορμή το γάμο ομόφυλων — Ερωτηματικά από τη δήλωση Κασσελάκη για την Εκκλησία

Έρι­ξε «το γάντι» σε όσους δια­φω­νούν και κυρί­ως στο alter ego του Παύ­λο Πολά­κη, στο θέμα του γάμου ομό­φυ­λων ζευ­γα­ριών ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασ­σε­λά­κης στην ομι­λία του στην έναρ­ξη της συνε­δρί­α­σης της ΚΕ. Κάλε­σε όποιο μέλος της ΚΕ δια­φω­νεί με το γάμο ομο­φύ­λων και την τεκνο­θε­σία να σηκω­θεί ενώ απέ­φυ­γε να μιλή­σει για “κομ­μα­τι­κή πει­θαρ­χία” και επα­νέ­λα­βε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφί­σει το κυβερ­νη­τι­κό νομο­σχέ­διο καλώ­ντας και το ΠΑΣΟΚ να πρά­ξει το ίδιο.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι ο Παύ­λος Πολά­κης φέρε­ται να δια­τύ­πω­σε χθες την ένστα­σή του στις ρυθ­μί­σεις για τα ομό­φυ­λα ζευ­γά­ρια, λέγο­ντας στην Πολι­τι­κή Γραμ­μα­τεία πως «δεν μπο­ρεί να ανέ­βει κάνεις πάνω από 300 μέτρα υψό­με­τρο και να ανοί­ξει συζή­τη­ση για οποιο­δή­πο­τε άλλο θέμα, χωρίς να σου πουν γι’ αυτό». Σήμε­ρα μάλι­στα εμφα­νί­σθη­καν δημο­σιεύ­μα­τα που ανέ­φε­ραν ότι ο Στέ­φα­νος Κασ­σε­λά­κης τηλε­φώ­νη­σε στον Παύ­λο Πολά­κη και να τον απεί­λη­σε με δια­γρα­φή. Ο Π. Πολά­κης δήλω­σε στο newsit.gr λέγο­ντας πως «δεν ισχύ­ει και δεν ξέρω ποιος διαρ­ρέ­ει αυτές τις πληροφορίες».

Ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ για να υπο­στη­ρί­ξει την ανα­γκαιό­τη­τα υπερ­ψή­φι­σης του νομο­σχε­δί­ου της ΝΔ έφτα­σε στο σημείο να πει πως «η Αρι­στε­ρά στα βου­νά ξέρει να αγω­νί­ζε­ται, όχι να κρύ­βε­ται»!!!  (όπως λέει ο λαός, εκεί που κρε­μού­σαν οι καπετ­ναί­οι τ’ άρμα­τα κρε­μούν οι γύφτοι τα νταούλια).

Ο κ. Κασ­σε­λά­κης απευ­θύν­θη­κε στα στε­λέ­χη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέγο­ντας: «Ποιος εδώ μέσα δια­φω­νεί ένα ομό­φυ­λο ζευ­γά­ρι να έχει δικαί­ω­μα στο γάμο και στην τεκνο­θε­σία; Για εμάς τα ζητή­μα­τα των δικαιω­μά­των δεν είναι ζητή­μα­τα αρχη­γι­σμού και πει­θαρ­χί­ας, είναι ζητή­μα­τα ταυ­το­τι­κά. Αν όχι η Αρι­στε­ρά ποιος; Η Αρι­στε­ρά ξέρει να αγω­νί­ζε­ται και όχι να κρύ­βε­ται. Θα υπερ­ψη­φί­σου­με κάθε βήμα στην πρό­ο­δο και θα περι­μέ­νου­με από τον δήθεν προ­ο­δευ­τι­κό κ. Ανδρου­λά­κη να κάνει το ίδιο». Ο κ. Κασ­σε­λά­κης ανα­φέρ­θη­κε γενι­κό­τε­ρα στα δικαιώ­μα­τα ρωτώ­ντας: «Ποιος δια­φω­νεί μία γυναί­κα που δέχε­ται παρε­νό­χλη­ση στον χώρο εργα­σί­ας να μπο­ρεί να το καταγ­γεί­λει δίχως τον φόβο των αντιποίνων;».

Χαρα­κτή­ρι­σε «κου­το­πο­νη­ριές» την ενθάρ­ρυν­ση του πρω­θυ­πουρ­γού για απο­χή των βου­λευ­τών της ΝΔ και ανέ­φε­ρε πως «έχω φτά­σει στο σημείο να συμ­φω­νώ με τον Αντώ­νη Σαμα­ρά. Πώς είναι δυνα­τό να λέει στους ψηφο­φό­ρους “ελά­τε να ψηφί­σε­τε” και στους βου­λευ­τές του “από­σχε­τε”;». Η Αρι­στε­ρά στα βου­νά ξέρει να αγω­νί­ζε­ται, όχι να κρύβεται.

Όλο το ενδια­φέ­ρον πλέ­ον στις τοπο­θε­τή­σεις των μελών της ΚΕ τόσο για το θέμα όσο και την πρω­το­βου­λία Κασ­σε­λά­κη να θέσει θέμα κομ­μα­τι­κής πει­θαρ­χί­ας. Είναι πολ­λοί αυτοί που τα «έχουν πάρει» με την πρω­το­βου­λία Κασ­σε­λά­κη αλλά και αυτοί που δια­φω­νούν με τις προ­βλέ­ψεις του νομο­σχε­δί­ου που ετοι­μά­ζε­ται να φέρει η κυβέρνηση.

Το ερώ­τη­μα πλέ­ον ‑δεδο­μέ­νων των αντι­δρά­σε­ων — είναι αν θα κοπά­σει η φουρ­τού­να που έχει ξεσπά­σει στο κόμ­μα του ΣΥΡΙΖΑ ή θα εξε­λι­χθεί σε τσουνάμι;

Ηξεις αφήξεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ο Στ. Κασ­σε­λά­κης δεί­χνο­ντας την ταύ­τι­ση με τη ΝΔ ανέ­φε­ρε ότι η κυβέρ­νη­ση υιο­θε­τεί ή ακο­λου­θεί τις παρεμ­βά­σεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως λέγο­ντας ότι «πολι­τι­κή συγκυ­ρία των τελευ­ταί­ων ημε­ρών δεί­χνει πως ο κ. Μητσο­τά­κης στη­ρί­ζε­ται σε μέτρα, ακό­μα και από­πει­ρες μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων, του­λά­χι­στον κατό­πιν δικών μας στο­χευ­μέ­νων αντι­πο­λι­τευ­τι­κών παρεμ­βά­σε­ων» ανα­φε­ρό­με­νος στο γάμο ομό­φυ­λων ζευ­γα­ριών και τα μέτρα κοροϊ­δία για ακρί­βεια και βια μέσα και έξω από τα γήπεδα.

Ταύ­τι­ση και στο θέμα της της επι­στο­λι­κής ψήφου. Συγκε­κρι­μέ­να ανέ­φε­ρε ότι «για την επι­στο­λι­κή ψήφο θα τοπο­θε­τη­θού­με άμε­σα. Έχου­με πει πως αν καλυ­φθούν πλή­ρως τα ζητή­μα­τα της δια­φά­νειας και του αδιά­βλη­του της ψήφου, θα ταχθού­με υπέρ.»

Ηξεις αφή­ξεις και ακρο­βα­σί­ες για τα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια. Ο Στέ­φα­νος Κασ­σε­λά­κης δεν δήλω­σε αρνη­τι­κός στα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια εφό­σον αυτά είναι ποιο­τι­κά ασκώ­ντας κρι­τι­κή στην κυβέρ­νη­ση ότι δεν θέλει να φέρει το Χάρ­βαρντ αλλά να εξυ­πη­ρε­τή­σει τα κολέ­για φίλων της.

Συγκε­κρι­μέ­να ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέ­φε­ρε πως «μας παρα­μυ­θιά­ζουν με το Χάρ­βαρντ παρ’ ότι ξέρουν ότι στην Ελλά­δα, όπως και στην Ευρώ­πη, δεν υπάρ­χουν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για τα μεγά­λα ποιο­τι­κά ιδιω­τι­κά ιδρύ­μα­τα και πανε­πι­στή­μια των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών. Το γνω­ρί­ζουν. Για άλλη μια φορά σας λένε ψέμα­τα. Αυτό που τους ενδια­φέ­ρει, όπως έδει­ξε η ελά­χι­στη βάση εισα­γω­γής, είναι η πελα­τεία για τα κολ­λέ­για των φίλων της κυβέρνησης.»

Εμμε­σως πλην σαφώς παρα­δέ­χθη­κε ότι είναι υπέρ των “καλών” ιδιω­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων τα οποία θα συνερ­γά­ζο­νται με ελλη­νι­κά πανε­πι­στή­μια. Ανέ­φε­ρε: «Θέλου­με ποιο­τι­κή ανώ­τα­τη εκπαί­δευ­ση, όπως στις ανε­πτυγ­μέ­νες ευρω­παϊ­κές χώρες, με καλά χρη­μα­το­δο­τη­μέ­να πανε­πι­στή­μια, που θα μπο­ρούν να συνερ­γά­ζο­νται ισό­τι­μα με κορυ­φαία ξένα πανε­πι­στή­μια, σε μετα­πτυ­χια­κά και σε έρευ­να» και ότι «θα αντι­τα­χτού­με σε κολ­λέ­για-σού­περ μάρ­κετ πτυ­χί­ων». Τα επι­χει­ρή­μα­τα αυτά προ­φα­νώς δίνουν “αέρα” στην πρό­θε­ση της κυβέρ­νη­σης για δημιουρ­γία ιδιω­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων με δήθεν ανα­βάθ­μι­ση των δημό­σιων πανεπιστημίων!

Οι αξίες του ΣΥΡΙΖΑ συνάδουν πλήρως με τις αξίες της Εκκλησίας

Ο Στέ­φα­νος Κασ­σε­λά­κης, είχε συνά­ντη­ση νωρί­τε­ρα σήμε­ρα με τον αρχιε­πί­σκο­πο Ιερώ­νυ­μο, στην Αρχιε­πι­σκο­πή Αθηνών.

Μετά τη συνά­ντη­ση ο Στ. Κασ­σε­λά­κης δήλω­σε ότι «από πλευ­ράς μου εξέ­φρα­σα ότι οι αξί­ες της Αρι­στε­ράς και του ΣΥΡΙΖΑ συνά­δουν πλή­ρως με τις αξί­ες της Εκκλη­σί­ας»… προ­κα­λώ­ντας ερωτηματικά.

Μάλι­στα, πρό­σθε­σε ότι «η Εκκλη­σία έχει να παί­ξει μεγά­λο ρόλο» στο «να δώσου­με φωνή στους αδύ­να­μους, να προ­σφέ­ρου­με αλλη­λεγ­γύη σε όλα τα κομ­μά­τια της κοι­νω­νί­ας μας» και πώς «ο ΣΥΡΙΖΑ σίγου­ρα μπο­ρεί να στα­θεί με τον ακτι­βι­σμό του στην κοι­νω­νία στο πλευ­ρό της». Απέ­φυ­γε να μιλή­σει για το θέμα του δια­χω­ρι­σμού κρά­τους — εκκλη­σί­ας που η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ δεν προ­χώ­ρη­σε ποτέ.

Ο Ιερώ­νυ­μος δήλω­σε ότι «μιλή­σα­με για το έργο της Εκκλη­σί­ας, μιλή­σα­με για την πορεία των συζη­τή­σε­ων μέχρι τώρα, Εκκλη­σί­ας και Πολι­τεί­ας. Επαι­νέ­σα­με τα σημεία τα καλά που υπάρ­χουν, ψέξα­με σημεία τα οποία εγώ, από πλευ­ράς δικής μου, είπα ότι θέλουν ακό­μα μελέ­τη και να προ­χω­ρή­σουν περισσότερο».

Πρό­σθε­σε πως «εάν πλα­νά­ται ένα ερώ­τη­μα που μερι­κοί θέλουν να έχουν απά­ντη­ση ως προς το θέμα του γάμου των ομο­φυ­λο­φί­λων, εγώ επι­φυ­λάσ­σο­μαι να πω πως είμαι επι­φυ­λα­κτι­κός, αλλά και ο κ. Κασ­σε­λά­κης και εγώ είπα­με ότι χρεια­ζό­μα­στε στα χέρια μας κάποιο νόμο, κάποιο κεί­με­νο να μελε­τή­σου­με και στη συνέ­χεια να τα ξαναπούμε.»

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο