Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Πάνω από 8.300 οι νεκροί από την ισραηλινή θηριωδία στη Γάζα (VIDEO — ΦΩΤΟ)

Ξεπέ­ρα­σαν τους 8.300 οι νεκροί, από τη συνε­χι­ζό­με­νη θηριω­δία του Ισρα­ήλ κατά του Παλαι­στι­νια­κού λαού στη Γάζα, ενώ αυξά­νε­ται και ο αριθ­μός των νεκρών στη Δυτι­κή Όχθη, καθώς κλι­μα­κώ­νε­ται η επι­θε­τι­κό­τη­τα του στρα­τού και των εποίκων.

Σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Γάζας, ο αριθ­μός των νεκρών από τις 7 Οκτώ­βρη, ανέρ­χε­ται στους 8.306, ανά­με­σά τους 3.457 παι­διά, 2.136 γυναί­κες και 480 ηλι­κιω­μέ­νοι. Οι τραυ­μα­τί­ες ανέρ­χο­νται στους 21.048 ανθρώπους.

Ενδει­κτι­κό της συνε­χι­ζό­με­νης δολο­φο­νι­κής δρά­σης του Ισρα­ήλ είναι ότι μόνο σήμε­ρα στην Χαν Γιου­νίς σκο­τώ­θη­καν από τις ισραη­λι­νές βόμ­βες του­λά­χι­στον 96 άνθρωποι.

Οι αριθ­μοί αυτοί δεν περι­λαμ­βά­νουν τους 1.950 αγνο­ού­με­νους, ανά­με­σά τους 1.050 παι­διά που εκτι­μά­ται ότι βρί­σκο­νται θαμ­μέ­να κάτω από τα ερεί­πια ολό­κλη­ρων περιο­χών που έχουν κονιορ­το­ποι­η­θεί από τις ισραη­λι­νές βόμ­βες.

Να στα­μα­τή­σει τώρα η σφα­γή στη Γάζα: Για μεγα­λύ­τε­ρο μακε­λειό ετοι­μά­ζε­ται ο ισραη­λι­νός στρα­τός (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Οι ισραη­λι­νοί βομ­βαρ­δι­σμοί απο ξηρά και αέρα συνε­χί­ζο­νται αστα­μά­τη­τοι. Σύμ­φω­να με καταγ­γε­λί­ες το ισραη­λι­νό πυρο­βο­λι­κό χρη­σι­μο­ποιεί και βόμ­βες φωσφό­ρου, μέσα στην πόλη της Γάζας, κλι­μα­κώ­νο­ντας την δολο­φο­νι­κή του μανία εις βάρος αμάχων.

Παράλ­λη­λα, η πλέ­ον εκτε­τα­μέ­νη εισβο­λή στρα­τού και εποί­κων σε Παλαι­στι­νια­κές πόλεις και χωριά στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη, πραγ­μα­το­ποιεί­ται από χθες το βρά­δυ, με απο­τέ­λε­σμα του­λά­χι­στον 4 άνθρω­ποι να σκο­τω­θούν και εκα­το­ντά­δες σπί­τια και κατα­στή­μα­τα να γκρε­μι­στούν και να λεηλατηθούν.

Οι σημε­ρι­νοί βομ­βαρ­δι­σμοί συνο­δεύ­τη­καν και από την προ­σπά­θεια του ισραη­λι­νού στρα­τού να κατα­λά­βει τμή­μα του θύλα­κα, στα νότια της πόλης της Γάζας. Τα άρμα­τα μάχης είχαν φτά­σει στην οδό Salah al-Din, σε από­στα­ση περί­που 3 χιλιο­μέ­τρων από τον φρά­χτη της Γάζας και 2 χιλιο­μέ­τρων από την πόλη. Ακο­λού­θη­σαν σφο­δρές μάχες με μαχη­τές της Χαμάς και οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις υπο­χώ­ρη­σαν.

Πολ­λοί άνθρω­ποι δέχτη­καν τηλε­φω­νή­μα­τα από τους Ισραη­λι­νούς, που τους έλε­γαν να φύγουν. Προς το παρόν, οι περισ­σό­τε­ροι δεν ακο­λου­θούν την οδη­γία διό­τι όταν το έκα­ναν νωρί­τε­ρα, δέχτη­καν πυρά από τις ισραη­λι­νές δυνάμεις.

Σε ανα­κοί­νω­ση του ισραη­λι­νού στρα­τού ανα­φέ­ρε­ται ότι συνε­χί­ζο­νται οι χερ­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις στη Λωρί­δα της Γάζας. «Τα στρα­τεύ­μα­τα κατέ­στρε­ψαν επί­σης υπο­δο­μές της τρο­μο­κρα­τί­ας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων εκτο­ξευ­τών αντιαρ­μα­τι­κών πυραύ­λων και άλλων βάσε­ων εκτό­ξευ­σης», ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση. Νωρί­τε­ρα ο εκπρό­σω­πος των ισραη­λι­νών ενό­πλων δυνά­με­ων είχε αρνη­θεί να επι­βε­βαιώ­σει τις πλη­ρο­φο­ρί­ες για την εισβολή.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία ΜΚΟ, στις τρεις εβδο­μά­δες που διαρ­κεί η δολο­φο­νι­κή δρά­ση του Ισρα­ήλ κατά του Παλαι­στι­νια­κού λαού, έχουν σκο­τω­θεί περισ­σό­τε­ρα παι­διά, από όσα σκο­τώ­νο­νται κάθε χρό­νο από τις συγκρού­σεις σε όλο τον κόσμο. 

Τα στοι­χεία αυτά αφο­ρούν από το 2019 και έπει­τα: Μέχρι τώρα, του­λά­χι­στον 3.457 παι­διά έχουν σκο­τω­θεί στη Λωρί­δα της Γάζας και 36 στη Δυτι­κή Όχθη. Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του ΓΓ του ΟΗΕ, συνο­λι­κά 2.985 παι­διά σκο­τώ­θη­καν σε 24 χώρες το 2022, 2.515 το 2021 και 2.674 σε 22 χώρες το 2020.

Σε συνε­χή κίν­δυ­νο είναι και τα μεγά­λα νοσο­κο­μεία της πόλης της Γάζας. Η Παλαι­στι­νια­κή Ερυ­θρά Ημι­σέ­λη­νος ανα­φέ­ρει ότι στό­χος χτυ­πη­μά­των είναι η περιο­χή γύρω από το Νοσο­κο­μείο «Αλ Κουντς» όπου έχουν βρει κατα­φύ­γιο χιλιά­δες Παλαιστίνιοι.

Παρά τις ισραη­λι­νές εντο­λές να εκκε­νω­θεί το νοσο­κο­μείο, η διοί­κη­ση λέει ότι είναι αδύ­να­το να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς οι περισ­σό­τε­ροι ασθε­νείς είναι ηλι­κιω­μέ­νοι με ανα­πη­ρί­ες, ενώ δεν υπάρ­χει ασφα­λής οδός διαφυγής.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από:
«Al Jazeera», ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»
via 902.gr

Μείνετε συντονισμένοι
στο Ατέχνως _Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Ενημερώνεστε από τον 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο