Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στο έλεος της κακοκαιρίας πρόσφυγες και μετανάστες στο Καρά Τεπέ της Λέσβου (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Στο έλε­ος της κακο­και­ρί­ας για ακό­μη μια φορά χιλιά­δες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες που δια­μέ­νουν στον καταυ­λι­σμό του Καρά Τεπέ της Λέσβο. Το πεδίο βολής μετα­τρά­πη­κε για άλλη μια φορά σε «λίμνη» αφή­νο­ντας έκθε­τη την κυβέρ­νη­ση για την προ­χει­ρό­τη­τα και τη βια­σύ­νη με την οποία στή­θη­κε ο καταυλισμός.

Τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες που ο και­ρός αγρί­ε­ψε, οι πρό­σφυ­γες βρέ­θη­καν εκτε­θει­μέ­νοι στο κρύο παλεύ­ο­ντας με τους ανέ­μους και την κακοκαιρία.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι στις αρχές Οκτω­βρί­ου ο καταυ­λι­σμός είχε πλημ­μυ­ρί­σει δύο φορές, μετά τις έντο­νες βρο­χο­πτώ­σεις που σημειώ­θη­καν στο νησί. Το Υπουρ­γείο Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου έσπευ­σε να ανα­κοι­νώ­σει ότι θα προ­χω­ρή­σει σε αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα, προ­κει­μέ­νου να μην παρου­σια­στεί ξανά αυτή η κατά­στα­ση που δεν τιμά κανέ­ναν υπεύθυνο.

Μάλι­στα, ο ίδιος ο αρμό­διος υπουρ­γός Νότης Μητα­ρά­κης, στο τέλος του Νοεμ­βρί­ου, κατά τη διάρ­κεια επί­σκε­ψής του στο Καρά Τεπέ (μαζί με την ανα­πλη­ρώ­τρια γενι­κή διευ­θύ­ντρια της DG HOME, Μπε­ά­τε Γκμί­ντερ και τον γενι­κό γραμ­μα­τέα Υπο­δο­χής Αιτού­ντων Ασύ­λου, Μάνο Λογο­θέ­τη) πραγ­μα­το­ποί­η­σε αυτο­ψία στον καταυ­λι­σμό, ελέγ­χο­ντας και την πρό­ο­δο των βελ­τιω­τι­κών έργων.

Τότε (28 Νοεμ­βρί­ου του 2020), ο υπουρ­γός έκα­νε λόγο για «μια δομή καθα­ρή, μια δομή με τάξη και ασφά­λεια», υπο­στη­ρί­ζο­ντας μάλι­στα πως «ολο­κλη­ρώ­σα­με τις μελέ­τες με το ΙΓΜΕ για την ποιό­τη­τα του εδά­φους, ολο­κλη­ρώ­νο­νται τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα, ολο­κλη­ρώ­νο­νται τα έργα για την προ­στα­σία από το χει­μώ­να». Ωστό­σο, δύο εβδο­μά­δες μετά, η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δια­ψεύ­δει τις δηλώ­σεις του κ. Μηταράκη.

Ανα­κοί­νω­ση για τις συν­θή­κες δια­βί­ω­σης των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στον Καρά Τεπέ, εξέ­δω­σε η Επι­τρο­πή Αγώ­να, εργα­ζο­μέ­νων σε δομές και υπη­ρε­σί­ες στο Προ­σφυ­γι­κό – Μεταναστευτικό.
Στην ανα­κοί­νω­ση μετα­ξύ άλλων γίνε­ται εκτε­νής ανα­φο­ρά στις ελλεί­ψεις του καταυ­λι­σμού ακό­μη και σε στοι­χειώ­δεις παρο­χές της καθη­με­ρι­νό­τη­τας όπως είναι η πρό­σβα­ση σε ζεστό νερό και τουα­λέ­τες. Μετα­ξύ άλλων σημειώνεται:

«Με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης και της ΕΕ, ο εγκλω­βι­σμός και οι άθλιες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης, όχι μόνο συνε­χί­ζο­νται, αλλά και εντεί­νο­νται στη νέα δομή στο Μαυ­ρο­βού­νι (Καρά Τεπέ). Οι πρόσφυγες/ισσες και οι μετανάστες/τριες βρί­σκο­νται εκτεθειμένοι/ες στο κρύο, παλεύ­ο­ντας κυριο­λε­κτι­κά με τους ανέ­μους που πλήτ­τουν κατά και­ρούς το νησί».

«Τρο­μά­ζου­με με την σκέ­ψη και μόνο τι θα γίνει όταν μπει ο χει­μώ­νας πιο δυνα­μι­κά. Δεν θέλου­με να ξανα­ζή­σου­με στιγ­μές, όπως στη Μόρια, με ανθρώ­πους νεκρούς από το κρύο» ανα­φέ­ρει η επιτροπή.

kara tepe kara tepe1 kara tepe2 kara tepe3 kara tepe4 kara tepe5 kara tepe6

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο