Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στο στόχαστρο του Ισραήλ και ο ΓΓ του ΟΗΕ

Απο­θρα­συ­μέ­νο από την προ­κλη­τι­κή στή­ρι­ξη που παρέ­χουν ΗΠΑ — ΝΑΤΟ και ΕΕ στη δολο­φο­νι­κή του πολι­τι­κή σε βάρος του παλαι­στι­νια­κού λαού, το Ισρα­ήλ βάζει πλέ­ον ανοι­χτά στο στό­χα­στρο ακό­μη και τον ΟΗΕ.

Συγκε­κρι­μέ­να, ο πρε­σβευ­τής του Ισρα­ήλ στον ΟΗΕ, Γκι­λάντ Ερντάν, ανα­κοί­νω­σε ότι αρνή­θη­κε την έκδο­ση βίζας στον επι­κε­φα­λής Ανθρω­πι­στι­κών Υπο­θέ­σε­ων του ΟΗΕ Μάρ­τιν Γκρί­φι­θς, σε αντί­ποι­να για τα χθε­σι­νά σχό­λια του ΓΓ του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκουτέρες.

Τα ισραη­λι­νά μέσα ενη­μέ­ρω­σης ανα­φέ­ρουν ότι ο πρε­σβευ­τής του Ισρα­ήλ στον ΟΗΕ Γκι­λάντ Ερντάν είπε στο ραδιό­φω­νο του στρα­τού: «Λόγω των παρα­τη­ρή­σε­ών του θα αρνη­θού­με να χορη­γή­σου­με βίζα σε εκπρο­σώ­πους του ΟΗΕ. Έχου­με ήδη αρνη­θεί τη βίζα για τον ανα­πλη­ρω­τή Γενι­κό Γραμ­μα­τέα αρμό­διο για Ανθρω­πι­στι­κές Υπο­θέ­σεις Μάρ­τιν Γκρί­φι­θς. Ήρθε η ώρα να τους δώσου­με ένα μάθημα.»

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το Ισρα­ήλ κάλε­σε τον Γκου­τέ­ρες να παραι­τη­θεί, επει­δή, στη χθε­σι­νή συνε­δρί­α­ση του ΣΑ του ΟΗΕ ο ΓΓ του ΟΗΕ «τόλ­μη­σε» να ψελ­λί­σει το αυτο­νό­η­το, ότι δηλα­δή η επί­θε­ση της Χαμάς στο Ισρα­ήλ δεν έγι­νε «στο κενό» και ότι ακο­λού­θη­σε «56 χρό­νια ασφυ­κτι­κής κατο­χής» για τον Παλαι­στι­νια­κό λαό από το Ισρα­ήλ. «Έχουν δει τη γη τους να κατα­βρο­χθί­ζε­ται στα­θε­ρά από οικι­σμούς και μαστί­ζο­νται από βία, η οικο­νο­μία τους πνί­γη­κε, οι άνθρω­ποί τους εκτο­πί­στη­καν και τα σπί­τια τους κατε­δα­φί­στη­καν. Οι ελπί­δες τους για μια πολι­τι­κή λύση στα δει­νά τους έχουν εξα­φα­νι­στεί», πρό­σθε­σε.

Ο Ερντάν είπε ότι ο Γκου­τέ­ρες πρέ­πει να παραι­τη­θεί, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την ομι­λία «σοκα­ρι­στι­κή», λέγο­ντας ότι «βλέ­πει τη σφα­γή που διέ­πρα­ξαν οι τρο­μο­κρά­τες της ναζί Χαμάς με δια­στρε­βλω­μέ­νο και ανή­θι­κο τρόπο».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Al Jazeera», BBC)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο