Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία θα αποφασίσει ποια είναι μια αποδεκτή λύση

Εξαρ­τά­ται από την Ουκρα­νία να απο­φα­σί­σει πότε θα είναι κατάλ­λη­λες οι συν­θή­κες προ­κει­μέ­νου να συμ­με­τά­σχει σε οποιεσ­δή­πο­τε συνο­μι­λί­ες μετά τη ρωσι­κή εισβο­λή, δήλω­σε σήμε­ρα ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλ­τεν­μπεργκ, μετά την δήλω­ση του προ­σω­πάρ­χη του, για εκχώ­ρη­ση εδα­φών από την Ουκρα­νία για να υπάρ­ξει ειρή­νη. Συμπλή­ρω­σε πως η θέση της συμ­μα­χί­ας δεν έχει αλλά­ξει έπει­τα από σχό­λια υψη­λό­βαθ­μου συνα­δέλ­φου του αυτή την εβδομάδα.

«Είναι οι Ουκρα­νοί, και μόνο οι Ουκρα­νοί, που μπο­ρούν να απο­φα­σί­σουν πότε υφί­στα­νται οι συν­θή­κες για δια­πραγ­μα­τεύ­σεις και ποιος μπο­ρεί να απο­φα­σί­σει στο τρα­πέ­ζι των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων ποια είναι μια απο­δε­κτή λύση», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Μιλώ­ντας σε διά­σκε­ψη στη νορ­βη­γι­κή πόλη Άρε­νταλ, πρό­σθε­σε πως ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να υπο­στη­ρί­ξει την Ουκρανία.

Η δήλω­ση έρχε­ται έπει­τα από σχό­λια του επι­κε­φα­λής του γρα­φεί­ου του Στόλ­τεν­μπεργκ στο ΝΑΤΟ, του Στιαν Γέν­σεν, ο οποί­ος είπε πως η Ουκρα­νία μπο­ρεί στο τέλος να παρα­δώ­σει έδα­φος στη Ρωσία στο πλαί­σιο μιας συμ­φω­νί­ας για να τερ­μα­τι­στεί ο πόλε­μος. Ο Γέν­σεν ζήτη­σε στη συνέ­χεια συγ­γνώ­μη για τα σχό­λιά του.

«Το μήνυ­μά του (του Γέν­σεν), το οποίο είναι και το κύριο μήνυ­μά μου, το οποίο είναι και το κύριο μήνυ­μα του ΝΑΤΟ, είναι, κατ’ αρχάς, πως η πολι­τι­κή του ΝΑΤΟ δεν έχει αλλά­ξει — υπο­στη­ρί­ζου­με την Ουκρα­νία», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Πάντως, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΝΑΤΟ δεν διέ­ψευ­σε ότι είναι υπαρ­κτή η πρό­τα­ση Γένσεν.

Στη σύνο­δο κορυ­φής τον περα­σμέ­νο μήνα το ΝΑΤΟ δήλω­σε πως θα απευ­θύ­νει πρό­σκλη­ση στην Ουκρα­νία να εντα­χθεί στη στρα­τιω­τι­κή συμ­μα­χία όταν «τα μέλη συμ­φω­νή­σουν και εκπλη­ρω­θούν οι όροι» και πως η χώρα έχει το δικαί­ω­μα να επι­λέ­ξει τον δικό της δρό­μο ανε­ξάρ­τη­τα από τη Ρωσία.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο