Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στ. Κασσελάκης: Ίδιες δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, ίδιες χρεοκοπημένες αυταπάτες στον λαό

Την πρώ­τη του ομι­λία ως πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ έκα­νε χτες στην κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα του κόμ­μα­τός του ο Στ. Κασσελάκης.

Κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση για αλα­ζο­νεία, για δια­χει­ρι­στι­κή ανι­κα­νό­τη­τα και ότι δεν μπο­ρεί να επι­λύ­σει κανέ­να πρό­βλη­μα της κοι­νω­νί­ας, δίνο­ντας άλλο­θι στην πολι­τι­κή που μοι­ρά­ζο­νται τα αστι­κά κόμ­μα­τα και ανα­πα­ρά­γο­ντας χρε­ο­κο­πη­μέ­νες αυτα­πά­τες ότι τα προ­βλή­μα­τα και οι λύσεις τους έχουν να κάνουν με την ικα­νό­τη­τα του εκά­στο­τε διαχειριστή.

Αλλω­στε η κρι­τι­κή του στη ΝΔ — την οποία φρό­ντι­σε να δια­χω­ρί­σει σε… καλή και κακή, καλώ­ντας τους «έντι­μους και σοβα­ρούς» βου­λευ­τές της να ψηφί­ζουν κατά συνεί­δη­ση — εστί­α­σε στο ποιος είναι ο καλύ­τε­ρος «μάνα­τζερ» του αστι­κού κρά­τους, με ανα­φο­ρές όπως ότι «ο κ. Μητσο­τά­κης είπε πως δεν μπο­ρεί να ξέρει τι έχει γίνει με τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά — αν ήταν διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος επι­χεί­ρη­σης θα τον είχαν απο­λύ­σει» και άλλους τέτοιους εξυ­πνα­κι­σμούς, πίσω από τους οποί­ους έκρυ­ψε την πολι­τι­κή που έχει στο επί­κε­ντρο το κέρ­δος και τις ευθύ­νες που μοι­ρά­ζο­νται τα κόμ­μα­τα που κυβέρ­νη­σαν, για την απου­σία κρί­σι­μων για τη ζωή του λαού έργων και υποδομών.

Εφτα­σε δε, για να παρου­σιά­σει τα όσα ζει ο λαός ως απο­τέ­λε­σμα των «ημε­τέ­ρων» και των «βαρο­νιών» της ΝΔ, να επι­κα­λεί­ται την πεί­ρα …των ΗΠΑ και των αμε­ρι­κα­νι­κών πανε­πι­στη­μί­ων, όπου πήγαν και εκεί­νος και ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, λέγο­ντας ότι «σε κανέ­να από αυτά δεν διδά­σκουν πελα­τεια­κό κρά­τος, ανι­ψιούς σε μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες και βαρονίες»!

Ενώ, με τη γνω­στή αυτα­πά­τη ότι γίνε­ται και τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα να είναι «χορ­τά­τα» και οι ανά­γκες του λαού να ικα­νο­ποιού­νται, ανα­ρω­τή­θη­κε αν η κυβέρ­νη­ση σκο­πεύ­ει να αξιο­ποι­ή­σει τους πόρους του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης για τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες της κοι­νω­νί­ας, όταν αυτοί οι πόροι είναι δια­θέ­σι­μοι ακρι­βώς με προ­α­παι­τού­με­νο τα δεκά­δες αντι­λαϊ­κά μέτρα που τσα­κί­ζουν τις λαϊ­κές ανάγκες.

Κατά τ’ άλλα, μοί­ρα­σε υπο­σχέ­σεις για «ίσες ευκαι­ρί­ες» στη ζού­γκλα που θα δια­μορ­φώ­νει η πολι­τι­κή τους, και για σχο­λεία Ειδι­κής Αγω­γής που …θα ζουν από τις δωρε­ές και τη φιλαν­θρω­πία, όπως εκεί­νη που έκα­νε ο ίδιος, ενώ δεν έλει­ψαν και ανέκ­δο­τα όπως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ …δεν θα συν­θη­κο­λο­γή­σει με τους πλει­στη­ρια­σμούς — που ψήφι­σε ως κυβέρνηση.

Για τα λεγό­με­να εθνι­κά θέμα­τα, ο Στ. Κασ­σε­λά­κης κατέ­φυ­γε σε λεο­ντα­ρι­σμούς περί «κόκ­κι­νων γραμ­μών» που τάχα δεν θα ξεθω­ριά­σουν, μία μόνο μέρα απ’ όταν ζητού­σε από την Κύπρο την επα­νέ­ναρ­ξη των συνο­μι­λιών από εκεί που στα­μά­τη­σαν στο Κραν Μοντα­νά, επι­βε­βαιώ­νο­ντας τη συνέ­χεια στην πολι­τι­κή σημαιο­φό­ρου των επι­κίν­δυ­νων για τους λαούς ευρω­α­τλα­ντι­κών σχε­δια­σμών και των επι­κίν­δυ­νων διευ­θε­τή­σε­ων στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Στο πλαί­σιο της χτε­σι­νής συνε­δρί­α­σης ο Στ. Κασ­σε­λά­κης πρό­τει­νε — και εγκρί­θη­κε, με ψήφους 29 υπέρ, 15 λευ­κά και 1 απου­σία (του Αλ. Τσί­πρα) — για νέα γραμ­μα­τέα της ΚΟ την Θεο­δώ­ρα Τζά­κρη και για κοι­νο­βου­λευ­τι­κούς εκπρο­σώ­πους τούς Ν. Παπ­πά, Θ. Ξαν­θό­που­λο και Δ. Καλα­μα­τια­νό. Τη θέση του διευ­θυ­ντή της ΚΟ ανα­λαμ­βά­νει ο Γ. Τσί­πρας, ενώ συντο­νι­στής του κοι­νο­βου­λευ­τι­κού τομέα ο Π. Πολάκης.

Στο μετα­ξύ, με άρθρο του ο Σ. Βαλ­ντέν, μέλος της Γραμ­μα­τεί­ας του Τμή­μα­τος Ευρω­παϊ­κής Πολι­τι­κής του ΣΥΡΙΖΑ, επι­κρί­νει με δρι­μύ­τη­τα τον Στ. Κασ­σε­λά­κη, γρά­φο­ντας για «πολι­τι­κό ufo» με «πολ­λές σκιές στο βιο­γρα­φι­κό του», για «επι­θε­τι­κή εξα­γο­ρά του κόμ­μα­τος», για «γελοιό­τη­τες», «αθλιό­τη­τες» και «ασχε­το­σύ­νη», ενώ επι­κρί­νει με σφο­δρό­τη­τα και τον Αλ. Τσί­πρα για την τακτι­κή που ακο­λού­θη­σε μετά το 2019 και επέ­φε­ρε την εκλο­γι­κή συντρι­βή, και τον κατη­γο­ρεί ότι σιγο­ντά­ρι­σε αν μη τι άλλο την εκλο­γή Κασσελάκη.

(Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από τον «Ριζο­σπά­στη»)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο