Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού σήμερα

Κάλε­σμα σε κινη­το­ποί­η­ση για σήμε­ρα στις 12 το μεση­μέ­ρι στη Βου­λή, απευ­θύ­νουν σωμα­τεία εργα­ζο­μέ­νων στις Τέχνες (Πανελ­λή­νιος Μου­σι­κός Σύλ­λο­γος, Σωμα­τείο Ελλή­νων Ηθο­ποιών, Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στο Θέα­μα — Ακρό­α­μα, Πανελ­λή­νιο Σωμα­τείο Ελλή­νων Τρα­γου­δι­στών) με κοι­νή ανα­κοί­νω­σή τους, προς όλους τους χώρους των καλ­λι­τε­χνών — δημιουρ­γών, τους εικα­στι­κούς, τους λογο­τέ­χνες, τους χορευ­τές και χορο­γρά­φους, τους τεχνι­κούς, προς όλα τα σωμα­τεία και τους συλ­λο­γι­κούς φορείς της τέχνης και του πολιτισμού.

Επί­σης την ίδια μέρα, το Παράρ­τη­μα Θεσ­σα­λο­νί­κης του Πανελ­λή­νιου Μου­σι­κού Συλ­λό­γου καλεί σε συγκέ­ντρω­ση στις 7.30 μ.μ. στο ΚΘΒΕ.

«Η παν­δη­μία χτύ­πη­σε το χώρο της Τέχνης και του πολι­τι­σμού αρκε­τά πριν τη λήψη των ανα­γκαί­ων μέτρων περιο­ρι­σμού, που επέ­βαλ­λε η Κυβέρ­νη­ση. Από την πρώ­τη στιγ­μή καλ­λι­τέ­χνες και εργα­ζό­με­νοι του χώρου συμ­βά­λα­με με την Τέχνη μας και με όλες μας τις δυνά­μεις, για να κρα­τη­θεί ψηλά το ηθι­κό της κοι­νω­νί­ας. Μεί­να­με σπί­τι, αλλά ΔΕ μεί­να­με σιω­πη­λοί!» ανα­φέ­ρε­ται στην ανακοίνωση

Η ανα­κοί­νω­ση καλεί σε κινη­το­ποί­η­ση όλου του χώρου της Τέχνης και του Πολι­τι­σμού με αιτήματα:

-Επί­δο­μα ενί­σχυ­σης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθω­τούς, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους και μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες καλ­λι­τέ­χνες και εργα­ζό­με­νους στο Θέα­μα — Ακρό­α­μα και στο χώρο της τέχνης γενι­κό­τε­ρα, με επι­πλέ­ον ποσό για κάθε παι­δί και για όσο διά­στη­μα δεν θα μπο­ρέ­σου­με να εργα­στού­με λόγω των μέτρων για την αντι­με­τώ­πι­ση της επιδημίας.

-‘Αμε­ση και καθο­λι­κή ενί­σχυ­ση χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις όσων καλ­λι­τε­χνών και εργα­ζο­μέ­νων δεν έλα­βαν τα 800 ευρώ της πρώ­της φάσης στή­ρι­ξης, αναδρομικά.

-Κατάρ­γη­ση του φόρου Επι­τη­δεύ­μα­τος και της προ­κα­τα­βο­λής φόρου για τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους και τους μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες στο χώρο της τέχνης.

-Μέτρα στή­ρι­ξης, όπως επι­δό­τη­ση ενοι­κί­ου, φορο­ε­λα­φρύν­σεις, ανα­στο­λή πλη­ρω­μής φόρων και δανεί­ων για όλους τους εργα­ζό­με­νους στο χώρο του πολι­τι­σμού, μισθω­τούς, με μπλο­κά­κι, με εργό­ση­μο, ή όσους εισπράτ­τουν με από­δει­ξη δαπά­νης (τίτλο κτήσης).

-Κατο­χύ­ρω­ση πνευ­μα­τι­κών και συγ­γε­νι­κών δικαιω­μά­των για όσο διά­στη­μα αξιο­ποιού­νται δια­δι­κτυα­κές παρα­γω­γές παλιό­τε­ρες ή και νέες εν μέσω καρα­ντί­νας, αλλά και μετά.

-Αγο­ρές και ανα­θέ­σεις καλ­λι­τε­χνι­κών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλ­λι­τε­χνι­κών υπη­ρε­σιών από το κρά­τος και τους φορείς του με Ανοι­χτή πρό­σκλη­ση ενδια­φέ­ρο­ντος ή με Πανελ­λή­νιους Καλ­λι­τε­χνι­κούς Δια­γω­νι­σμούς που δεν θα απο­κλεί­ουν τους δημιουρ­γούς — φυσι­κά πρόσωπα.

Στο πλευ­ρό τους το ΚΚΕ που κατέ­θε­σε πρό­τα­ση νόμου με άμε­σα και επεί­γο­ντα μέτρα στή­ρι­ξης από τις συνέ­πειες της πανδημίας.

Τη στή­ρι­ξή τους στον αγώ­να τους εκφρά­ζουν το ΠΑΜΕ, δεκά­δες σωμα­τεία και φορείς, ο Δήμος Πατρέ­ων, η Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Θεά­μα­τος — Ακρο­ά­μα­τος, τα σωμα­τεία συν­θε­τών — στι­χουρ­γών ΑΣΜΑ, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ, ο Σύλ­λο­γος Σπου­δα­στών Σχο­λών Χορού, Θεά­τρου και Κινηματογράφου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο