Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ινδία: Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι σε νοσοκομεία, από διαρροή αερίου — ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Του­λά­χι­στον εννέα άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους και πάνω από 1.000 άλλοι εισή­χθη­σαν σε νοσο­κο­μεία μετά τη διαρ­ροή αερί­ου σε χημι­κό εργο­στά­σιο στη νοτιο­α­να­το­λι­κή Ινδία, γνω­στο­ποί­η­σαν αξιω­μα­τι­κοί της αστυ­νο­μί­ας και τοπι­κός αξιωματούχος.

«Μπο­ρού­με να επι­βε­βαιώ­σου­με σε αυτό το στά­διο ότι πέντε άνθρω­ποι χάθη­καν. Του­λά­χι­στον 70 άνθρω­ποι εισή­χθη­σαν χωρίς τις αισθή­σεις τους σε κοντι­νό νοσο­κο­μείο και στο σύνο­λό τους 200 ως 500 άνθρω­ποι δέχθη­καν φρο­ντί­δες», δήλω­σε η Σουά­ρουπ Ράνι, μια αξιω­μα­τι­κός της αστυ­νο­μί­ας της Βισα­χα­πάτ­ναμ, στο ομό­σπον­δο κρά­τος Άντρα Πρα­ντές (νοτιο­α­να­το­λι­κά).

Άλλος αξιω­μα­τι­κός της αστυ­νο­μί­ας μίλη­σε λίγη ώρα αργό­τε­ρα για του­λά­χι­στον 9 νεκρούς και περί­που χίλιους ανθρώ­πους που χρειά­στη­κε να δια­κο­μι­στούν σε νοσοκομεία.

Το εργο­στά­σιο της LG Polymers βρί­σκε­ται στα όρια της βιο­μη­χα­νι­κής πόλης Βισα­χα­πάτ­ναμ, όπου βρί­σκε­ται επί­σης ένα σημα­ντι­κό λιμά­νι. Η μεγα­λού­πο­λη και τα προ­ά­στιά της έχουν συνο­λι­κό πλη­θυ­σμό 5 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων από το σύνο­λο των 49 εκα­τομ­μυ­ρί­ων του ομό­σπον­δου κρά­τους του Άντρα Πραντές.

Το αέριο «είχε αφε­θεί εκεί λόγω των μέτρων περιο­ρι­σμού» που εφαρ­μό­ζο­νται για την απο­τρο­πή της εξά­πλω­σης του κορο­νοϊ­ού, είπε η Ράνι. «Προ­κλή­θη­κε χημι­κή αντί­δρα­ση και οι δεξα­με­νές υπερ­θερ­μάν­θη­καν και το αέριο διέ­φυ­γε εξαι­τί­ας αυτού», συνέ­χι­σε η ίδια αξιω­μα­τι­κός της αστυνομίας.

indya2

Στην Ινδία έχουν επι­βλη­θεί μέτρα περιο­ρι­σμού της κίνη­σης των πολι­τών από τα τέλη Μαρ­τί­ου για την απο­τρο­πή της εξά­πλω­σης της παν­δη­μί­ας του κορονοϊού.

«Λάβα­με κλή­ση για βοή­θεια από χωρι­κούς περί τις 03:30 σήμε­ρα το πρωί (σ.σ. τοπι­κή ώρα· περί τη 01:00 ώρα Ελλά­δας). Είπαν ότι υπήρ­χε ένα αέριο στην ατμό­σφαι­ρα», αφη­γή­θη­κε η Ράνι.

«Σπεύ­σα­με επι­τό­που αμέ­σως. Μύρι­ζες κάποιο χημι­κό αέριο στην ατμό­σφαι­ρα και δεν ήταν δυνα­τόν για κανέ­ναν μας να μεί­νει εκεί για περισ­σό­τε­ρο από μερι­κά λεπτά», περιέ­γρα­ψε η αξιωματικός.

Αξιω­μα­τού­χος δήλω­σε ότι οι αρχές απο­φά­σι­σαν να απο­μα­κρυν­θούν εσπευ­σμέ­να οι κάτοι­κοι του­λά­χι­στον τριών οικι­σμών. «Ανα­μέ­νου­με ότι θα χρεια­στεί του­λά­χι­στον μία ώρα για την πλή­ρη εκκέ­νω­ση», διευκρίνισε.

indya3

Φωτο­γρα­φί­ες που μετα­φόρ­τω­σαν κάτοι­κοι της περιο­χής στο Twitter εικο­νί­ζουν ασθε­νο­φό­ρα, οχή­μα­τα της πυρο­σβε­στι­κής και της αστυ­νο­μί­ας στην περιο­χή. Η νοτιο­κο­ρε­α­τι­κή κατα­σκευά­στρια μπα­τα­ριών LG Chemical Ltd, στην οποία ανή­κει η εγκα­τά­στα­ση, δεν έχει σχο­λιά­σει τις πλη­ρο­φο­ρί­ες για το συμ­βάν μέχρι στιγμής.

Τον Δεκέμ­βριο του 1984, η Ινδία έγι­νε θέα­τρο ενός από τα χει­ρό­τε­ρα βιο­μη­χα­νι­κά δυστυ­χή­μα­τα στην ιστο­ρία, όταν 40 τόνοι χημι­κού αερί­ου διέ­φυ­γαν στην ατμό­σφαι­ρα από εργο­στά­σιο εντο­μο­κτό­νων στην πόλη Μπο­πάλ (κεντρι­κά).

Περί­που 3.400 άνθρω­ποι είχαν χάσει τη ζωή τους μέσα σε μερι­κές ημέ­ρες εξαι­τί­ας της διαρ­ρο­ής, ειδι­κά στις παρα­γκου­πό­λεις γύρω από το εργο­στά­σιο της αμε­ρι­κα­νι­κής βιο­μη­χα­νί­ας Union Carbide. Χιλιά­δες άλλοι υπέ­κυ­ψαν τα χρό­νια που ακολούθησαν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο