Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συγκέντρωση ΕΕΔΥΕ και πορεία: «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» — «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»

Ολο­κλη­ρώ­θη­κε με πορεία στις πρε­σβεί­ες του Ισρα­ήλ και των ΗΠΑ η συγκέ­ντρω­ση της Ελλη­νι­κής Επι­τρο­πής για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη (ΕΕΔΥΕ) στο υπουρ­γείο Εθνι­κής ‘Αμυ­νας.

Οι δια­δη­λω­τές εξέ­φρα­σαν την αλλη­λεγ­γύη τους στον Παλαι­στι­νια­κό λαό, μπρο­στά στην πρε­σβεία του Ισρα­ήλ κυριάρ­χη­σε το σύν­θη­μα «Λευ­τε­ριά στην Παλαι­στί­νη», ενώ στην πορεία στην πρε­σβεία των ΗΠΑ κυριάρ­χη­σε το σύν­θη­μα «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιά­δες των λαών».

Με ανά­γνω­ση χαι­ρε­τι­σμού του πρέ­σβη της Παλαι­στί­νης στην Ελλά­δα Μαρουάν Του­μπά­σι ξεκί­νη­σε η συγκέ­ντρω­ση της ΕΕΔΥΕ στο υπουρ­γείο Εθνι­κής ‘Αμυ­νας. Ο Μ. Του­μπά­σι ευχα­ρί­στη­σε «την ΕΕΔΥΕ και τα ταξι­κά σωμα­τεία για την ατα­λά­ντευ­τη αλλη­λεγ­γύη τους στην πάλη του λαού της Παλαιστίνης».

sugkentrosi palaistini22

Ο Γιώρ­γος Λαμπρά­κης, αντι­πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Επι­τρο­πής για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη πραγ­μα­το­ποί­η­σε την κεντρι­κή ομι­λία στη συγκέντρωση.

«Από το βήμα της σημε­ρι­νής μας συγκέ­ντρω­σης κατα­δι­κά­ζου­με τη νέα σφα­γή του Παλαι­στι­νια­κού λαού από το κρά­τος-δολο­φό­νο του Ισρα­ήλ, την επί­θε­ση στους Παλαι­στί­νιους δια­δη­λω­τές, την ωμή βία και κατα­στο­λή, τις αερο­πο­ρι­κές επι­θέ­σεις που βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη τις τελευ­ταί­ες μέρες στη Λωρί­δα της Γάζας με δεκά­δες νεκρούς και εκα­το­ντά­δες τραυ­μα­τί­ες» τόνισε.

«Η ανα­γνώ­ρι­ση της Ιερου­σα­λήμ, ως πρω­τεύ­ου­σας του Ισρα­ήλ από τις ΗΠΑ και οι “Συμ­φω­νί­ες του Αβρα­άμ” με κρά­τη του Περ­σι­κού Κόλ­που, με αμε­ρι­κα­νι­κή επο­πτεία, φού­σκω­σε τα πανιά της ισραη­λι­νής επι­θε­τι­κό­τη­τας, που κλι­μα­κώ­νει τις διώ­ξεις, τις φυλα­κί­σεις, τον ξερι­ζω­μό Παλαι­στι­νί­ων από τις κατοι­κί­ες τους, την προ­σάρ­τη­ση παλαι­στι­νια­κών εδα­φών στη Δυτι­κή Όχθη και τη θωρά­κι­ση της κατο­χής στα παλαι­στι­νια­κά εδά­φη» επισήμανε.

Κατήγ­γει­λε την εγκλη­μα­τι­κή στά­ση των ΗΠΑ και ΕΕ και επέρ­ρι­ψε τερά­στιες ευθύ­νες στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ «που στην ουσία καλύ­πτει τις δολο­φο­νι­κές επι­χει­ρή­σεις του Ισρα­ήλ, επι­χει­ρώ­ντας να εξι­σώ­σει προ­κλη­τι­κά τον θύτη και το θύμα, συνε­χί­ζο­ντας την πολι­τι­κή των κυβερ­νή­σε­ων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και ανα­βαθ­μί­ζο­ντας διαρ­κώς τις πολι­τι­κές, οικο­νο­μι­κές και στρα­τιω­τι­κές συνερ­γα­σί­ες, τις στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις και συνεκ­παι­δεύ­σεις με το κρά­τος-δολο­φό­νο του Ισραήλ».

«Εκφρά­ζου­με την αλλη­λεγ­γύη και τη συμπα­ρά­στα­σή μας στον Παλαι­στι­νια­κό λαό. Στη­ρί­ζου­με το δίκαιο αγώ­να του για Παλαι­στί­νη ελεύ­θε­ρη στα όρια του 1967, με το λαό κυρί­αρ­χο και πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ. Απαι­τού­με η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση να εφαρ­μό­σει την ομό­φω­νη από­φα­ση της Βου­λής από το 2015 για ανα­γνώ­ρι­ση ανε­ξάρ­τη­του Παλαι­στι­νια­κού κρά­τους» πρόσθεσε.

Ανέ­φε­ρε ότι «η επι­κίν­δυ­νη πολι­τι­κή που εμπλέ­κει ολο­έ­να βαθύ­τε­ρα τη χώρα μας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και πολέ­μους, που σπέρ­νει απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές Βάσεις και υπο­δο­μές, απο­τε­λεί συνέ­χεια της πολι­τι­κής που υπη­ρε­τεί τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας μας και κλι­μα­κώ­νει την επί­θε­ση στα δικαιώ­μα­τα της εργα­τι­κής — λαϊ­κής οικο­γέ­νειας, όπως δεί­χνουν τα αβά­στα­χτα αντι­λαϊ­κά μέτρα και τονί­ζει το νομο­σχέ­διο-έκτρω­μα που καταρ­γεί το οχτά­ω­ρο και την Κυρια­κά­τι­κη αργία, θεσμο­θε­τεί το 10ωρο και την απλή­ρω­τη δου­λειά, που επι­χει­ρεί να καταρ­γή­σει το δικαί­ω­μα στην απερ­γία και να βάλει και άλλα εμπό­δια στη συν­δι­κα­λι­στι­κή δράση».

sugkentrosi palaistini24

«Η κατά­στα­ση μυρί­ζει μπα­ρού­τι. Το μαρ­τυ­ρούν η τερά­στια συγκέ­ντρω­ση δύνα­μης πυρός στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, στη συνο­ριο­γραμ­μή Ρωσί­ας — Ουκρα­νί­ας, οι εξε­λί­ξεις στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, στη Μ. Ανα­το­λή, στη Β. Αφρι­κή» είπε ο Γ. Λαμπρά­κης προ­σθέ­το­ντας ότι η κυβέρ­νη­ση «ανα­λαμ­βά­νει επι­θε­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες για λογα­ρια­σμό της αστι­κής τάξης και των συμ­μά­χων της, οδη­γώ­ντας το λαό μας στο πολε­μι­κό σφαγείο».

Στη συνέ­χεια τόνι­σε ότι «οι ελλη­νι­κές Ένο­πλες δυνά­μεις δεν έχουν καμιά δου­λειά σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές στο εξωτερικό».

«Μέσα στο πλαί­σιο της ευρω­α­τλα­ντι­κής συμ­μα­χί­ας γίνε­ται διαρ­κώς όλο και πιο επι­κίν­δυ­νη η κατά­στα­ση στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις. Οξύ­νε­ται ο αντα­γω­νι­σμός της ελλη­νι­κής και της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης. Εκδη­λώ­νε­ται η τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα και παρα­βιά­ζο­νται ο θαλάσ­σιος και ενα­έ­ριος χώρος, αμφι­σβη­τού­νται τα σύνο­ρα και οι συν­θή­κες που τα καθορίζουν.

ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ για να κρα­τή­σουν πάση θυσία την Τουρ­κία στο δυτι­κό στρα­τό­πε­δο, είναι αδί­στα­κτοι. Παί­ζουν με ανταλ­λάγ­μα­τα και ξέρου­με καλά πως πίσω από τις διε­ρευ­νη­τι­κές συνο­μι­λί­ες, τις συζη­τή­σεις για τα όποια Μέτρα Οικο­δό­μη­σης Εμπι­στο­σύ­νης, στρώ­νε­ται το έδα­φος για επώ­δυ­νους συμ­βι­βα­σμούς σε βάρος των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των» πρόσθεσε.

«Ο βρώ­μι­κος ρόλος των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ γίνε­ται φανε­ρός από τη δια­τή­ρη­ση της κατο­χής μεγά­λου μέρους της Κύπρου για 47 χρό­νια, από τα διχο­το­μι­κά σχέ­δια για το Κυπρια­κό που είναι σε εξέ­λι­ξη» επι­σή­μα­νε τονί­ζο­ντας «Εκφρά­ζου­με την αλλη­λεγ­γύη μας στον Κυπρια­κό λαό, στην πάλη για μια Κύπρο ενιαία ‑ένα και όχι δύο κρά­τη- ανε­ξάρ­τη­τη, με μία και μόνη κυριαρ­χία, μία ιθα­γέ­νεια και διε­θνή οντό­τη­τα, χωρίς ξένες βάσεις και στρα­τεύ­μα­τα, χωρίς ξένους εγγυ­η­τές και προστάτες».

Κάλε­σε σε ισχυ­ρο­ποί­η­ση του αγώ­να και της λαϊ­κής πάλης για:

–Την απε­μπλο­κή της Ελλά­δας από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και πολέμους.

–Να καταρ­γη­θεί η Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Συμ­φω­νία για τις Στρα­τιω­τι­κές Βάσεις. Να κλεί­σει η βάση της Σού­δας. Να ξηλω­θούν οι βάσεις του θανά­του από τη χώρα μας. Να μη δημιουρ­γη­θεί καμία νέα ευρω­α­τλα­ντι­κή βάση και στρα­τιω­τι­κή υποδομή.

–ΟΧΙ στην εγκα­τά­στα­ση πυρη­νι­κών στον ‘Αρα­ξο και οπου­δή­πο­τε αλλού στην Ελλάδα.

–Καμία συμ­με­το­χή των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές στο εξω­τε­ρι­κό, σε στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις κατά άλλων λαών.

–Να στα­μα­τή­σουν η ΝΑΤΟι­κή άσκη­ση “Defender Europe” και όλες οι ασκή­σεις που στο­χεύ­ουν στην περι­κύ­κλω­ση της Ρωσί­ας και σημα­δεύ­ουν άλλους λαούς.

–Όχι στους στρα­τιω­τι­κούς εξο­πλι­σμούς και στη διά­τα­ξη των Ενό­πλων Δυνά­με­ων στην υπη­ρε­σία του ΝΑΤΟ, ανά­κλη­ση της κυβερ­νη­τι­κής από­φα­σης για την αύξη­ση της θητεί­ας στο Στρα­τό Ξηράς.

–Καμία αλλα­γή των συνό­ρων και των Συν­θη­κών που τα καθορίζουν.

–Απο­δέ­σμευ­ση από τις λυκο­συμ­μα­χί­ες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

«Δεν είναι ο ιμπε­ρια­λι­σμός ανί­κη­τος. Ανί­κη­τοι είναι οι λαοί όταν αγω­νί­ζο­νται για το δίκιο τους!

Στον ιμπε­ρια­λι­σμό καμιά υπο­τα­γή! Η μόνη υπερ­δύ­να­μη είναι οι λαοί» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο αντι­πρό­ε­δρος της ΕΕΔΥΕ.

sugkentrosi palaistini25

Στον χαι­ρε­τι­σμό του στη συγκέ­ντρω­ση ο Νίκος Παπα­να­στά­σης, αντι­συ­νταγ­μα­τάρ­χης ε.α., βου­λευ­τής του ΚΚΕ και μέλος του Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου της Ελλη­νι­κής Επι­τρο­πής για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη, ανα­φέρ­θη­κε στην επι­κίν­δυ­νη όξυν­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών στην περιο­χή και πρό­σθε­σε: «Κρί­κος σ’ αυτές τις εξε­λί­ξεις απο­τε­λεί και το νέο έγκλη­μα σε βάρος των Παλαι­στι­νί­ων από το κρά­τος-δολο­φό­νο Ισρα­ήλ. Είναι ένα έγκλη­μα που γίνε­ται με τις πλά­τες των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση και τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα καλύ­πτουν ανοι­χτά την επι­θε­τι­κό­τη­τα του Ισρα­ήλ. Έχουν ευθύ­νη αλλά και συμ­βο­λή σ’ αυτήν την εξέλιξη».

Ανέ­φε­ρε ότι δια­μορ­φώ­νο­νται συν­θή­κες πολέ­μου στην περιο­χή μας και επέρ­ρι­ψε τερά­στιες ευθύ­νες στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ «που με την στή­ρι­ξη όλων των αστι­κών κομ­μά­των, βάζουν πάνω απ’ όλα τα αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κά σχέδια».

Ο Χρή­στος Χαλ­κια­δά­κης, μέλος του Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου της Ελλη­νι­κής Επι­τρο­πής για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη, στον χαι­ρε­τι­σμό του κάλε­σε τους νέους της χώρας μας να κατα­δι­κά­σουν το έγκλη­μα κατά του παλαι­στι­νια­κού λαού.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παι­διών (Βέρα Κλών­τζα-Για­κλο­βά – Φρά­νιο Κραλ)

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο