Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συγκέντρωση εργατικών σωματείων: «Ως Εδώ! Έκαναν την Αττική ‘κρανίου τόπο’ για τους πολλούς και Ριβιέρα για τα κέρδη των λίγων»

Με κεντρι­κό σύν­θη­μα «Ως Εδώ! Έκα­ναν την Αττι­κή ‘κρα­νί­ου τόπο’ για τους πολ­λούς και Ριβιέ­ρα για τα κέρ­δη των λίγων» πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας μαζι­κή συγκέ­ντρω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας των εργα­τι­κών σωμα­τεί­ων και μαζι­κών φορέ­ων του νομού Αττι­κής, στο υπουρ­γείο Κλι­μα­τι­κής Αλλα­γής και Πολι­τι­κής Προστασίας.

Οι εργα­ζό­με­νοι κατήγ­γει­λαν το «συνε­χι­ζό­με­νο περι­βαλ­λο­ντι­κό έγκλη­μα που μετα­τρέ­πει την Αττι­κή σε απο­κα­ΐ­δια» ενώ δια­τρά­νω­σαν και την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά τους να μπει φρέ­νο στην δια­χρο­νι­κά κατα­στρο­φι­κή πολιτική.

Έξω από το υπουρ­γείο ξεδι­πλώ­θη­καν τα πανό των εργα­τι­κών σωμα­τεί­ων, όπως αυτών της Δυτι­κής Αττι­κής που καλού­σαν σε ξεση­κω­μό, αφού η περιο­χή τους είναι σε μόνι­μο κίν­δυ­νο από πυρ­κα­γιά, πλημ­μύ­ρα και βιο­μη­χα­νι­κό ατύχημα.

Στη συγκέ­ντρω­ση παρευ­ρέ­θη και η Αφρο­δί­τη Κτε­νά βου­λευ­τής του ΚΚΕ.

Σε μια συμ­βο­λι­κή κίνη­ση ρίχτη­κε στην είσο­δο του υπουρ­γείο ένα ελά­χι­στο δείγ­μα από τις στά­χτες, προ­ερ­χό­με­νες από τα χιλιά­δες καμέ­να στρέμ­μα­τα της Αττικής.

Στον τερά­στιο κίν­δυ­νο για βιο­μη­χα­νι­κό ατύ­χη­μα στη Δυτι­κή Αττι­κή, ανα­φέρ­θη­κε στην ομι­λία του στη συγκέ­ντρω­ση ο Γιάν­νης Παπα­δάς, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων και Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Δυτι­κής Αττι­κής. «Όσο συνε­χί­ζε­ται η πολι­τι­κή κόστους — οφέ­λους από τις κυβερ­νή­σεις και την ΕΕ στα δάση, στο περι­βάλ­λον, στη γη και τη χρή­ση γης, θα μας επι­φυ­λάσ­σει νεκρούς, καμέ­να δάση και σπίτια.

Έχου­με απο­δεί­ξει στο παρελ­θόν και το κάνα­με ξανά, ότι όταν οι εργα­ζό­με­νοι είναι στο πλευ­ρό των σωμα­τεί­ων, κάθε διεκ­δί­κη­ση μπο­ρού­με να την κάνου­με πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Ο οργα­νω­μέ­νος αγώ­νας είναι η απά­ντη­ση που μπο­ρεί να δώσει διέ­ξο­δο και να επι­βά­λει ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας της ζωής μας» υπογράμμισε.

«Δίνω και εγώ το παρών, δίπλα σε όσους επέ­λε­ξαν να μην συμ­μορ­φω­θούν με το κλί­μα τρο­μο­κρά­τη­σης, μοι­ρο­λα­τρί­ας, ανα­μο­νής και αδιέ­ξο­δου θρή­νου πάνω στα απο­κα­ΐ­δια», τόνι­σε στην ομι­λία του ο Ανδρέ­ας Νικο­λό­που­λος, μέλος της Εθε­λο­ντι­κής Ομά­δας Δασο­προ­στα­σί­ας Καισαριανής.

«Τώρα είναι η ώρα να βγει στο προ­σκή­νιο ο οργα­νω­μέ­νος λαός και μέσα από τα συν­δι­κά­τα του να δημιουρ­γή­σει τους δικούς του θεσμούς για την υπε­ρά­σπι­ση της δημό­σιας και δωρε­άν υγεί­ας, για την ασφά­λεια στην εργα­σία του, για την διά­σω­ση του φυσι­κού μας πλού­του, για την υπε­ρά­σπι­ση της ζωής από τις φυσι­κές κατα­στρο­φές, για όλα όσα δηλα­δή έχου­με ανά­γκη εμείς και τα παι­διά μας τον 21ο αιώ­να», τόνι­σε στην ομι­λία του ο Μάης Μέντης, πρό­ε­δρος του ΕΚ Λαυ­ρί­ου-Ανα­το­λι­κής Αττικής.

«Δυνα­μώ­νου­με τις διεκ­δι­κή­σεις για την προ­στα­σία του εργα­ζό­με­νου στο χώρο δου­λειάς και στον τόπο κατοι­κί­ας» σημεί­ω­σε στην ομι­λία του στη συγκέ­ντρω­ση ο Πανα­γιώ­της Παπα­γε­ωρ­γό­που­λος, μέλος του ΔΣ του ΕΚ Αθή­νας και πρό­σθε­σε: «Δια­δη­λώ­νου­με και διεκ­δι­κού­με, δυνα­μώ­νου­με τη δρά­ση των σωμα­τεί­ων, των συν­δι­κά­των, δυνα­μώ­νου­με την αλλη­λεγ­γύη. Απαι­τού­με από την κυβέρνηση:

- ‘Αμε­ση απο­ζη­μί­ω­ση όλων των πλη­γέ­ντων στο 100% της κατα­στρο­φής χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Να εξα­σφα­λι­στεί η δια­μο­νή για όσους χρειά­ζε­ται και για το χρο­νι­κό διά­στη­μα που απαι­τεί­ται για την απο­κα­τά­στα­ση των ζημιών.

- Γεν­ναία αύξη­ση της χρη­μα­το­δό­τη­σης απο­κλει­στι­κά από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για δασο­προ­στα­σία και δασοπυρόσβεση.

- Να στε­λε­χω­θούν τα δασαρ­χεία Λαυ­ρί­ου, Πεντέ­λης, Πάρ­νη­θας και όλα τα δασαρ­χεία της Αττι­κής με δασερ­γά­τες και όλο το ανα­γκαίο επι­στη­μο­νι­κό προσωπικό.

- Να στε­λε­χω­θούν με μόνι­μο και στα­θε­ρό προ­σω­πι­κό οι πυρο­σβε­στι­κές υπη­ρε­σί­ες καθώς και να εξα­σφα­λι­στεί όλος ο ανα­γκαί­ος και σύγ­χρο­νος εξο­πλι­σμός. Να εκπο­νη­θεί ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο πρό­λη­ψης και αντι­με­τώ­πι­σης πυρ­κα­γιών με βάση και τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά κάθε περιο­χής. Να παρ­θεί πίσω η από­φα­ση που δια­χω­ρί­ζει την πρό­λη­ψη από την κατά­σβε­ση πυρκαγιών.

- Να εξα­σφα­λι­στούν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για ολο­κλη­ρω­μέ­νη απο­κα­τά­στα­ση των δασών που κάη­καν τα προη­γού­με­να χρό­νια από πυρ­κα­γιές. Καμία αλλα­γή χρή­σης γης, που θα επι­τρέ­ψει σε επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους να κάνουν κερ­δο­φό­ρα σχέ­δια πάνω στα καμένα.

- Να παρ­θούν όλα τα ανα­γκαία μέτρα αντι­πλημ­μυ­ρι­κής θωρά­κι­σης των περιο­χών των δήμων Λαυ­ρε­ω­τι­κής και Σαρω­νι­κού, καθώς η κατα­στρο­φι­κή πυρ­κα­γιά αυξά­νει τους κιν­δύ­νους πλημ­μυ­ρι­κών φαινομένων».

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο