Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συγκλονιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα: Ανεπανάληπτες στιγμές αλληλεγγύης και στήριξης στον αγώνα των αγροτών (VIDEO — ΦΩΤΟ)

Συγκι­νη­τι­κές στιγ­μές αλλη­λεγ­γύ­ης και στή­ρι­ξης δέχτη­καν οι αγρό­τες στο τερά­στιο συλ­λα­λη­τή­ριο στο Σύνταγ­μα. Οι εικό­νες αυτές έγι­ναν χαμό­γε­λο ικα­νο­ποί­η­σης στα κου­ρα­σμέ­να πρό­σω­πά τους από την πολύ­ω­ρη οδή­γη­ση με τρακτέρ.

Πάνω από 300 και 350 χιλιό­με­τρα οδή­γη­σαν πολ­λοί αγρό­τες από την Καρ­δί­τσα και τη Λάρι­σα. Στη δια­δρο­μή αυτή ζού­σαν την κάθε στιγ­μή, αλλά τις στιγ­μές μέσα στην Αθή­να δεν θα τις ξεχά­σουν ποτέ.

Όταν τα τρα­κτέρ έμπαι­ναν στην Αθή­να, οι αγρό­τες αντάλ­λασ­σαν χαι­ρε­τι­σμό με υψω­μέ­νες γρο­θιές με τους οδη­γούς των αυτο­κι­νή­των και των φορ­τη­γών που κινού­νταν στον δρόμο.

«Καλώς ήρθα­τε» φώνα­ζε κόσμος στην Ομό­νοια, όταν την διέ­σχι­ζαν τα τρα­κτέρ. Και όταν γέμι­σαν το Σύνταγ­μα, κατα­κλύ­στη­καν από κόσμο που ανέ­βαι­νε έως και πάνω από τις καμπί­νες των τρα­κτέρ! Κι όσο οι δια­δη­λω­τές αυξά­νο­νταν στο Σύνταγ­μα, τόσο αυξα­νό­ταν και το αγω­νι­στι­κό κλίμα.

«Μια φωνή και μια γροθιά»…

Εργά­τες, αγρό­τες, φοι­τη­τές έγι­ναν μια γρο­θιά και σχη­μά­τι­σαν ένα τερά­στιο ανθρώ­πι­νο ποτά­μι που κατέ­κλυ­σε το Σύνταγ­μα και τους γύρω δρόμους.

Από το μεση­μέ­ρι και μετά, που άρχι­σαν να φτά­νουν τα τρα­κτέρ στην Αθή­να, η καρ­διά των αγρο­τών χτύ­πα­γε δυνα­τά στην πρωτεύουσα.

«Στα μπλό­κα της αγρο­τιάς σπά­ει της κυβέρ­νη­σης ο τσα­μπου­κάς», «Εργα­τιά, αγρο­τιά μια φωνή και μια γρο­θιά» ακού­στη­καν από το μεγά­φω­νο κι έπει­τα από αγρό­τες και εργά­τες μπρο­στά από τη Βουλή.

Με φαγη­τό υπο­δέ­χθη­κε τους κου­ρα­σμέ­νους και πει­να­σμέ­νους αγρό­τες το Συν­δι­κά­το Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού Αττι­κής που έστη­σε από νωρίς τον πάγκο, με το πανό να γρά­φει «Είτε στο χωρά­φι είτε στο ράφι η ίδια βάρ­βα­ρη πολι­τι­κή που τσα­κί­ζει τη λαϊ­κή οικο­γέ­νεια».

Στο Σύνταγ­μα ήρθαν πολ­λοί που χρειά­στη­κε από νέα παι­διά να αφή­σουν τα χωριά για μια καλύ­τε­ρη τύχη στην Αθή­να. «Έπρε­πε σήμε­ρα να έρθου­με, με τα τρα­κτέρ μας μεγά­λω­σαν οι γονείς μας», μας είπε ο Θωμάς και τα έδει­χνε με καμά­ρι σαν να τα είχε οδη­γή­σει ο ίδιος.

Πήραν δύναμη για τη συνέχεια

Στο κέντρο της Αθή­νας συνα­ντή­θη­καν αγρό­τες από όλη την Ελλά­δα. Αγρό­τες από τη Θεσ­σα­λία συζη­τού­σαν με αγρό­τες από την Κρή­τη για πόσες μέρες είναι στα μπλό­κα, για τα ψίχου­λα της κυβέρ­νη­σης, αλλά και για το πώς ήταν το ταξί­δι τους με το καράβι.

Στο Σύνταγ­μα έσμι­ξαν οικο­γέ­νειες αγρο­τών που ο πατέ­ρας ή ο γιος ήρθε με το τρα­κτέρ τους και η υπό­λοι­πη οικο­γέ­νεια με το λεωφορείο!

Ήρθαν στην Αθή­να με τη δύνα­μη των μπλό­κων για να μεί­νουν στον τόπο τους και θα φύγουν με ακό­μα περισ­σό­τε­ρη δύνα­μη από τη στή­ρι­ξη που τους έδω­σε το μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο στο Σύνταγμα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο