Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.: Συμφωνία για ακόμη πιο αντιδραστικά μέτρα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών

Κλι­μά­κω­ση της κατα­στο­λής σε βάρος των κατα­τρεγ­μέ­νων προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, με αυξη­μέ­νες κρα­τή­σεις στα σύνο­ρα και περιο­ρι­σμούς στο δικαί­ω­μα στο άσυ­λο, προ­βλέ­πει η συμ­φω­νία στην οποία κατέ­λη­ξε χθες, μετά από παζά­ρια, το Συμ­βού­λιο Εσω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Με πρό­φα­ση τη δήθεν εφαρ­μο­γή της «ευρω­παϊ­κής αλλη­λεγ­γύ­ης» και του «Διε­θνούς Δικαί­ου», οι αρμό­διοι υπουρ­γοί της ΕΕ κατέ­λη­ξαν σε ένα συμ­βι­βα­σμό ανά­με­σα σε αντι­κρουό­με­να συμ­φέ­ρο­ντα των κρα­τών-μελών, χωρίς να αμφι­σβη­τούν το αντι­δρα­στι­κό πλαί­σιο που φορ­τώ­νει όλο το βάρος στα θύμα­τα του πολέ­μου και της καπι­τα­λι­στι­κής εκμετάλλευσης.

Περισσότερες και γρηγορότερες απελάσεις

Συγκε­κρι­μέ­να, η συμ­φω­νία προ­βλέ­πει «fast track» δια­δι­κα­σί­ες για την εξέ­τα­ση των αιτή­σε­ων ασύ­λου σε ολό­κλη­ρη την ΕΕ, που δεν θα ξεπερ­νούν τους έξι μήνες και σύντμη­ση των δια­δι­κα­σιών για την απέ­λα­ση όσων δεν παίρ­νουν άσυλο.

Όπως τονί­στη­κε από την υπουρ­γό Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου της Σου­η­δί­ας, Μαρία Μάλ­μερ Στέ­νε­γκαρντ, στη συμ­φω­νία προ­βλέ­πε­ται συμ­βι­βα­σμός μετα­ξύ των κρα­τών-μελών που δια­σφα­λί­ζει «γρή­γο­ρες, δίκαιες και απο­τε­λε­σμα­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες για αιτού­ντες που θεω­ρού­νται πιο πιθα­νόν να μη δικαιού­νται διε­θνούς προ­στα­σί­ας», κατά τρό­πο που να μην απο­τε­λεί επι­πρό­σθε­το βάρος για τις χώρες στα εξω­τε­ρι­κά σύνο­ρα, όπως είπε. Οι δια­δι­κα­σί­ες αυτές, εξή­γη­σε, θα δια­σφα­λί­ζουν τη σωστή δια­χεί­ρι­ση αυτών που χρειά­ζο­νται διε­θνή προ­στα­σία και τη γρή­γο­ρη απόρ­ρι­ψη αυτών που δεν έχουν ανά­γκη. Στην ουσία αυτό θα γίνε­ται με ταχύ­τα­τες δια­δι­κα­σί­ες και με τρό­πους παρά­καμ­ψης του δικαιώ­μα­τος της ατο­μι­κής εξέ­τα­σης του αιτή­μα­τος ασύλου.

Κατά τη συμ­φω­νία, η δια­δι­κα­σία των συνό­ρων θα ισχύ­ει όταν ένας αιτών άσυ­λο υπο­βάλ­λει αίτη­ση σε σημείο διέ­λευ­σης των εξω­τε­ρι­κών συνό­ρων, μετά από σύλ­λη­ψη σε σχέ­ση με παρά­νο­μη διέ­λευ­ση συνό­ρων και μετά από απο­βί­βα­ση μετά από επι­χεί­ρη­ση έρευ­νας και διά­σω­σης. Η δια­δι­κα­σία είναι υπο­χρε­ω­τι­κή για τα κρά­τη- μέλη εάν ο αιτών απο­τε­λεί κίν­δυ­νο για την εθνι­κή ασφά­λεια ή τη δημό­σια τάξη, έχει παρα­πλα­νή­σει τις αρχές με ψευ­δείς πλη­ρο­φο­ρί­ες ή απο­κρύ­πτο­ντας πλη­ρο­φο­ρί­ες και εάν ο αιτών έχει υπη­κο­ό­τη­τα με ποσο­στό ανα­γνώ­ρι­σης κάτω του 20%. Το τελευ­ταίο είναι ένα εφεύ­ρη­μα της ΕΕ για να απορ­ρί­πτο­νται μαζι­κά αιτή­σεις ασύ­λου ακό­μα και από ξερι­ζω­μέ­νους που προ­έρ­χο­νται από εμπό­λε­μες χώρες, κατα­στρα­τη­γώ­ντας ουσια­στι­κά τη Συν­θή­κη της Γενεύ­ης για τους πρόσφυγες.

Παράλ­λη­λα παρα­μέ­νει η ευε­λι­ξία για τα κρά­τη-μέλη να κρί­νουν εκεί­να ποια τρί­τη χώρα θεω­ρεί­ται «ασφα­λής».

«Χωροφύλακες» και «δεσμοφύλακες» τα κράτη «πρώτης γραμμής»

Ανα­φο­ρι­κά με τις λεγό­με­νες χώρες πρώ­της γραμ­μής (Ελλά­δα, Ιτα­λία, Ισπα­νία, Μάλ­τα, Κύπρος) αυτές καλού­νται να παί­ξουν ακό­μη περισ­σό­τε­ρο τον ρόλο του «χωρο­φύ­λα­κα», καθώς θα πρέ­πει να ελέγ­χουν απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρα τα εξω­τε­ρι­κά σύνο­ρα της ΕΕ, με ανα­βαθ­μι­σμέ­νο εδώ τον ρόλο της Frontex, με ό,τι μπο­ρεί να σημαί­νει αυτό για τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας μας.

Παράλ­λη­λα η Ελλά­δα, αλλά και οι υπό­λοι­πες χώρες της πρώ­της γραμ­μής μετα­τρέ­πο­νται ακό­μη περισ­σό­τε­ρο σε «δεσμο­φύ­λα­κες» των κατα­τρεγ­μέ­νων. Συγκε­κρι­μέ­να η συμ­φω­νία προ­βλέ­πει μια μορ­φή «ευέ­λι­κτης αλλη­λεγ­γύ­ης», στο πλαί­σιο της οποί­ας τα κρά­τη της «δεύ­τε­ρης γραμ­μής» θα μπο­ρούν να επι­λέ­ξουν είτε να δέχο­νται αιτού­ντες άσυ­λο στο έδα­φός τους, είτε να δίνουν χρή­μα­τα στις χώρες υπο­δο­χής ή στις χώρες προέλευσης.

Έτσι όσα κρά­τη-μέλη δεν δέχο­νται να φιλο­ξε­νή­σουν τον αριθ­μό που προ­βλέ­πουν οι ποσο­στώ­σεις των μετε­γκα­τα­στά­σε­ων (προσ­διο­ρί­στη­κε σε 30.000 ετη­σί­ως) θα υπο­χρε­ού­νται να κατα­βάλ­λουν ένα ποσό της τάξε­ως περί­που των 20.000 ευρώ ανά άτομο.

Στο συγκε­κρι­μέ­νο ζήτη­μα Πολω­νία και Ουγ­γα­ρία εξέ­φρα­σαν τη δια­φω­νία τους, υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως δεν θα μπο­ρέ­σουν να εξη­γή­σουν στους πολί­τες τους αυτή την επι­βά­ρυν­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, κάτι που προ­οιω­νί­ζε­ται συνέ­χι­ση των παζα­ριών στις πλά­τες των ξεριζωμένων.

Άλλω­στε, η αντι­πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου, Κατα­ρί­να Μπάρ­λεϊ, δήλω­σε ότι η χθε­σι­νή συμ­φω­νία θα απο­τε­λέ­σει τη βάση των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων του Συμ­βου­λί­ου με το Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο, με σκο­πό την έγκρι­σή της πριν από τις ευρω­ε­κλο­γές του Ιού­νη του 2024.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο