Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Παρέλαβα ένα παιδί καρδιοαναπνευστικά σταθερό», κατέθεσε η γιατρός του Ωνασείου

«Παρέ­λα­βα ένα παι­δί καρ­διο­α­να­πνευ­στι­κά στα­θε­ρό. Ήταν ένα παι­δί με σοβα­ρό­τα­το νευ­ρο­λο­γι­κό πρό­βλη­μα. Καθ’ όλη τη διάρ­κεια της νοση­λεί­ας η Τζωρ­τζί­να δεν προ­βλη­μά­τι­σε», κατέ­θε­σε στην δίκη της Ρού­λας Πισπι­ρί­γκου η παι­δί­α­τρος-εντα­τι­κο­λό­γος στο Ωνά­σειο Σταυ­ρού­λα Μπούντα.

Η για­τρός κατέ­θε­σε στο Μικτό Ορκω­τό Δικα­στή­ριο για την ημέ­ρα εισα­γω­γής της Τζωρ­τζί­νας στο Ωνά­σειο, ημέ­ρα που η ίδια εφη­μέ­ρευε, καθώς και για την επο­μέ­νη οπό­τε το παι­δί έκα­νε ένα επει­σό­διο σπα­σμών: «Την επό­με­νη λίγο πριν τις οκτώ έκα­νε ένα επει­σό­διο σπα­σμών, με προ­σή­λω­ση βλέμ­μα­τος, κατα­γρά­ψα­με κορε­σμό 90 και χορη­γή­θη­κε οξυ­γό­νο. Βασι­κό σε αυτό είναι να λυθεί το επει­σό­διο πριν περά­σουν 30 λεπτά. Χρεια­ζό­ταν υπο­στή­ρι­ξη με ambu (για τεχνη­τή ανα­πνοή).  Λίγο πριν την παρέ­λευ­ση του 20λεπτου αντα­πο­κρί­θη­κε. Την στιγ­μή που εκδή­λω­σε τους σπα­σμούς είχε πυρε­τό πάνω από 39. Ο πυρε­τός πυρο­δό­τη­σε τους σπα­σμούς. Στη συνέ­χεια, το παι­δί παρέ­μει­νε δια­σω­λη­μέ­νο και στα­θε­ρό», είπε η μάρτυρας.

Η για­τρός ανα­φέρ­θη­κε στην ενη­μέ­ρω­ση που έκα­νε στην μητέ­ρα τηλε­φω­νι­κά και εν συνε­χεία τις επό­με­νες ημέ­ρες δια ζώσης: «Την μητέ­ρα την είχα δει αρκε­τές φορές κατά τη διάρ­κεια της νοση­λεί­ας της Τζωρ­τζί­νας. Ερχό­ταν συχνά, την ενη­μέ­ρω­να. Είχαν επι­τρα­πεί και κάποιες επι­σκέ­ψεις τις απο­γευ­μα­τι­νές ώρες. Τον πατέ­ρα τον είχα δει αλλά δεν είχα κάποια συζήτηση».

Πρό­ε­δρος: Τα αίτια των σπα­σμών ποια είναι;

Μάρ­τυ­ρας: Είναι πολ­λα­πλά. Άπτε­ται της ειδι­κό­τη­τας των παιδονευρολόγων.

Πρό­ε­δρος: Τα συμ­πτώ­μα­τα ποια είναι;

Μάρ­τυ­ρας: Υπάρ­χουν κατη­γο­ρί­ες. Υπάρ­χουν και σπα­σμοί στα πλαί­σια συνδρόμων.

Πρό­ε­δρος: Τι βλέ­πε­τε για να πεί­τε ότι είναι σπασμοί;

Μάρ­τυ­ρας: Είναι κινή­σεις άκρων. Μπο­ρεί να συμ­με­τέ­χει όλο το σώμα. Πρό­κει­ται για ακού­σιες κινή­σεις στο σώμα που είναι παθολογικές.

Πρό­ε­δρος: Έχε­τε κατα­θέ­σει για μία συζή­τη­ση που κάνα­τε με την μητέρα;

Μάρ­τυ­ρας: Είδα την μητέ­ρα την επο­μέ­νη των σπα­σμών. Προ­σπά­θη­σα να κατα­λά­βω, να δω τι είχε συμ­βεί στο σπί­τι (όταν είχε εισα­χθεί στο Καρα­μαν­δά­νειο). Μου είπε πως στο σπί­τι η Τζωρ­τζί­να ήταν ξαπλω­μέ­νη, έτρε­με και είπε «μαμά τρέ­μω τρέ­μω». Αυτό δεν είναι σπα­σμοί, διό­τι είχε επι­κοι­νω­νία. Μου απά­ντη­σε ότι μετά την έχα­σε. Κάπου εκεί στα­μά­τη­σε η συζή­τη­σή μας.

Πρό­ε­δρος: Τι εννο­εί­ται; Αυτό δεν αξιο­λο­γεί­ται ιατρικά;

Μάρ­τυ­ρας: Δεν αξιο­λο­γεί­ται ως επει­σό­διο σπασμών.

Σε ερώ­τη­ση για την εν γένει συμπε­ρι­φο­ρά της μητέ­ρας, η μάρ­τυ­ρας είπε πως «ήταν πολύ ψύχραι­μη δεδο­μέ­νων των συνθηκών».

Υπε­ρά­σπι­ση: Είπα­τε πριν για την συμπε­ρι­φο­ρά της μητέ­ρας ότι σας φάνη­κε ψύχραι­μη. Στην κατά­θε­σή σας στη ΓΑΔΑ λέτε πως όταν ενη­με­ρώ­σα­τε την μητέ­ρα τηλε­φω­νι­κά για το επει­σό­διο σπα­σμών η μητέ­ρα ήταν ανή­συ­χη και ανα­στα­τω­μέ­νη. Αυτό σας φαί­νε­ται ψύχραιμη;

Μάρ­τυ­ρας: Η μητέ­ρα στις συνο­μι­λί­ες μας ήταν πάντα ψύχραι­μη. Στη τηλε­φω­νι­κή μας συνο­μι­λία ακού­στη­κε ανήσυχη…

Η δίκη συνε­χί­ζε­ται στις 19 Ιουνίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο