Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνάντηση ΛΑΒΡΟΦ-ΔΕΝΔΙΑ: Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο

Στη Μόσχα βρέ­θη­κε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Νίκος Δέν­διας για συνά­ντη­ση με τον Ρώσο ομό­λο­γό του Σερ­γκέι Λαβρόφ, καθώς η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση επι­χει­ρεί να διεκ­δι­κή­σει ρόλο στις επι­κίν­δυ­νες διερ­γα­σί­ες που εξε­λίσ­σο­νται στην Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη με επί­κε­ντρο την Ουκρανία.

Αμέ­σως μετά τη συνά­ντη­ση, ο Ν. Δέν­διας, στις επί­ση­μες δηλώ­σεις, παρου­σία του Ρώσου ομο­λό­γου του, είπε ότι συζή­τη­σαν για την ειρή­νη, τη στα­θε­ρό­τη­τα και την ασφά­λεια στην Ευρώ­πη, την προ­ώ­θη­ση των «δεσμών» μετα­ξύ των δύο χωρών, την «ανά­γκη συνερ­γα­σί­ας» σε Ενέρ­γεια, Του­ρι­σμό και δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας, ζητώ­ντας την πραγ­μα­το­ποί­η­ση πτή­σε­ων τσάρ­τερ από Ρωσία προς Ελλά­δα το καλοκαίρι.

Τόνι­σε ότι με τον Λαβρόφ συμ­φώ­νη­σαν να συνε­χί­σουν τον διά­λο­γο σε όλα τα επί­πε­δα για την ειρή­νη και ασφά­λεια στην Ευρώ­πη, ανα­φέ­ρο­ντας ότι η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση κινεί­ται με «θεμε­λιώ­δεις αρχές και αξί­ες», όπως ο σεβα­σμός στο Διε­θνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασ­σας, η από­κρου­ση κάθε απει­λής χρή­σης ή απει­λής χρή­σης βίας ενα­ντί­ον της εδα­φι­κής κυριαρ­χί­ας και ανε­ξαρ­τη­σί­ας κατά κάθε κρά­τους. Σημεί­ω­σε ότι «είναι γνω­στό σε ποια συμ­μα­χία ανή­κει η Ελλά­δα εδώ και 70 χρό­νια» αλλά ότι αυτό δεν στά­θη­κε εμπό­διο στην ανά­πτυ­ξη σχέ­σε­ων με τη Ρωσία, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας πως η Αθή­να τάσ­σε­ται υπέρ ενός ανοι­χτού και ειλι­κρι­νούς δια­λό­γου με τη Ρωσία, ώστε να δοθούν οι κατάλ­λη­λες εγγυ­ή­σεις για την ειρή­νη και ασφά­λεια στην περιοχή.

Συνε­χί­ζο­ντας είπε ότι η Αθή­να ακού­ει με προ­σο­χή τις θέσεις της Ρωσί­ας, όπως και άλλων χωρών για το θέμα, καλώ­ντας όλα τα ζητή­μα­τα να αντι­με­τω­πι­στούν στη βάση δια­λό­γου με σεβα­σμό στις αρχές του Διε­θνούς Δικαί­ου. Πρό­σθε­σε δε ότι υπάρ­χει ανά­γκη άμε­σης απο­κλι­μά­κω­σης στο Ουκρα­νι­κό, δηλώ­νο­ντας τη στή­ρι­ξη της Αθή­νας στις Συμ­φω­νί­ες του Μινσκ και εκτι­μώ­ντας ότι μια σύγκρου­ση στην Ουκρα­νία δεν θα έχει κανέ­ναν νικη­τή. Ανα­φο­ρά έκα­νε και στην ελλη­νι­κή ομο­γέ­νεια στην περιο­χή της Μαριού­πο­λης, λέγο­ντας ότι η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση «δεσμεύ­ε­ται να πρά­ξει ό,τι χρειά­ζε­ται για να την προ­στα­τέ­ψει», συμπλη­ρώ­νο­ντας ωστό­σο ότι για την προ­στα­σία της έλα­βε από τον Λαβρόφ «απά­ντη­ση σε θετι­κή κατεύθυνση».

Παρα­πέ­ρα, είπε ότι ενη­μέ­ρω­σε τη ρωσι­κή πλευ­ρά για τις εξε­λί­ξεις σε Ανατ. Μεσό­γειο και Αιγαίο, τη «συνε­χι­ζό­με­νη τουρ­κι­κή απο­στα­θε­ρο­ποι­η­τι­κή συμπε­ρι­φο­ρά και επι­θε­τι­κό­τη­τα», προ­σθέ­το­ντας πως η Τουρ­κία εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται το γεγο­νός ότι η προ­σο­χή της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας είναι στραμ­μέ­νη αλλού στην παρού­σα φάση και θέτει ανυ­πό­στα­τες διεκ­δι­κή­σεις σε βάρος της ελλη­νι­κής κυριαρ­χί­ας σε νησιά.

Από την πλευ­ρά του ο Λαβρόφ μίλη­σε για «πολύ πετυ­χη­μέ­νες συνο­μι­λί­ες», χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας σημα­ντι­κό εταί­ρο την Αθή­να και δια­βλέ­πο­ντας «θετι­κή δυνα­μι­κή» στις προ­μή­θειες ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου στην Ελλά­δα, που όπως είπε συμ­βάλ­λουν στην ενερ­γεια­κή ασφά­λεια της Ελλά­δας. Πρό­σθε­σε δε ότι στη συζή­τη­ση με τον Έλλη­να ομό­λο­γό του δια­πι­στώ­θη­κε ακρι­βώς η «αξιο­πι­στία αυτών των προ­μη­θειών από Ρωσία προς Ελλά­δα».

Για το Ουκρα­νι­κό είπε ότι συζή­τη­σαν «την κατά­στα­ση ασφα­λεί­ας στην ευρω­παϊ­κή ήπει­ρο, με βάση τη ρωσι­κή πρω­το­βου­λία για εγγυ­ή­σεις ασφα­λεί­ας σύμ­φω­να με όσα έχουν συζη­τη­θεί στον ΟΑΣΕ». Στη­λί­τευ­σε δε το γεγο­νός ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ «δυστυ­χώς δεν απα­ντούν στο θέμα που βάλα­με και έχου­με συνα­πο­φα­σί­σει στον ΟΑΣΕ, ότι καμία χώρα δεν πρέ­πει να ενι­σχύ­ει την ασφά­λειά της σε βάρος της ασφά­λειας άλλων χωρών».

Ο Σερ­γκέι Λαβρόφ τόνι­σε ότι στη Νοτιο­α­να­το­λι­κή Ουκρα­νία δεν υπάρ­χει «καμία εναλ­λα­κτι­κή εκτός από την πλή­ρη εκπλή­ρω­ση των συμ­φω­νη­θέ­ντων του Μινσκ», κατη­γο­ρώ­ντας το Κίε­βο ότι «παρα­βιά­ζει τις υπο­χρε­ώ­σεις του», μετα­ξύ αυτών και «τον διά­λο­γο με τις αρχές του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­γκάνσκ». Ενώ απέ­φυ­γε να απα­ντή­σει σε ερώ­τη­ση αν η συνέ­χι­ση των εχθρο­πρα­ξιών από πλευ­ράς του ουκρα­νι­κού στρα­τού στο Ντο­νέ­τσκ συνι­στά αιτία πολέ­μου για τη Μόσχα. Είπε μόνο ότι «μας ανη­συ­χούν πάρα πολύ οι τελευ­ταί­ες ειδή­σεις για ραγδαία αύξη­ση βομ­βαρ­δι­σμών στην περιο­χή, η χρή­ση οπλι­σμού που απα­γο­ρεύ­ε­ται από τις Συμ­φω­νί­ες του Μινσκ».

Σε κάθε περί­πτω­ση επέ­μει­νε να γίνει συζή­τη­ση όχι μόνο για την ασφά­λεια της Ουκρα­νί­ας και «το καπρί­τσιο της να εντα­χθεί στο ΝΑΤΟ» όπως είπε, «αλλά για την ασφά­λεια ολό­κλη­ρης της περιο­χής, στη βάση των συμ­φω­νη­θέ­ντων στον ΟΑΣΕ», καλώ­ντας και τους Δυτι­κούς «που επη­ρε­ά­ζουν το Κίε­βο» να πιέ­σουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Παρα­πέ­ρα, χαρα­κτή­ρι­σε χρή­σι­μη και περιε­κτι­κή τη συζή­τη­ση με τον Ν. Δέν­δια για την κατά­στα­ση σε Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, Δυτι­κά Βαλ­κά­νια, Βόρεια Αφρι­κή και Μέση Ανα­το­λή. Κάλε­σε οι «δια­φο­ρές» Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας να αντι­με­τω­πι­στούν μέσω του Διε­θνούς Δικαί­ου, με συμ­φω­νία των δυο μερών πάνω στο πλαί­σιο συζή­τη­σης και εξέ­φρα­σε την ετοι­μό­τη­τα της Μόσχας να συν­δρά­μει στη «δια­μόρ­φω­ση των συν­θη­κών της διευ­θέ­τη­σης». Κάλε­σε δε τον Ν. Δέν­δια να παρα­πο­νε­θεί στους «Δυτι­κούς συμ­μά­χους» της Αθή­νας για το γεγο­νός ότι η προ­σο­χή της Διε­θνούς Κοι­νό­τη­τας είναι στραμ­μέ­νη αλλού, «για­τί φου­σκώ­νουν τη φασα­ρία στο Ουκρα­νι­κό εκ του μηδε­νός, προ­σπα­θώ­ντας να προ­ω­θή­σουν τα συμ­φέ­ρο­ντά τους». Τέλος, για το Κυπρια­κό, τόνι­σε την «ανά­γκη για διευ­θέ­τη­ση» βάσει των ψηφι­σμά­των του ΣΑ του ΟΗΕ, κάνο­ντας και πρό­τα­ση «τα μόνι­μα μέλη του ΣΑ να ανα­λά­βουν ρόλο εγγυ­η­τών της υλο­ποί­η­σής τους».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο