Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέντευξη του Δημήτρη Κουτσούμπα στο «Newsbomb.gr»

Συνέ­ντευ­ξη στο «Newsbomb.gr» και τον δημο­σιο­γρά­φο Αντώ­νη Γκιό­κα έδω­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας.

Ακο­λου­θεί το κεί­με­νο της συνέντευξης:

- Κύριε Κου­τσού­μπα, η παν­δη­μία παρα­μέ­νει παρού­σα. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρ­νη­ση απο­φά­σι­σε ένα μικρό «άνοιγ­μα» της οικο­νο­μί­ας, ενώ προ­ε­τοι­μά­ζε­ται και για την του­ρι­στι­κή σεζόν. Πώς βλέ­πε­τε αυτές τις κινή­σεις; Θεω­ρεί­τε ότι αυτά τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;

- Η παν­δη­μία παρα­μέ­νει παρού­σα, όμως η κυβερ­νη­τι­κή και κρα­τι­κή ευθύ­νη για την ανά­σχε­σή της είναι απού­σα! Τα Λύκεια άνοι­ξαν με μονα­δι­κό μέτρο προ­στα­σί­ας την αυτο­διά­γνω­ση μαθη­τών και εκπαι­δευ­τι­κών, ενώ όλα τα σχο­λεία θα μπο­ρού­σαν να είναι ανοι­χτά με λιγό­τε­ρους μαθη­τές στις τάξεις, προ­σλή­ψεις εκπαι­δευ­τι­κών, επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ από τον ΕΟΔΥ και με προ­τε­ραιό­τη­τα στους εμβο­λια­σμούς των εκπαι­δευ­τι­κών. Το ίδιο ισχύ­ει και με το άνοιγ­μα του λια­νε­μπο­ρί­ου και των άλλων δρα­στη­ριο­τή­των, όπου και δω το «μπα­λά­κι» της αυτο­διά­γνω­σης πετιέ­ται στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Αν το άνοιγ­μα του Του­ρι­σμού προ­ε­τοι­μά­ζε­ται, όπως λένε, με τα γνω­στά «πρω­τό­κολ­λα-λάστι­χο», τα οποία είναι κομ­μέ­να και ραμ­μέ­να στα μέτρα των αερο­πο­ρι­κών εται­ρειών, των μεγά­λων του­ρι­στι­κών επι­χει­ρή­σε­ων, τότε κατα­λα­βαί­νει κανείς τι έχει να συμ­βεί. Όσο για το «πιστο­ποι­η­τι­κό εμβο­λια­σμού», που ανε­μί­ζει η κυβέρ­νη­ση, της θυμί­ζου­με ότι αυτό προ­στα­τεύ­ει βασι­κά τον εμβο­λια­ζό­με­νο και όχι τους υπόλοιπους.

Το έχου­με πει και θα το ξανα­πού­με: Η αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας δεν μπο­ρεί να γίνει χωρίς κρα­τι­κή επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατα­γρα­φή και επί­βλε­ψη, χωρίς μέτρα προ­στα­σί­ας και ελέγ­χους στους χώρους δου­λειάς, ιδιαί­τε­ρα στα μεγά­λα εργο­στά­σια, στα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς, με τα οποία μετα­κι­νού­νται χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι. Δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­στεί χωρίς μαζι­κό πρό­γραμ­μα εμβο­λια­σμού με πρό­σβα­ση σε όλα τα δια­θέ­σι­μα εμβό­λια, χωρίς θωρά­κι­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας και επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα για να βρε­θούν οι ΜΕΘ που λεί­πουν και να σωθούν ανθρώ­πι­νες ζωές.

- Πριν από μερι­κές ημέ­ρες ακού­σα­με τον πρω­θυ­πουρ­γό να υπε­ρα­σπί­ζε­ται μπρο­στά στην Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα της Νέας Δημο­κρα­τί­ας το νέο εργα­σια­κό νομο­σχέ­διο που ετοι­μά­ζει το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας εν μέσω παν­δη­μί­ας. Πώς απα­ντά­ει το ΚΚΕ σε αυτή την κυβερ­νη­τι­κή πρωτοβουλία;

- Μάλι­στα ήταν τέτοια η πρε­μού­ρα του πρω­θυ­πουρ­γού να υπε­ρα­σπι­στεί το νέο αντερ­γα­τι­κό έκτρω­μα, που έφτα­σε στο σημείο να πει πως «ικα­νο­ποιεί­ται ένα πάγιο αίτη­μα του ΚΚΕ αφού θα εξι­σώ­νε­ται η απο­ζη­μί­ω­ση από­λυ­σης για τους εργα­το­τε­χνί­τες με εκεί­νη των υπο­λοί­πων υπαλ­λή­λων». Δεν γνω­ρί­ζει ο πρω­θυ­πουρ­γός πως οι απο­ζη­μιώ­σεις έχουν μειω­θεί στο μισό, ενώ οι νόμοι για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των απο­λύ­σε­ων έχουν λύσει τα χέρια στην εργο­δο­σία ώστε να πλη­ρώ­νει ακό­μα μικρό­τε­ρες απο­ζη­μιώ­σεις; Το γνω­ρί­ζει και το παρα­γνω­ρί­ζει, αλλά επι­στρα­τεύ­ει φτη­νά κόλ­πα για να νομι­μο­ποι­ή­σει τις ανα­τρο­πές του αιώ­να στα Εργασιακά.

Η γενί­κευ­ση των νέων μορ­φών εκμε­τάλ­λευ­σης και της ευε­λι­ξί­ας, η φθη­νό­τε­ρη εργα­τι­κή δύνα­μη, η επί­θε­ση στα συν­δι­κα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα δεν είναι ιδε­ο­λη­ψί­ες της ΝΔ και του νεο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού, όπως υπο­στη­ρί­ζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι στρα­τη­γι­κή της ΕΕ, οι όροι για να ανα­κάμ­ψουν τα κέρ­δη του κεφα­λαί­ου. Και ο νόμος για τα Εργα­σια­κά είναι το νέο προ­α­παι­τού­με­νο που συνο­δεύ­ει το υπερ­μνη­μό­νιο, το «Εθνι­κό Σχέ­διο Ανάκαμψης».

Αν για τον καπι­τα­λι­σμό και τις κυβερ­νή­σεις του είναι πρό­ο­δος η κατάρ­γη­ση του 8ωρου και η καθιέ­ρω­ση του 10ωρου, η πλή­ρης απε­λευ­θέ­ρω­ση των ατο­μι­κών συμ­βά­σε­ων εργα­σί­ας και η απο­γεί­ω­ση των υπε­ρω­ριών, για τους εργα­ζό­με­νους είναι οπι­σθο­δρό­μη­ση. Γι’ αυτήν την οπι­σθο­δρό­μη­ση ευθύ­νη έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρ­νη­ση συνέ­βα­λε στη γενί­κευ­ση της «ευε­λι­ξί­ας», νομο­θέ­τη­σε τη 12ωρη δου­λειά στους νοσο­κο­μεια­κούς για­τρούς, δια­τή­ρη­σε τη μεί­ω­ση της αμοι­βής των υπε­ρω­ριών, επέ­βα­λε δου­λειά 32 Κυρια­κές το χρό­νο και άλλα πολλά!

Το νομο­σχέ­διο αυτό πρέ­πει να απο­τε­λέ­σει αιτία πολέ­μου για τους εργα­ζό­με­νους, τα νέα παι­διά που μπο­ρεί να μην έχουν γνω­ρί­σει τις κατα­κτή­σεις των προη­γού­με­νων γενιών, γνω­ρί­ζουν όμως, ζουν από πρώ­το χέρι, την εκμε­τάλ­λευ­ση ακό­μα κι αν αυτή παρου­σιά­ζε­ται ως εκσυγ­χρο­νι­σμός. Η απερ­γία της Πρω­το­μα­γιάς, στις 6 Μάη, μπο­ρεί να είναι η πρώ­τη δυνα­μι­κή απάντηση.

- Θα ήθε­λα να περά­σου­με λίγο στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά και να μου πεί­τε πώς βλέ­πε­τε την όλη κινη­τι­κό­τη­τα που ανα­πτύσ­σε­ται ανά­με­σα σε Αθή­να και Άγκυ­ρα, μετά και την επί­σκε­ψη Δέν­δια στην Τουρ­κία. Την ίδια στιγ­μή, βέβαια, που υπάρ­χουν διερ­γα­σί­ες και για το Κυπριακό… 

- Η πρό­σφα­τη επί­σκε­ψη του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών στην Τουρ­κία και τα όσα ακο­λού­θη­σαν των συνα­ντή­σε­ών του, απο­δει­κνύ­ουν πως στο τρα­πέ­ζι του δια­λό­γου βρί­σκο­νται όλα τα θέμα­τα, όλα όσα η αστι­κή τάξη της γει­το­νι­κής χώρας επι­μέ­νει να θέτει ως απα­ρά­δε­κτες διεκ­δι­κή­σεις. Από την αμφι­σβή­τη­ση της κυριαρ­χί­ας των ελλη­νι­κών νησιών, την απο­στρα­τι­κο­ποί­η­σή τους, το χαρα­κτη­ρι­σμό της μου­σουλ­μα­νι­κής μειο­νό­τη­τας της Θρά­κης ‑όπως προ­βλέ­πει η Συν­θή­κη της Λωζάν­νης- ως τουρ­κι­κής, μέχρι το Προ­σφυ­γι­κό το οποίο η Τουρ­κία παζα­ρεύ­ει με την ΕΕ.

Πέρα βέβαια από όσα λέγο­νται «ανοι­χτά», μπρο­στά στις κάμε­ρες, ανά­με­σα στους δύο συμ­μά­χους του ΝΑΤΟ, σημα­σία έχουν κι αυτά που λέγο­νται στα «κλει­στά», πίσω από τις κάμε­ρες. Εκεί όπου εξε­λίσ­σε­ται ένα ανα­βαθ­μι­σμέ­νο «παζά­ρι» ανά­με­σα στις αστι­κές τάξεις των δύο χωρών, με μεσο­λα­βη­τές τους Αμε­ρι­κα­νούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στο έδα­φος των επι­κίν­δυ­νων ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών στην περιο­χή, στους οποί­ους συμ­με­τέ­χουν ενερ­γά και οι δύο κυβερ­νή­σεις. Μέσα απ’ αυτό το «παζά­ρι» προ­ε­τοι­μά­ζε­ται ο επώ­δυ­νος συμ­βι­βα­σμός για τη συνεκ­με­τάλ­λευ­ση στην Ανατ. Μεσό­γειο και το Αιγαίο και τα νέα διχο­το­μι­κά σχέ­δια στην Κύπρο, εξε­λί­ξεις που θα απο­βούν σε βάρος όλων των λαών της περιοχής.

Θετι­κές για τον λαό μας εξε­λί­ξεις μπο­ρούν να προ­κύ­ψουν μόνο αν δυνα­μώ­σει την πάλη του για τη μη αλλα­γή των συνό­ρων και των συν­θη­κών που τα καθο­ρί­ζουν, το ξήλω­μα των αμε­ρι­κα­νι­κών βάσε­ων από την Ελλά­δα και την απο­δέ­σμευ­ση από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες, με τον ίδιο να κάνει κου­μά­ντο στο τόπο του.

- Πόσο πιθα­νό θεω­ρεί­τε το να υπάρ­ξουν πολι­τι­κές εξε­λί­ξεις το επό­με­νο διά­στη­μα; Είναι σωστή η αίσθη­ση που έχου­με από το ρεπορ­τάζ ότι το ΚΚΕ επι­διώ­κει να έρθει σε επα­φή με τους ανθρώ­πους που αισθά­νο­νται αρι­στε­ροί, αλλά βρί­σκο­νται «άστε­γοι» πολιτικά;

- Για τις πολι­τι­κές εξε­λί­ξεις δεν απο­κλεί­ε­ται τίπο­τα. Ας μεί­νου­με όμως σε όσα τώρα συμ­βαί­νουν, στο γεγο­νός δηλα­δή ότι η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και τα άλλα κόμ­μα­τα της αστι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης ‑παρά τη μετα­ξύ τους αντι­πα­ρά­θε­ση- έχουν κάνει σαφές το κοι­νό έδα­φος που μοι­ρά­ζο­νται. Αυτό για παρά­δειγ­μα εκφρά­ζε­ται όταν όλοι, πλην ΚΚΕ, χαι­ρε­τί­ζουν το Ταμείο Ανά­καμ­ψης της ΕΕ ή στη­ρί­ζουν την εμπλο­κή της Ελλά­δας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς. Αυτή τη στρα­τη­γι­κή σύμπλευ­ση ‑παρά τις δια­φο­ρές στην τακτι­κή, το ύφος, το στιλ- μαρ­τυ­ρά και ο μεγά­λος αριθ­μός κυβερ­νη­τι­κών νομο­σχε­δί­ων της ΝΔ που έχει ψηφί­σει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ κ.ά.

Το ΚΚΕ απλώ­νει το χέρι σε κάθε εργα­ζό­με­νο, μικρό επαγ­γελ­μα­τία, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νο, νέο και νέα και ασφα­λώς σε ανθρώ­πους που νιώ­θουν και είναι αρι­στε­ροί, που είχαν εγκλω­βι­στεί στις ψεύ­τι­κες υπο­σχέ­σεις του ΣΥΡΙΖΑ και ψάχνουν τρό­πο να δρά­σουν, μη αντέ­χο­ντας ούτε τα κηρύγ­μα­τα περί «μορα­τό­ριουμ με την κυβέρ­νη­ση», ούτε την επα­νά­λη­ψη ‑με άλλους όρους- του ίδιου δρό­μου, που αθω­ώ­νο­ντας την ΕΕ, το κεφά­λαιο και τη στρα­τη­γι­κή του, οδή­γη­σε στην απο­γο­ή­τευ­ση και την επι­κρά­τη­ση του ΤΙΝΑ. Τους λέμε ότι τους περι­μέ­νει μια θέση στις μαζι­κές διερ­γα­σί­ες των εργα­τι­κών σωμα­τεί­ων, των Επι­τρο­πών Αγώ­να, των φορέ­ων του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος, μια θέση δίπλα στο ΚΚΕ στο δρό­μο της αγω­νι­στι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης με τη στρα­τη­γι­κή του κεφα­λαί­ου, της ΕΕ και της κυβέρ­νη­σης. Για­τί, τελι­κά, τη διέ­ξο­δο για τον λαό δεν μπο­ρεί να τη φωτί­σει κάποια συναλ­λα­γή σε επί­πε­δο κορυ­φών, τέτοιες δοκι­μά­στη­καν και απέ­τυ­χαν πατα­γω­δώς, αλλά η ενί­σχυ­ση της μεγά­λης, κοι­νω­νι­κής συμ­μα­χί­ας που θα στο­χεύ­ει τον κοι­νό αντί­πα­λο: Το κεφά­λαιο και την ΕΕ, την εξου­σία και τα κόμ­μα­τα που τους υπη­ρε­τούν, για την ικα­νο­ποί­η­ση των ανα­γκών του λαού. Εκεί ήδη συνα­ντιό­μα­στε με χιλιά­δες ανθρώ­πους, που τώρα ακού­νε πιο προ­σε­κτι­κά το ΚΚΕ, προ­σεγ­γί­ζουν και δρουν μαζί με το Κόμ­μα μας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο