Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέντευξη Τύπου της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Αττικής: Πρέπει να το πάμε αλλιώς, να διεκδικήσουμε έργα για τις ανάγκες μας και όχι για τα κέρδη των λίγων

Συνέ­ντευ­ξη Τύπου με θέμα «Ποιον και για­τί χρη­μα­το­δο­τεί η Περι­φέ­ρεια Αττι­κής; Έργα για τις ανά­γκες μας ή για τα κέρ­δη των λίγων;» παρα­χώ­ρη­σε το από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας στην αίθου­σα της Κοι­νω­νι­κής Υπη­ρε­σί­ας Δήμου Ελλη­νι­κού — Αργυ­ρού­πο­λης η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» Αττι­κής.

Στη συνέ­ντευ­ξη μίλη­σε ο Γιάν­νης Πρω­τού­λης, υπο­ψή­φιος περι­φε­ρειάρ­χης Αττι­κής, ενώ παρεμ­βά­σεις έγι­ναν από την Εύη  Γεωρ­γιά­δου, υπο­ψή­φια περι­φε­ρεια­κή σύμ­βου­λο Νότιου Τομέα και τον Γιώρ­γο  Ιωαν­νί­δη,  υπο­ψή­φιο δήμαρ­χο Ελλη­νι­κού — Αργυρούπολης.

Παρα­βρέ­θη­καν ο Θοδω­ρής Χιώ­νης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμ­μα­τέ­ας της ΚΟ Αττι­κής, οι υπο­ψή­φιοι περι­φε­ρεια­κοί σύμ­βου­λοι Νότιου Τομέα με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» Χρι­στί­να Αγγε­λο­νί­δη, Δημή­τρης Ακτύ­πης, Θανά­σης Βάσιος, Φρό­σω Κον­δύ­λη, Θοδω­ρής Λιάπ­πης, Γιώρ­γος Μοσχο­νάς, Θανά­σης Οικο­νό­μου, Τζέ­νη Φατού­ρου, Μάγδα Χαλ­τσο­τά­κη, Ανέ­στης Πρου­σα­νί­δης καθώς και οι υπο­ψή­φιοι δήμαρ­χοι με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση»: Βάρης — Βού­λας — Βου­λιαγ­μέ­νης, Βαγ­γέ­λης Σερί­φης, Γλυ­φά­δας, Αλέ­ξης Στε­φα­νί­δης, Αγί­ου Δημη­τρί­ου, Γιώ­τα Δήμου, Νέας Σμύρ­νης, Γιάν­νης Κορ­φιά­της και Π. Φαλή­ρου, Νίκος Γαρ­δί­κης.

Στην ειση­γη­τι­κή ομι­λία ο Γ. Πρω­τού­λης σημεί­ω­σε μετα­ξύ άλλων ότι «επι­διώ­κου­με να δεί­ξου­με την πολι­τι­κή που ακο­λου­θεί η Περι­φέ­ρεια Αττι­κής και η οποία είναι πλή­ρως ευθυ­γραμ­μι­σμέ­νη με τις κεντρι­κές πολι­τι­κές κατευ­θύν­σεις και τις κυβερ­νη­τι­κές απο­φά­σεις, την αστι­κή στρα­τη­γι­κή». Όπως εξή­γη­σε, η εξει­δί­κευ­ση αυτής της στρα­τη­γι­κής στους δήμους και τις Περι­φέ­ρειες σημαί­νει ότι τα τερά­στια ποσά τα οποία βγαί­νουν από τον πλού­το και τον ιδρώ­τα του λαού αντί να κατευ­θύ­νο­νται σε ανα­γκαί­ες παρεμ­βά­σεις και έργα όπως για την αντι­πλημ­μυ­ρι­κή και αντι­πυ­ρι­κή προ­στα­σία, την αντι­σει­σμι­κή θωρά­κι­ση, τη δια­χεί­ρι­ση των απορ­ριμ­μά­των, για τις απα­ραί­τη­τες δημό­σιες δομές εντέ­λει, υπάρ­χει ένας «χορός εκα­τομ­μυ­ρί­ων που πάει στις τσέ­πες των λίγων».

Υπο­γράμ­μι­σε ότι η περι­φε­ρεια­κή αρχή ανα­φέ­ρει πως έχει δώσει 2 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ και έθε­σε το ρητο­ρι­κό ερώ­τη­μα τι από τα παρα­πά­νω έχει φτια­χτεί; Σχο­λί­α­σε τον μύθο πως τα έργα της επέν­δυ­σης στο Ελλη­νι­κό θα συμπα­ρα­σύ­ρουν έργα σε όλο τον Νότιο Τομέα για τις λαϊ­κές ανά­γκες. Επι­σή­μα­νε ότι πολ­λά έργα ναι μεν υπάρ­χουν στους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς, αλλά πάνε από χρό­νο σε χρό­νο και συγκε­κρι­μέ­να στην Περι­φέ­ρεια Αττι­κής για 800 έργα γίνε­ται αυτό από το 2011. Αντί­θε­τα άλλα έργα που αφο­ρούν επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα τρέ­χουν γρήγορα.

Στον Αθλη­τι­σμό είναι προ­ϋ­πο­λο­γι­σμέ­να 190 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ και θα πιστω­θούν 28 εκατ. Από αυτά 10.549.736,52 ευρώ αφο­ρούν ένα μέρος του ποσού που έχει δοθεί σε μεγά­λη ΠΑΕ και 2 εκατ. στην κατα­σκευή νέου κλει­στού γυμνα­στη­ρί­ου Νέας Σμύρ­νης. Σημεί­ω­σε ότι πράγ­μα­τι στον Νότιο Τομέα έχει δοθεί η μεγα­λύ­τε­ρη μερί­δα της χρη­μα­το­δό­τη­σης, αλλά είναι ενδει­κτι­κό το πόσα δόθη­καν για τις λαϊ­κές ανά­γκες και πόσα έργα τελι­κά πραγματοποιούνται.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να ο Γ. Πρω­τού­λης παρέ­θε­σε τα εξής στοιχεία:

  • Στον Δήμο Αγί­ου Δημη­τρί­ου: 7 έργα, από τα οποία 2 εκτε­λού­νται και τα 5 έχουν μηδε­νι­κές πιστώ­σεις, δηλα­δή θα δοθούν 0 ευρώ για το 2023
  • Δήμος Αλί­μου: 8 έργα, από τα οποία το 1 έχει δια­κο­πεί (αντι­πλημ­μυ­ρι­κό οδού Κανά­ρη) και τα άλλα 7 έχουν μηδε­νι­κές πιστώσεις.
  • Δήμος Γλυ­φά­δας: 5 έργα, από τα οποία 2 εκτε­λού­νται και τα 3 έχουν μηδε­νι­κές πιστώσεις.
  • Δήμος Ελλη­νι­κού — Αργυ­ρού­πο­λης: 8 έργα, από τα οποία το 1 έχει ολο­κλη­ρω­θεί, τα 2 εκτε­λού­νται και τα 5 έχουν μηδε­νι­κές πιστώσεις.
  • Δήμος Καλ­λι­θέ­ας: 10 έργα από τα οποία τα 2 έχουν ολο­κλη­ρω­θεί και τα άλλα 8 έχουν μηδε­νι­κές πιστώσεις.
  • Δήμος Μοσχά­του - Ταύ­ρου: 6 έργα, από τα οποία το 1 έχει ολο­κλη­ρω­θεί και τα 5 έχουν μηδε­νι­κές πιστώσεις.
  • Δήμος Νέας Σμύρ­νης: 8 έργα, από τα οποία τα 3 έχουν ολο­κλη­ρω­θεί και τα 5 έχουν μηδε­νι­κές πιστώσεις.
  • Δήμος Παλαιού Φαλή­ρου: 5 έργα, όπου όλα έχουν μηδε­νι­κές πιστώσεις.
  • Δήμος Βάρης — Βού­λας — Βου­λιαγ­μέ­νης: 10 έργα, από τα οποία το ένα έχει δια­κο­πεί (αντι­πλημ­μυ­ρι­κό στο ρεύ­μα Κόρ­μπι) τα 2 έχουν ολο­κλη­ρω­θεί και τα άλλα 7 έχουν μηδε­νι­κές πιστώσεις.
  • Σύνο­λο: 67, 2 σημα­ντι­κά αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έχουν δια­κο­πεί, 6 εκτε­λού­νται, 50 έχουν μηδε­νι­κές πιστώ­σεις και είναι στα χαρ­τιά.

Επί­σης για τον Νότιο Τομέα στο Πρό­γραμ­μα Δημο­σί­ων Επεν­δύ­σε­ων (Συγ­χρη­μα­το­δο­τού­με­νο Σκέ­λος) υπάρ­χουν 3 αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα (στη Γλυ­φά­δα 2 και στη Νέα Σμύρ­νη 1) που έχουν μηδε­νι­κές πιστώσεις.

Στον Νότιο Τομέα ακό­μη προ­βλέ­πε­ται ένα υπο­έρ­γο της περί­φη­μης «Αθη­ναϊ­κής Ριβιέ­ρας», ο αστι­κός περί­πα­τος, με προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό σχε­δόν 25 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, από τα οποία τα 20 θα χρη­μα­το­δο­τη­θούν από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης. Σημειώ­νε­ται ότι από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης απε­ντά­χτη­καν έργα 800 εκα­τομ­μυ­ρί­ων που αφο­ρούν αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα, αλλά και την ανα­βάθ­μι­ση του Σιδη­ρο­δρό­μου στη Βόρεια Ελλά­δα μετά το έγκλη­μα στα Τέμπη.

Ο Γ. Πρω­τού­λης συμπλή­ρω­σε πως την ίδια στιγ­μή «έχουν δοθεί πάνω 250 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ από την προη­γού­με­νη και τη σημε­ρι­νή περι­φε­ρεια­κή αρχή για την ανά­πλα­ση του Φαλη­ρι­κού όρμου». Θύμι­σε ότι αφο­ρά μια περιο­χή που ήδη είχε ανα­πλα­στεί για τους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες με πολ­λά λεφτά και εγκα­τα­στά­σεις που στη συνέ­χεια ρήμα­ξαν αντί να απο­δο­θούν στον λαό όπως υποσχόταν.

«Για όλους τους κατοί­κους του Νότιου Τομέα και τα απα­ραί­τη­τα για αυτούς έργα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ, δεν έχει φτια­χτεί ούτε ένα σχο­λείο ακό­μη και ένα Ειδι­κό Σχο­λείο που έχει προ­ϋ­πο­λο­γι­στεί έχει μηδε­νι­κές πιστώ­σεις και μετα­φέ­ρε­ται από χρό­νο σε χρό­νο. Αντί­θε­τα δίνε­ται πολύ μεγά­λη χρη­μα­το­δό­τη­ση στους ομί­λους για τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά τους σχέ­δια, για την ανα­βάθ­μι­ση του του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος της Αθή­νας, τις αστι­κές ανα­πλά­σεις στο κέντρο για να συμ­μα­ζέ­ψουν την κατά­στα­ση γύρω από τα μεγά­λα ξενο­δο­χεία», τόνισε.

Ο Γ. Πρω­τού­λης τόνι­σε ότι «δεν μπο­ρεί να συνε­χι­στεί αυτή η πολι­τι­κή, πρέ­πει να το πάμε αλλιώς και πρέ­πει μαζί να μπού­με στον αγώ­να για να διεκ­δι­κή­σου­με αυτά που έχου­με ανά­γκη και όχι να υλο­ποι­η­θούν τα τερά­στια επι­χει­ρη­μα­τι­κά σχέ­δια που απο­δει­κνύ­ε­ται ότι τίπο­τα δεν έχουν να προ­σφέ­ρουν στα λαϊ­κά στρώματα».

Η κυβέρ­νη­ση εμφα­νί­ζει το έργο του Ελλη­νι­κού ως μια μεγά­λη ευκαι­ρία για όλους μας, ως ένα έργο για την καλυ­τέ­ρευ­ση της ζωής όλων, σημεί­ω­σε η Εύη Γεωρ­γιά­δου. Πρό­σθε­σε ότι κυβέρ­νη­ση και όμι­λοι παρου­σιά­ζουν το συγκε­κρι­μέ­νο έργο ως πρό­τυ­πο «πρά­σι­νης δόμη­σης». Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα όμως είναι ένα έργο που γίνε­ται σε βάρος του λαού, σε βάρος του πρα­σί­νου. Το σχέ­διο αυτό σημαί­νει κέρ­δη για ελά­χι­στους, λιγό­τε­ρο πρά­σι­νο για τους πολ­λούς, χει­ρο­τέ­ρευ­ση της ποιό­τη­τας ζωής των κατοί­κων και των εργα­ζο­μέ­νων της περιο­χής, τόνισε.

ΚΚΕ: επέν­δυ­ση Ελλη­νι­κού πάνω στις αντερ­γα­τι­κές ανα­τρο­πές & μακριά από τις λαϊ­κές ανάγκες

Υπο­γράμ­μι­σε ότι αυτοί που πανη­γυ­ρί­ζουν για το Ελντο­ρά­ντο επεν­δύ­σε­ων στο Ελλη­νι­κό είναι οι μέτο­χοι της «Lamda» που ανα­μέ­νουν το 2026 να λάβουν υψη­λά μερί­σμα­τα από τα κέρ­δη που θα αφο­ρούν τη χρή­ση του 2025, αυτοί για τους οποί­ους χτί­ζε­ται η πόλη μέσα στην πόλη.

Η Εύη Γεωρ­γιά­δου επι­σή­μα­νε ότι η πολυ­δια­φη­μι­ζό­με­νη «πρά­σι­νη δόμη­ση», όχι μόνο δεν θα είναι πρά­σι­νη, όχι μόνο δεν σημαί­νει φθη­νή, ασφα­λή και ποιο­τι­κή κατοι­κία για τον λαό, όχι μόνο δεν εξα­σφα­λί­ζει ολό­πλευ­ρη αντι­πλημ­μυ­ρι­κή προ­στα­σία, αντί­θε­τα μπο­ρεί να επι­δει­νώ­σει σε ορι­σμέ­νες περιο­χές το πρό­βλη­μα και να ζήσου­με μεγά­λες καταστροφές.

Ελλη­νι­κό: ασύλ­λη­πτα κέρ­δη πριν καν ξεκι­νή­σει το έργο – νέο θεσμι­κό πλαί­σιο για τις επενδύσεις

Τόνι­σε ότι από τον συγκε­κρι­μέ­νο σχε­δια­σμό και συνο­λι­κό­τε­ρα τις ανα­πλά­σεις στην Αττι­κή, που καθο­ρί­ζο­νται με κρι­τή­ριο την κερ­δο­φο­ρία και όχι τις ανά­γκες μας και χρη­μα­το­δο­τού­νται με δικά μας λεφτά, κερ­δί­ζουν οι όμι­λοι. Την ίδια στιγ­μή δεν υλο­ποιού­νται έργα και υπο­δο­μές για την κάλυ­ψη των ανα­γκών του λαού, όπως η προ­στα­σία από φυσι­κές κατα­στρο­φές, η Υγεία, η Παι­δεία, η Πρό­νοια, η φθη­νή λαϊ­κή κατοι­κία, η εξα­σφά­λι­ση δωρε­άν υψη­λού επι­πέ­δου χώρων πρα­σί­νου, ανα­ψυ­χής, αθλη­τι­σμού κ.λπ.

Πρό­κει­ται για ένα έγκλη­μα σε βάρος του λαού που έχει τη σφρα­γί­δα όλων των κομ­μά­των του συστή­μα­τος, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και των περι­φε­ρεια­κών αρχών που στη­ρί­ζο­νται από αυτά τα κόμ­μα­τα επι­σή­μα­νε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι δεν ήταν τυχαίο που ο Λάτσης ευχα­ρί­στη­σε δημό­σια τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, ανα­φέ­ρο­ντας πως «το έργο του Ελλη­νι­κού ένω­σε τρεις κυβερ­νή­σεις και τρεις αυτο­διοι­κή­σεις» που ξεπέ­ρα­σαν όλα τα «εμπό­δια» για την επένδυση.

Η Εύη Γεωρ­γιά­δου τόνι­σε ότι μόνο οι δυνά­μεις του ΚΚΕ, μαζί με τους αγω­νι­στές που συμ­με­τέ­χουν στα ψηφο­δέλ­τια της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» αντι­στά­θη­καν και θα συνε­χί­ζουν να αντι­στέ­κο­νται για να μην προ­χω­ρή­σουν οι αντι­λαϊ­κές ανα­πλά­σεις, ενά­ντια στην πολι­τι­κή της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της γης και της χρή­σης της, ενά­ντια στην πολι­τι­κή που θυσιά­ζει τις ανά­γκες μας για τα κέρ­δη των λίγων. Θα συνε­χί­σουν στα­θε­ρά, απο­φα­σι­στι­κά να αγω­νί­ζο­νται για τις ανά­γκες του λαού.

Από την πλευ­ρά του ο Γ. Ιωαν­νί­δης στά­θη­κε στα ανα­γκαία έργα που δεν έχουν γίνει και δεν τους δίνε­ται προ­τε­ραιό­τη­τα όπως το αντι­πλημ­μυ­ρι­κό στη Λ. Βου­λιαγ­μέ­νης, η οποία πλημ­μυ­ρί­ζει συχνά πυκνά ή τη συντή­ρη­ση και αντι­κα­τά­στα­ση ηλε­κτρο­λο­γι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων με απο­τέ­λε­σμα να σημειω­θεί πρό­σφα­τα πυρ­κα­γιά στο 3ο Δημο­τι­κό Σχολείο.

Σημεί­ω­σε πως τα «καλά» της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης ήδη τα έχουν δει οι κάτοι­κοι της περιο­χής που «ακό­μη και για ένα δυά­ρι το νοί­κι έχει φτά­σει στα 700 ευρώ».

Ανέ­φε­ρε ότι στο Τεχνι­κό Πρό­γραμ­μα του Δήμου υπάρ­χουν έργα που έχουν πίστω­ση ακό­μη και 0,1 λεπτά του ευρώ ώστε απλά να καταγράφονται.

Ο Γ. Ιωαν­νί­δης σχο­λί­α­σε ότι από την παρα­χώ­ρη­ση του Ελλη­νι­κού για την επέν­δυ­ση δόθη­καν ως αντα­πο­δο­τι­κά μόλις 220 στρέμ­μα­τα στην πόλη που θα γίνουν αθλη­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις χωρίς να έχει απα­ντη­θεί με ποια­νού τα λεφτά όπως και το πώς θα λει­τουρ­γούν. Δηλα­δή στη λογι­κή της αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας αν θα χρεια­στεί ο λαός της περιο­χής να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Τόνι­σε πως αυτό που προ­έ­χει είναι «πώς θα οργα­νώ­σου­με την πάλη για μια πόλη για τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες τις δικές μας και όχι για τα κέρ­δη τους».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο