Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζει το μακελειό του παλαιστινιακού λαού το Ισραήλ — Πάνω από 80 νεκροί

Το Ισρα­ήλ πολ­λα­πλα­σί­α­σε χθες Τρί­τη και συνε­χί­ζει σήμε­ρα τους σφο­δρούς δολο­φο­νι­κούς αερο­πο­ρι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς στο νότιο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας, όπου ανα­μέ­νο­νται φάρ­μα­κα για τους ομή­ρους στα χέρια της Χαμάς και ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια για τον παλαι­στι­νια­κό πλη­θυ­σμό, στο πλαί­σιο συμ­φω­νί­ας που κλεί­στη­κε με μεσο­λά­βη­ση του Κατάρ και της Γαλλίας.

Μετά τα μεσά­νυ­χτα, αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες έκα­ναν λόγο για ισραη­λι­νά πλήγ­μα­τα κοντά στο νοσο­κο­μείο Νάσερ της Χαν Γιού­νις, της μεγα­λύ­τε­ρης πόλης της νότιας Λωρί­δας της Γάζας.

Σύμ­φω­να με τους αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες, οι βομ­βαρ­δι­σμοί προ­κά­λε­σαν πανι­κό και φυγή εκτο­πι­σμέ­νων εξαι­τί­ας των μαχών, που είχαν βρει κατα­φύ­γιο τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες στην πελώ­ρια αυλή της δομής υγεί­ας. Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Χαμάς έκα­νε λόγο για «μεγά­λο αριθ­μό» θυμά­των, του­λά­χι­στον 81 νεκρούς, στους νυχτε­ρι­νούς βομ­βαρ­δι­σμούς στη Χαν Γιού­νις και άλλες περιο­χές του θυλάκου.

Βυθι­σμέ­νη σε ανθρω­πι­στι­κή κατά­στα­ση που χαρα­κτη­ρί­ζε­ται «κατα­στρο­φι­κή», η Λωρί­δα της Γάζας είναι αντι­μέ­τω­πη με «κίν­δυ­νο λιμού» και κρί­ση δημό­σιας υγεί­ας, εν μέσω χει­μώ­να και κύμα­τος ψύχους, δεν στα­μα­τά να προει­δο­ποιεί ο ΟΗΕ.

«Η κορού­λα μου δεν μπο­ρεί να κοι­μη­θεί, μου λέει συνέ­χεια πως κρυώ­νει, βλέ­πε­τε πως κοι­μό­μα­στε κάτω, δεν έχω τίπο­τα να σκε­πα­στού­με, δεν μπο­ρώ να σας περι­γρά­ψω πόσο κρύο κάνει εδώ. Θα πεθά­νου­με από το κρύο έξω, τι λέτε να κοι­μη­θού­με εδώ;», έλε­γε ‑μονο­λο­γού­σε σχεδόν‑, η Χανίν Αντουάν, εκτο­πι­σμέ­νη στη Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαι­στι­νια­κού θυλά­κου, στα σύνο­ρα με την Αίγυπτο.

Την ίδια στιγ­μή η Λωρί­δα της Γάζας υφί­στα­ται την «πιο μακρά» δια­κο­πή των τηλε­πι­κοι­νω­νιών που έχει κατα­γρα­φεί «από το ξέσπα­σμα του πολέ­μου» με «την πλειο­νό­τη­τα των κατοί­κων να μην είναι σε θέση να έλθει σε επα­φή με τον έξω κόσμο από τη 12η Ιανουα­ρί­ου», κατέ­γρα­ψε η NetBlocks, υπη­ρε­σία παρα­κο­λού­θη­σης της δια­δι­κτυα­κής δραστηριότητας.

Αν και οι προ­σπά­θειες να κηρυ­χθεί «κατά­παυ­ση του πυρός», ή έστω δεύ­τε­ρη ανθρω­πι­στι­κή ανα­κω­χή, όπως αυτή στα τέλη του Νοεμ­βρί­ου, απο­τυγ­χά­νουν, μεσο­λά­βη­ση της Γαλ­λί­ας και του Κατάρ ανα­μέ­νε­ται να επι­τρέ­ψει την παρά­δο­ση τις επό­με­νες ώρες ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας προ­ο­ρι­ζό­με­νης για τους παλαι­στί­νιους αμά­χους και φαρ­μά­κων για ομήρους.

Φάρμακα και βοήθεια

Η ανα­κω­χή που συμ­φω­νή­θη­κε στα τέλη Νοεμ­βρί­ου επέ­τρε­ψε την παύ­ση των εχθρο­πρα­ξιών για μια εβδο­μά­δα και την απε­λευ­θέ­ρω­ση εκα­τό και πλέ­ον ομή­ρων, που μεί­ω­σαν, σύμ­φω­να με τις ισραη­λι­νές αρχές, στους 132 τον αριθ­μό των Ισραη­λι­νών που πιστεύ­ε­ται ότι βρί­σκο­νται ακό­μη στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κο — όμως του­λά­χι­στον 27 από αυτούς είναι νεκροί.

Χθες Τρί­τη το Κατάρ ανα­κοί­νω­σε πως κλεί­στη­κε συμ­φω­νία ανά­με­σα στο Ισρα­ήλ και τη Χαμάς, κατό­πιν μεσο­λά­βη­σης του εμι­ρά­του και του Παρι­σιού, που αφο­ρά την «είσο­δο φαρ­μά­κων (…) για τους ομή­ρους και σε αντάλ­λαγ­μα φορ­τί­ου με ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια για τους αμά­χους στη Λωρί­δα της Γάζας».

«Τα φάρ­μα­κα και η βοή­θεια θα στα­λούν αύριο (σ.σ. σήμε­ρα) στην πόλη Αλ Αρίς» της Αιγύ­πτου «με δυο αερο­σκά­φη των ενό­πλων δυνά­με­ων του Κατάρ, ενό­ψει της μετα­φο­ράς τους στη Λωρί­δα της Γάζας», εξή­γη­σε ο επι­κε­φα­λής της διπλω­μα­τί­ας του εμιράτου.

Στο Τελ Αβίβ, ισραη­λι­νοί αντι­πο­λε­μι­κοί δια­δη­λω­τές συγκρού­στη­καν χθες το βρά­δυ με την αστυ­νο­μία, κατά τη διάρ­κεια συγκέ­ντρω­σης ενα­ντί­ον της κυβέρ­νη­σης του κ. Νετα­νιά­χου και του πολέ­μου στη Λωρί­δα της Γάζας.

Μιλώ­ντας για «φαύ­λο κύκλο βίας χωρίς τέλος ο οποί­ος δεν οδη­γεί που­θε­νά», η Μιχάλ Σαπρί, δια­δη­λώ­τρια, επέ­με­νε πως «μόνο πολι­τι­κή λύση θα φέρει την ειρή­νη, την ισό­τη­τα και τη δικαιο­σύ­νη στην περιοχή».

«Αν η κατο­χή συνε­χι­στεί (…) τα παι­διά που μεγα­λώ­νουν σήμε­ρα στη Γάζα είναι αυτά που θα πολε­μά­με σε μερι­κά χρό­νια», υπερ­θε­μά­τι­σε η Σαβά Λέρ­μαν, άλλη διαδηλώτρια.

«Ένταση» μεταβλητή

Νωρί­τε­ρα αυτή την εβδο­μά­δα ο υπουρ­γός Άμυ­νας του Ισρα­ήλ Γιο­άβ Γκά­λαντ ανήγ­γει­λε πως η πιο «εντα­τι­κή» φάση των στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων στη νότια Λωρί­δα της Γάζας, έπει­τα από αυτές που κατ’ αυτόν σχε­δόν ολο­κλη­ρώ­θη­καν στον βορ­ρά, θα «τερ­μα­τι­στεί σύντομα».

Ο πόλε­μος αυτός κλι­μα­κώ­νει τις εντά­σεις στην περι­φέ­ρεια ανά­με­σα, από τη μια, στο Ισρα­ήλ και τους συμ­μά­χους του, με βασι­κό­τε­ρο τις ΗΠΑ, και από την άλλη στον «άξο­να της αντί­στα­σης» που πρό­σκει­ται στο Ιράν και συμπε­ρι­λαμ­βά­νει, πέρα από τη Χαμάς, το λιβα­νι­κό κίνη­μα Χεζ­μπο­λά και τους υεμε­νί­τες αντάρ­τες Χούθι.

Στα σύνο­ρα Ισραήλ/Λιβάνου, όπου οι ανταλ­λα­γές πυρών ανά­με­σα στον στρα­τιω­τι­κό βρα­χί­ο­να της Χεζ­μπο­λά και τις ισραη­λι­νές δυνά­μεις είναι καθη­με­ρι­νές, ο Τσα­χάλ ανα­κοί­νω­σε χθες νέα πλήγ­μα­τα ενα­ντί­ον θέσε­ων των σιι­τών μαχη­τών σε νότιους τομείς της λιβα­νι­κής επικράτειας.

Ενώ ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρα­τός διε­ξή­γα­γε χθες νέους βομ­βαρ­δι­σμούς στην Υεμέ­νη, αυτή τη φορά ενα­ντί­ον εγκα­τά­στα­σης από όπου οι Χού­θι, που απει­λούν την κίνη­ση των εμπο­ρι­κών πλοί­ων στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα σε ένδει­ξη «αλλη­λεγ­γύ­ης» προς τους Παλαι­στί­νιους στη Λωρί­δα της Γάζας, ετοι­μά­ζο­νταν να εκτο­ξεύ­σουν τέσ­σε­ρις πυραύλους.

Η Γαλ­λία «απο­φά­σι­σε να μη συμ­με­τά­σχει» στα αμε­ρι­κα­νο­βρε­τα­νι­κά πλήγ­μα­τα στην Υεμέ­νη για να «απο­φευ­χθεί οποια­δή­πο­τε κλι­μά­κω­ση», δήλω­σε χθες Τρί­τη σε εφ’ όλης της ύλης συνέ­ντευ­ξή του ο πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν, κάνο­ντας παράλ­λη­λα λόγο για «κίν­δυ­νο διαρ­κεί­ας» για το Ισρα­ήλ, καθώς το τελευ­ταίο συνε­χί­ζει τις στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις του, που για τον αρχη­γό του γαλ­λι­κού κρά­τους δεν είναι επαρ­κώς στο­χευ­μέ­νες, στη Λωρί­δα της Γάζας.

Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση προ­σέ­θε­σε χθες στην μαύ­ρη λίστα των «τρο­μο­κρα­τών» που καταρ­τί­ζει το όνο­μα του Για­χία Σινουάρ, ηγέ­τη της Χαμάς στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κο, που θεω­ρεί­ται ο αρχι­τέ­κτο­νας των επι­θέ­σε­ων της 7ης Οκτωβρίου.

Ενώ, σύμ­φω­να με δημο­σιεύ­μα­τα αμε­ρι­κα­νι­κών ΜΜΕ και αξιω­μα­τού­χο της κυβέρ­νη­σης του Τζο Μπάι­ντεν, οι ΗΠΑ θα προ­σθέ­σουν ξανά σήμε­ρα στον κατά­λο­γο των «τρο­μο­κρα­τι­κών» οργα­νώ­σε­ων τους Χού­θι· σε αυτόν βρι­σκό­ταν ήδη η Χαμάς. Αυτή η τελευ­ταία χαρα­κτη­ρί­ζε­ται επί­σης «τρο­μο­κρα­τι­κή οργά­νω­ση» από την ΕΕ και το Ισραήλ.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο