Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ: Πολεμικές αποφάσεις για να γεμίσουν τα οπλοστάσια του Κιέβου και των κρατών — μελών

Απο­φά­σεις για την ενί­σχυ­ση της πολε­μι­κής προ­ε­τοι­μα­σί­ας της ΕΕ, αλλά και την επι­τά­χυν­ση του εξο­πλι­σμού της Ουκρα­νί­ας, έλα­βε η Σύνο­δος Κορυ­φής της ευρω­έ­νω­σης, στο πλαί­σιο της εντει­νό­με­νης ιμπε­ρια­λι­στι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης ΝΑΤΟ — ΕΕ και Ρωσί­ας.

Από την Σύνο­δο, δεν έλει­ψαν και οι ενδοι­μπε­ρι­λα­στι­κές αντι­θέ­σεις με επί­κε­ντρο το θέμα του «ευρω­ο­μο­λό­γου» για την αγο­ρά όπλων και πυρο­μα­χι­κών για την Ουκρα­νία, χωρίς όμως να εμπο­δί­ζουν την λήψη μίας σει­ράς ανη­συ­χη­τι­κών απο­φά­σε­ων που οδη­γούν του λαούς της Ευρώ­πης σε σκο­τει­νά μονοπάτια.

Σήμε­ρα, δεύ­τε­ρη ημέ­ρα της Συνό­δου Κορυ­φής, οι 27 θα συζη­τή­σουν για τις εξε­λί­ξεις στην Μέση Ανα­το­λή, αλλά και την αντια­γρο­τι­κή πολιτική.

Σε πολεμική ετοιμότητα τα κράτη μέλη της ΕΕ

Σύμ­φω­να με το Κεί­με­νο Συμπε­ρα­σμά­των της Συνό­δου, η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση δεσμεύ­ε­ται να αυξή­σει τη συνο­λι­κή πολε­μι­κή -«αμυ­ντι­κή», όπως ανα­φέ­ρε­ται- ετοι­μό­τη­τά της και τις «αμυ­ντι­κές» της δυνα­τό­τη­τες «ώστε να αντα­πο­κρί­νε­ται στις ανά­γκες και τις φιλο­δο­ξί­ες της στο πλαί­σιο των μεγε­θυ­νό­με­νων απει­λών και των προ­κλή­σε­ων για την ασφά­λεια». Παράλ­λη­λα, «δεσμεύ­ε­ται να μειώ­σει τις στρα­τη­γι­κές της εξαρ­τή­σεις και να κλι­μα­κώ­σει τις δυνα­τό­τη­τές της».

Στο κεί­με­νο Συμπε­ρα­σμά­των, ανα­φέ­ρε­ται παράλ­λη­λα, ότι «η ευρω­παϊ­κή αμυ­ντι­κή τεχνο­λο­γι­κή και βιο­μη­χα­νι­κή βάση θα πρέ­πει να ενι­σχυ­θεί ανα­λό­γως σε ολό­κλη­ρη την Ένω­ση». Σε αυτό το πλαί­σιο, τα κρά­τη – μέλη καλού­νται να λάβουν μέτρα, μετα­ξύ άλλων, για την εκπλή­ρω­ση της κοι­νής δέσμευ­σης για ουσια­στι­κή αύξη­ση των αμυ­ντι­κών δαπα­νών και επεν­δύ­σεις καλύ­τε­ρα και ταχύ­τε­ρα από κοι­νού, τη βελ­τί­ω­ση της πρό­σβα­σης της ευρω­παϊ­κής αμυ­ντι­κής βιο­μη­χα­νί­ας στη δημό­σια και ιδιω­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση.

Έτσι, η Ευρω­παϊ­κή Τρά­πε­ζα Επεν­δύ­σε­ων καλεί­ται να προ­σαρ­μό­σει την πολι­τι­κή της για δανει­σμό στην αμυ­ντι­κή βιο­μη­χα­νία και τον τρέ­χο­ντα ορι­σμό των αγα­θών διπλής χρή­σης. Επί­σης τα κρά­τη — μέλη καλού­νται να παρά­σχουν κίνη­τρα «για την ανά­πτυ­ξη και τις κοι­νές προ­μή­θειες για την αντι­με­τώ­πι­ση κρί­σι­μων ελλεί­ψε­ων δυνα­το­τή­των της ΕΕ, ιδί­ως σε στρα­τη­γι­κούς τομείς, καθώς και για την πλή­ρη χρή­ση των συνερ­γειών μετα­ξύ εθνι­κών και ευρω­παϊ­κών δια­δι­κα­σιών αμυ­ντι­κού σχε­δια­σμού, την ενθάρ­ρυν­ση της περαι­τέ­ρω ολο­κλή­ρω­σης της ευρω­παϊ­κής αμυ­ντι­κής αγο­ράς σε ολό­κλη­ρη την Ένω­ση, τη διευ­κό­λυν­ση της πρό­σβα­σης στις αμυ­ντι­κές αλυ­σί­δες εφοδιασμού».

Επί­σης καλού­νται το Συμ­βού­λιο, ο Ύπα­τος Εκπρό­σω­πος και η Επι­τρο­πή να προ­ω­θή­σουν ταχέ­ως τις εργα­σί­ες για την κοι­νή ανα­κοί­νω­ση για μια ευρω­παϊ­κή αμυ­ντι­κή βιο­μη­χα­νι­κή στρα­τη­γι­κή (EDIS).

Επιτάχυνση και εντατικοποίηση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Σύμ­φω­να με το Κεί­με­νο Συμπε­ρα­σμά­των, η ΕΕ και τα κρά­τη μέλη θα επι­τα­χύ­νουν και θα εντεί­νουν την παρο­χή στρα­τιω­τι­κής βοή­θειας για την Ουκρα­νία. Το Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο χαι­ρε­τί­ζει όλες τις πρό­σφα­τες πρω­το­βου­λί­ες σχε­τι­κά με αυτό, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης αυτής που ξεκί­νη­σε από την Τσε­χία για την επεί­γου­σα προ­μή­θεια πυρο­μα­χι­κών για την Ουκρα­νία. Η Τσε­χία απο­τέ­λε­σε το μέσο και για την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση, προ­κει­μέ­νου να παρα­χω­ρή­σει οβι­δο­βό­λα και πυρο­μα­χι­κά από το ελλη­νι­κό οπλοστάσιο.

Τονί­ζε­ται επί­σης ότι η Ουκρα­νία χρειά­ζε­ται επει­γό­ντως συστή­μα­τα αντια­ε­ρο­πο­ρι­κής άμυ­νας, πυρο­μα­χι­κά και πυραύλους.

Το Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο χαι­ρε­τί­ζει την έγκρι­ση της από­φα­σης του Συμ­βου­λί­ου σχε­τι­κά με το Ταμείο Βοή­θειας για την Ουκρα­νία, το οποίο δια­σφα­λί­ζει τη συνέ­χι­ση της στρα­τιω­τι­κής υπο­στή­ρι­ξης προς την Ουκρα­νία στο πλαί­σιο της Ευρω­παϊ­κής Διευ­κό­λυν­σης Ειρή­νης. Το Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο καλεί την ΕΕ να εργα­στεί για την 8η δέσμη στή­ρι­ξης για την Ουκρα­νία, στο πλαί­σιο του λεγό­με­νου «Ευρω­παϊ­κού Μηχα­νι­σμού Ειρή­νης». Χαι­ρε­τί­ζει επί­σης την αυξη­μέ­νη ικα­νό­τη­τα της Απο­στο­λής Στρα­τιω­τι­κής Βοή­θειας της ΕΕ (EUMAM).

Προς «αξιοποίηση» τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

Οι «27» εξέ­τα­σαν την πρό­ο­δο σχε­τι­κά με τα επό­με­να συγκε­κρι­μέ­να βήμα­τα προς την κατεύ­θυν­ση των κερ­δών που προ­έρ­χο­νται από παγω­μέ­να περιου­σια­κά στοι­χεία της Ρωσί­ας προς όφε­λος της Ουκρα­νί­ας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της δυνα­τό­τη­τας χρη­μα­το­δό­τη­σης στρα­τιω­τι­κής υπο­στή­ρι­ξης. Καλεί το Συμ­βού­λιο να προ­χω­ρή­σει τις εργα­σί­ες σχε­τι­κά με τις πρό­σφα­τες προ­τά­σεις του Ύπα­του Εκπρο­σώ­που και της Επιτροπής.

Κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου λίγο μετά τη λήξη των εργα­σιών της πρώ­της ημέ­ρας της συνό­δου κορυ­φής, η πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν, ανέ­φε­ρε ότι η ΕΕ πιθα­νόν θα είναι έτοι­μη να εκτα­μιεύ­σει το πρώ­το δισε­κα­τομ­μύ­ριο (ευρώ) από κέρ­δη δεσμευ­μέ­νων ρωσι­κών περιου­σια­κών στοι­χεί­ων για να υπο­στη­ρι­χθεί η Ουκρα­νία στις αρχές Ιουλίου.

Το Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο στή­ρι­ξε την πρό­τα­ση που παρου­σί­α­σε η Επι­τρο­πή και η βελ­γι­κή προ­ε­δρία «δια­βε­βαί­ω­σε ότι η πρό­θε­ση είναι να εργα­στού­με πολύ γρή­γο­ρα προς αυτήν την κατεύ­θυν­ση», ανέ­φε­ρε ο Σάρλ Μισέλ και πρό­σθε­σε πως είναι σημα­ντι­κό να μπο­ρέ­σου­με να χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με τα χρή­μα­τα αυτά για να αγο­ρά­σου­με αμυ­ντι­κό εξο­πλι­σμό για την Ουκρανία.

Νέες κυρώσεις σε Ρωσία, Λευκορωσία, Β. Κορέα και Ιράν

Το Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο χαι­ρε­τί­ζει την έγκρι­ση της 13ης δέσμης κυρώ­σε­ων. Ζητεί περαι­τέ­ρω βήμα­τα για «να απο­δυ­να­μω­θεί η ικα­νό­τη­τα της Ρωσί­ας να συνε­χί­σει τον επι­θε­τι­κό της πόλε­μο», μετα­ξύ άλλων με την ενί­σχυ­ση των κυρώσεων.

Επί­σης, το Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο ζητεί από το Συμ­βού­λιο και την Επι­τρο­πή να βελ­τιώ­σουν τα μέτρα για «την απο­τρο­πή της παρά­καμ­ψης των κυρώ­σε­ων μέσω τρί­των χωρών και τη δια­σφά­λι­ση της επι­βο­λής τους, επί­σης όσον αφο­ρά τις θυγα­τρι­κές εται­ρειών της ΕΕ στο εξω­τε­ρι­κό». Η πρό­σβα­ση της Ρωσί­ας σε ευαί­σθη­τα αντι­κεί­με­να και τεχνο­λο­γί­ες που σχε­τί­ζο­νται με το πεδίο μάχης πρέ­πει να περιο­ρι­στεί στο μέγι­στο δυνα­τό βαθ­μό, μετα­ξύ άλλων με τη στό­χευ­ση οντο­τή­των σε τρί­τες χώρες που επι­τρέ­πουν αυτήν την παράκαμψη.

Το Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο καλεί ακό­μη τον Ύπα­το Εκπρό­σω­πο και την Επι­τρο­πή να προ­ε­τοι­μά­σουν περαι­τέ­ρω κυρώ­σεις κατά της Λευ­κο­ρω­σί­ας, της Βόρειας Κορέ­ας και του Ιράν.

Πηγή: 902

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο